רובנו אוהבים שעועית, אבל אנחנו נוטים להתייחס אליה כאורחת בתפריט שלנו, לפעמים בתבשילים, או כתוספת, אבל היא לא בדיוק מהווה חלק בלתי נפרד מהתפריט היומי. וחבל שכך, כי מתברר שהיא יכולה להאריך לכם את החיים. דן ביוטנר, מומחה לאריכות ימים שהשקיע שנים בחקר הנושא, ממליץ בחום על שעועית, שכן היא מהווה חלק משמעותי בתזונתם של אנשים שהגיעו לגיל 100 במצב בריאותי טוב ואיתן.
אותם אנשים אוכלים הרבה מזון מן הצומח ופחות מן החי. הם צורכים בעיקר עלים ירוקים מסוגים שונים, דגנים מלאים, אגוזים – ומתברר שגם לא מעט שעועית. לפי ביוטנר, הסופרסטאר של אריכות הימים היא ללא ספק השעועית. "אם תאכלו כוס שעועית ביום, זה ככל הנראה שווה לארבע שנים נוספות בתוחלת חיים", סיפר בראיון.
ביוטנר הוא לא היחיד שטוען כי שעועית היא סופרפוד של ממש. גם מחקרים שיצאו בשנים האחרונות הראו קשר בין צריכת שעועית לאריכות ימים. קטניות באופן כללי נחשבות בריאות ביותר ומחקר מסוים אף הראה כי כל 20 גרם של קטניות שנצרכות, הסיכון לתמותה מוקדמת פוחת ב-7-8 אחוזים.
איך לבחור שעועית בסופר?
לא בטוחים איך לבחור את השעועית הטובה ביותר? מומחים ממליצים על שעועית בשימורים או שעועית יבשה. אבל אם אתם מעדיפים בשימורים, יש להביא בחשבון ששימורים מסוימים עלולים להכיל כמות גבוהה של נתרן, אז חשוב לשים לב לזה ברשימת המרכיבים.
בעלת ערך תזונתי גבוה ומונעת מחלות
אז מה הופך את השעועית לכל כך בריאה ומאריכה חיים? ובכן, למרות גודלה הזעיר, היא מלאה בסיבים תזונתיים והערך התזונתי שלה גבוה במיוחד. זה ישתנה בהתאם לסוג השעועית, אבל לרוב שעועית תכיל לא מעט חלבון (15 גרם לכוס), ברזל (כ-20 אחוז מהכמות היומית המומלצת בכוס שעועית), סיבים תזונתיים (15 גרם בכוס), מגנזיום (כ-21 אחוז מהכמות היומית המומלצת בכוס שעועית), אשלגן (כ-21 אחוז מהכמות היומית המומלצת בכוס שעועית), חומצה פולית (74 אחוז מהכמות היומית המומלצת בכוס) וסידן (כ-8 אחוזים מהכמות היומית המומלצת בכוס). יש לציין כי כוס שעועית מכילה כ-45 גרם פחמימות, כך שכדאי לצרוך במתינות (כוס ביום).
בשעועית יש כמות קלוריות יחסית נמוכה, בהשוואה לכמות הסיבים והחלבון, מה שהופך אותה למצוינת לדיאטה – כיוון שהיא תשביע לאורך זמן מבלי שתצטרכו לצרוך הרבה קלוריות. בנוסף לכך, מחקרים הראו קשר בין צריכת שעועית לסיכון מופחת לסוכרת מסוג 2 ומחלות לב, שני גורמים שיכולים בהחלט להגביר סיכון למחלות מסכנות חיים.
עוד ב-mako בריאות:
>> הטריק הוויראלי של רופאת השיניים להתאמת מסכה
>> רוצים לרדת במשקל? קודם כל תפסיקו לאכול את זה
>> ייתכן שבקרוב נוכל לטוס בלי לחשוש מקורונה
מה עושים עם הגזים?
ייתכן שרבים מכם קראתם עד כה ופקפקתם בהמלצה לצרוך יותר שעועית מסיבה די נפוצה – היא עושה גזים ונפיחות בבטן. אז למרות שלא כולם סובלים מזה, גזים לאחר אכילת שעועית בהחלט יכולה לקרות וזה לא הכי נעים. שעועית (וגם קטניות אחרות) מכילה פחמימות מסוימות שמערכת העיכול שלנו לא מסוגלת לפרק. כתוצאה מכך, הפחמימות הללו מפורקות רק כשהן מגיעות למעי הגס, שם חיידקים המצויים באזור מפרקים אותן. הגזים שאתם מרגישים בבטן הם למעשה תוצר לוואי של תהליך הפירוק, שמוביל ליצירת גזים שונים.
אבל החדשות הטובות הן שאתם לא חייבים לוותר לחלוטין על שעועית בגלל זה. השריית השעועית במים לפני הבישול יכולה לעזור בפירוק הפחמימות לפני האכילה – רק אל תשתמשו במים האלו לבישול. בנוסף לכך, גם בישול ארוך יכול לסייע לפרק את הפחמימות, רק כאמור, מומלץ להחליף את המים במהלך הבישול.