מה לא נאמר כבר על שוקולד? הוא טעים, הוא משפר לנו את מצב הרוח ועוזר לנו לעבור תקופות קשות. אנחנו כבר יודעים שהוא מעודד ייצור אנדורפינים במוח ויכול להוביל לתחושה של היי. אבל מסתבר שכמוצר העשוי מקקאו, הוא לא רק בשביל הנפש, אלא גם בשביל הלב.
"הקסם של הקקאו עצמו הוא אינסופי, כמובן בתנאי שמשתדלים שלא להוסיף לו סוכר וחלב שיכולים להוריד מהאפקט שלו", אומרת אמבר רוגע, שפית מזון בריאות צמחוני טבעוני ומנחת סדנאות לתזונה טבעית. "הוא מכיל אנטיאוקסידנטים וכל מיני חומרים שמועילים לתפקוד הלב שלנו, כמו מגנזיום. יש קשר ישיר בין אכילת שוקולד למצב הלב, לא סתם מתייחסים אליו כתרופה לשברון לב - יש בו תיאוברומין, למשל, שהוא חומר שמרחיב את כלי הדם, והוא מאוד עוזר למצבי לחץ דם גבוה".
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
ואכן, מחקרים רבים מצביעים על כך ששוקולד מריר, דהיינו, שוקולד שמכיל כמויות קקאו גבוהות יותר, עוזר לתפקוד הלב. למשל, מחקר אמריקני מצא שאכילת שוקולד מריר יכולה לשפר את מצבם של הלוקים במחלות עורקים למיניהן, ורשימת המחקרים רק הולכת ומתארכת. אבל מעבר למחקרים, ההיסטוריה של הקקאו הולכת רחוק יותר אל רפואות הוליסטיות מסורתיות.
"לפי רפואות הוליסטיות מסורתיות, לקקאו יש תכונות שקשורות לאנרגיה, היום אנחנו מייחסים זאת בעיקר לתכולת הקפאין שלו", מסבירה רוגע. "קקאו נחשב לחומר מאוד ממקד מבחינה אנרגטית. אם אוכלים שני פולי קקאו, שעברו את העיבוד הבסיסי של קלייה ללא תוספת של חומרים, מקבלים ממש בוסט של אנרגיה וניקוי מחשבתי. זה יכול לעבוד לפני יוגה, ראיון, לפני ריצה, לפני מבחן. עם זאת, לא כדאי לאכול ממנו כמויות גדולות כל יום מפני שהוא מאוד עוצמתי".
עושים למתוקים עוול
הבעיה המרכזית באכילה מופרזת של שוקולד, מלבד הקלוריות, היא גם רמות הסוכר הגבוהות שהוא מכיל שמזיקות לגוף. הפתרון לצריכה של שוקולד שלא תסכן את הבריאות שלנו, וגם לא תעלה לנו ביותר מדי קלוריות היא הכנה של שוקולד ביתי. "אני התחלתי להתעסק בקקאו מתוך אהבה וסקרנות במטבח, תמיד הרגשתי את הקשר הישיר בין מה שאני מכניסה לפה לאיך שאני מרגישה ולהוויה התודעתית והגופנית שלי", מספרת רוגע. "וככל שהתעסקתי יותר במזון, הבנתי שלמתוקים יש את יחסי הציבור הכי גרועים, וממש עושים להם עוול. כולנו יודעים ששוקולד זה הכי טעים, אבל זה גם הכי משמין וגרוע לבריאות, ורציתי לתקן את זה".
>> עוד ב-mako בריאות:
בנות, תתפלאו: גם גברים מזייפים אורגזמה
האם מקלות לאוזניים זה באמת לא בריא?
מקשקשים במחברת? זה עוזר לכם בחיים
"כדי לקבל את כל היתרונות של הקקאו צריך לצרוך אותו כמה שפחות מעובד. זה אומר בלי מוצרי חלב שנוגדים את התופעות החיוביות שלו וגם בלי סוכר, שאמנם גורם לתחושת היי מאוד גדולה, אבל אחריו יש גם ירידה במצב הרוח", מסבירה רוגע. "כך גיליתי את שיטת ה-Raw Chocolate, שיטה להכנת שוקולד כמה שפחות מעובד, עם אחוזי קקאו מאוד גבוהים. והדבר הכי חשוב הוא שמוסיפים לו רק רכיבים טבעיים כמו סילאן, סטיביה ופירות מיובשים להמתקה ואפשר להוסיף גם מי ורדים, לבנדר, וניל וקינמון ואפילו קמצוץ מלח לאיזון הטעמים. לתוספות יש גם משמעות אנרגטית לפי הרפואה ההודית".
