משרד הבריאות הישראלי מזהיר כך באתר הרשמי שלו מפני סכנה להרעלת מזון: "במזון גולמי או מוכן הדורש קירור או הקפאה, ושתהליך הקירור שלו לא התבצע במהירות מספקת, עלולה להתרחש התרבות של חיידקים ומיקרואורגניזמים אחרים שנמצאו בתוכו מלכתחילה - ובכלל זה מיקרואורגניזמים גורמי מחלה".
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
האם כל זה אומר שהימנעות ממזון מקורר או מוקפא = הגנה לנצח מפני הרעלת מזון? לא, לצערנו. והאמת היא שלא צריך להיות מומחה לתזונה כדי לקבוע את זה: מספיק להיות עורך דין.
ביל מארלר מסיאטל הוא עו"ד המתמחה בתביעות הקשורות למקרי הרעלת מזון. ב-20 שנות עבודתו הוא זכה עבור לקוחותיו ביותר מ-600 מיליון דולר – סכום שנשמע עצום עד שמביאים בחשבון כי בארה"ב לבדה, 48 מיליון אזרחים אמריקאים מתלוננים מדי שנה על הרעלת מזון בדרגה כזאת או אחרת, וכ-128 אלף מהם נשלחים לבתי החולים. אז מארלר בהחלט יודע דבר או שניים על מזונות מסוכנים, ובראיון ל bottomlineinc.com-הוא השתמש בניסיונו ויצר רשימה של שישה מאכלים שהוא בחיים לא נוגע בהם.
1. נבטים טריים
בארה"ב היו לפחות 30 מקרים של התפרצות סלמונלה ואי.קולי כתוצאה מאכילת נבטים טריים מאז שנות ה-90. נבטי אספסת, נבטי שעועית, נבטי צנון ותלתן – אם הם לא מטופלים ונארזים כראוי, כולם עשויים להכיל חיידקים שאנחנו לא רוצים אצלנו בבטן. "היו יותר מדי התפרצויות בשביל להתעלם מהם", אומר מארלר. "אני לא נוגע במוצרים האלה".
2. צדפות טריות
זה כמעט מובן מאליו (ואזהרה מיותרת אם אתם נמנעים מפירות ים), אבל הנה פרט מעניין שפורסם לאחרונה בארה"ב: בחמש השנים האחרונות היו במדינה יותר הרעלות כתוצאה מאכילת פירות ים מאשר בשני העשורים הקודמים. הסיבה המשוערת היא התחממות מי הים, וההמלצה של מארלר היא להתרחק בראש ובראשונה מהצדפות. אגב, עם סושי דווקא אין לו שום בעיה: לטענתו, מקרי הרעלה כתוצאה מאכילת סושי הם נדירים במיוחד.
עוד ב-mako בריאות:
>> מזיעים בלילה? לגמרי לא בטוח שזה בגלל החום
>> למה בעצם הדיאטות שלנו אף פעם לא עובדות?
>> קריעת תחת: תרגילים לישבן מעוצב ומוצק
3. חלב ומיצים לא מפוסטרים
כבר לפני ארבע שנים דיווחנו כאן על ילד שאושפז בירושלים כתוצאה מצריכת חלב לא מפוסטר, וטרנד המוצרים הלא מפוסטרים רק התחזק מאז. למרות שאי אפשר לשלול את הטענות בדבר הפגיעה של תהליך הפסטור בערכים התזונתיים, מארלר אומר: "שום יתרון תזונתי לא שווה את הסיכון הזה".
4. בשר בדרגת עשייה שאינה וול דאן
אנחנו שומעים עד כאן את מחאת הקרניבורים, אבל להזמין מדיום-רר פירושו לסמוך על מצבו המקורי של הבשר. וכאן יש בעיה מבחינת עו"ד מארלר, כי דרגת עשייה מדיום ומטה אמנם תחסל בקטריות שנמצאות על פני שטח הבשר, אבל לא עמוק בתוכו. וכן, האזהרה תקפה לגבי המבורגרים (ובשר טחון בכלל) כמו לגבי סטייקים.
5. ירקות ופירות שנחתכו או נשטפו מראש
"אני מתרחק מאלה כמו ממגפה", מכריז מארלר ומסביר: ככל שמזון לא מבושל עבר יותר ידיים, כך גדל הסיכוי שלו לתפוס משהו בדרך. אז אם מישהו חתך בשבילכם את הירקות האלה, פתאום יש איזה סימן שאלה סביב הצירוף "סלט בריאות".
6. וביצים לא מבושלות או מבושלות בקושי
אבל כולנו ישראלים כאן, אנחנו לא באמת צריכים עורך דין כריש מסיאטל כדי לדעת שמדובר בגן עדן לסלמונלה.