הפעם זו לא כתבת שיימינג לחשודים המיידיים, המתוקים והחטיפים. הפעם נתייחס דווקא למזונות שכנראה רובנו חושבים שהם בריאים אבל למעשה הם ממש לא. "מזון בריא" הוא מושג מעט יותר גמיש מתווית כזו או אחרת, ובמקרים רבים, למרות החזות התמימה מסתתרים חומרים לא בריאים בעליל. אחת מקבוצות המזון המפוקפקות והמטעות היא קבוצת המזונות המעובדים.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
מה הם מזונות אולטרה מעובדים?
NOVA הוא מדד שמחלק מזונות לפי ארבע דרגות עיבוד. מזון אולטרה מעובד, כשמו כן הוא, נמצא בדרגת העיבוד הגבוהה ביותר, דרגה 4. מה זה אומר? שהמזון הזה הוכן בתהליכים שאנחנו לא יכולים לעשות במטבח הביתי כמו הידרוגנציה (הוספת מולקולת מימן), הידרוליזה (פירוק מולקולת מים) ועוד תהליכים נוספים עם שמות מצחיקים.
מזונות מעובדים מכילים גם חומרים שמזמן ידועים לנו כחומרים שיש לצרוך בכמות מועטה ככל הניתן כמו חומרי טעם וריח, מתחלבים למיניהם ונוגדי התגיישות.
מה הבעיה עם מזונות אולטרה מעובדים?
על פי משרד הבריאות, צריכת מזונות אלו קשורה לעלייה בהשמנת יתר ועודף משקל, לעלייה בתחלואה כרונית, מגדילה לפחות ב10% את הסיכון לחלות בסוגי סרטן שונים, משנה את הרכב החיידקים במערכת העיכול, מעלה מדדי דלקת בגופנו וגורמת לתחלואה מוגברת והזדקנות מוקדמת. 4 סוגי מאכלים שכנראה תופתעו לשמוע שהם לא "רק" בריאים:
מעדני וגבינות סויה
המעדנים והגבינות הם אכן תחליף נהדר לחלב מבחינת הטעם, אבל הם נחשבים למזונות מעובדים. על פי נייר העמדה של עמותת הדיאטנים והדיאטניות בישראל ומשרד הבריאות, גבינות סויה אמנם מכילות יותר חלבון לעומת תחליפי גבינה שאינם על בסיס סויה (בהם כמות החלבון בדרך כלל כמעט אפסית), אבל הם עדיין דלים בחלבון ועתירי שומן.
גם תחליפי היוגורט על בסיס סויה, אמנם מאוד טעימים ונותנים תחושה של בריאות, אך מרקמם מתקבל ע"י חומרי קרישה ביניהם עמילנים למיניהם ומייצבים כמו פקטין, קרגינן, גואר גאם ועוד.
חטיפי אנרגיה
חטיפי אנריגה מתקשרים באופן טבעי להתרעננות ולהזדמנות לעצור רגע באמצע היום ולהתפנק תוך שמירה על הבריאות. לעתים אפילו מגייסים למשימה מאמנת כושר כדי להעביר מסר של בריאות, אך לרוב לא כך הדבר. חטיפי האנרגיה המשווקים לנו כבריאים מכילים חומרים נוספים רבים מלבד הפירות היבשים והדגנים המלאים, וגם הוויטמינים שרשומים על האריזה לא ישנו את העובדה שכבר עדיף לאכול פרי כדי לקבל את האנרגיה שנותן לנו החטיף. היתרון העיקרי של חטיפי האנרגיה הוא טעמם המתקתק ההופך אותם לטעימים מאוד, אך החסרונות שבעיבוד מתעלים על יתרונותיו הבריאותיים.
מוצרי דיאט עם תחליפי סוכר
אנשים רבים שאוכלים בריא ושומרים על המשקל נוטים לצרוך באופן קובע מוצרים דיאטטיים. על פי מסמך של משרד הבריאות, למרות מה שנהוג לחשוב, השימוש בתחליפי סוכר אינו עוצר את מגמת ההשמנה. אם נפשט את זה - למרות העלייה בצריכת מוצרים עם תחליפי סוכר באוכלוסייה, מגמת ההשמנה המשיכה לעלות. מחקרים שעקבו אחר צריכת הממתיקים בנשים בהריון וההשלכות על העובר הראו כי ילדים של נשים שצרכו ממתיקים במהלך ההריון היו בעלי נטייה גבוהה יותר להשמנה.
שורה תחתונה. הכותרת "דיאט" לא בהכרח אומרת שהמוצר בריא ולרוב אפילו להיפך.
מוצרים נטולי גלוטן
לצד המודעות המבורכת למחלת הצליאק שגברה בשנים האחרונות והגדלת המבחר של המוצרים ללא גלוטן, הרימו את ראשן דיאטות ותכניות למיניהן שסיפרו לנו שגלוטן (שהוא חלבון החיטה) מתנהג כמו דבק למערכת העיכול וגורם להשמנה. אז לפני שנדבר על מוצרים אלו, אנו רוצים להרגיע, גלוטן הוא חלבון החיטה הנותן ללחם את מרקמו הייחודי.
מוצרים ללא גלוטן הם אכן תחליף הגיוני ובריאותי לאלו הסובלים מצליאק ומאי סבילות לגלוטן, אך לא לאלו שצורכים אותם מסיבות של דיאטה. מוצרים רבים ללא גלוטן הם דווקא דחוסים קלורית יותר מאחיהם המכילים גלוטן. אין בעיה לצרוך תחליפי גלוטן מסיבות של טעם אישי או סיבות רפואיות, אך אין שום סיבה לצרוך אותם מתוך אמונות שגויות על גלוטן ומתוך פחד.
הגר דקל, סטאז׳רית לתזונה קלינית, Bsc במדעי התזונה ו-Bsc במדעי המזון, עמותת עתיד - עמותת הדיאטנים בישראל.