וזה לא מרגיש שונה משוקולד רגיל?
"זה תמיד מצחיק אותי שאנשים חושבים שאי אפשר להכין שוקולד בלי חלב או בלי סוכר, זה ממש לא מה שנותן לשוקולד את הטעם המיוחד שלו", אומרת רוגע. "כשאני מעבירה סדנאות להכנת שוקולד, אנשים תמיד מופתעים כשהם טועמים את המוצר הסופי. הם תמיד ממש מתפלאים ושואלים אותי "את בטוחה שאין בזה חלב? שמנת?", "מה, אין בזה סוכר?". חשוב לי להראות לאנשים שאפשר גם אחרת, וזה גם ממש עדיף לגוף שלנו. וכל מי שטעם יכול להעיד שזה גם טעים יותר".
שוקולד ואהבה
פעם תהיתם למה בוולנטיינ'ס דיי נותנים שוקולד כמתנה? יש סיבה לכל המיתוסים על שוקולד כדבר רומנטי ועל הקשר שלו לאהבה והיא שלקקאו יש יכולת לגרום לנו לתחושות מאוד חיוביות, ואפילו למנוע דיכאון משום שהוא מעודד יצור סרטונין וטראמין. אבל יכולותיו המרשימות לא נגמרות כאן, קקאו מכיל גם כימיקל שתורם לתחושת ההתאהבות והריגוש המיני.
"בני המאיה והאצטקים של מרכז אמריקה האמינו שקקאו יכול לפתוח את הלב ולעזור לאנשים לחוות מסעות מדיטטיביים", מסבירה רוגע, "שוקולד משפר את מצב הרוח ותורם לעליצות, שמחה וריגוש - וזה פותח את הלב, פותח מחסומים שיש לנו בחברה. אני מעבירה ערבי הכנת שוקולד פראי, וגם ערבי פנויים-פנויות שמבוססים על טקס שוקולד אנרגטי וצריכת שוקולד. זה פשוט מדהים איך שזה משפיע על אנשים, עוזר להם להתחבר אחד עם השני בלי מבוכה".
נמאס לכם מקפה? נסו משקה קקאו מעורר
"אחד מהדברים שאני מכינה בסדנאות הוא משקה קקאו, זה כמו שוקו רק טבעי ואורגני", אומרת רוגע. "משקאות קקאו היו קיימים גם בתרבויות עתיקות, והשתמשו בהם כמשקאות אנרגטיים ומעוררים, ממש כמו קפה. המשקאות שאני מכינה הם מאוד מרוכזים, ובדרך כלל מוסיפים להם קצת חריפות והמתקה. זה שוט אנרגטי שמעורר את החושים, ומספיק לשתות מזה שוט אחד כי זה מאוד מריר ומרוכז".
למרות שקקאו לא מעובד הוא מאוד בריא לגופנו, חשוב שנזכור שעדיין מדובר בממתק. "עם זאת, חשוב שלא להפריז באכילה של קקאו", אומרת רוגע. "חשוב לעשות הכל במתינות, אני ממליצה על צריכה של שני פולי קקאו ליום, או משקה קקאו על הבוקר, או לחילופין, 4 קוביות שוקולד. גם עם אוכל בריא וטבעי ואורגני חשוב שלא להפריז".
את משקה הקקאו אפשר להכין בקלות גם בבית, הנה המתכון באדיבותה של אמבר רוגע.
משקה קקאו אצטקי מעורר
חומרים לכוס אחת:
2 כפות אבקת קקאו לא גדושות מאוד (כ14 ג)
1 כוס חלב אורז / חלב צמחי אחר (לא חלב קוקוס) – לא מומתק
1/8 כפית מוסקט טחון
1/10 כפית אבקת צ'ילי
1/2 תמר מהג'ול מגולען / 1 כפית סירופ אורז / דבש / ממתיק נוזלי אחר
אופציונלי: 1/4 כפית תמצית וניל
הוראות הכנה: לערבל את החומרים בבלנדר עד שהעיסה הופכת אחידה וקצפית.
לחמם את המשקה קלות על חום נמוך בסיר קטן תוך ערבוב, בלי להתקרב להרתחה.
* התמונות לקוחות מסדנאות להכנת Raw Chocolate שמעבירה אמבר רוגע, שפית מזון בריאות צמחוני טבעוני. לעוד פרטים על הסדנאות השונות ניתן להיכנס לאתר.