שיבולת שועל היא רכיב תזונתי המומלץ על ידי ארגוני בריאות בארץ ובעולם. היא תורמת להפחתת רמות הכולסטרול בדם, וכך גם מפחיתה את הסיכון למחלות לב. בשל העובדה שהיא מכילה כמות גדולה מאוד של סיבים תזונתיים, היא הוכחה גם כמסייעת במניעת סוכרת ובשיפור פעילות מערכת העיכול. אבל חכו – יש לה עוד כמה יתרונות פחות מדוברים שכדאי להתעכב עליהם רגע.

משפרת את איכות השינה

אנשים שאכלו דייסת שיבולת בארוחת הערב דיווחו על שינה טובה יותר. שיבולת שועל מכילה חומצת אמינו חיונית בשם טריפטופן (אחת מאבני הבניין של החלבון, אותה הגוף לא מייצר בעצמו ועלינו לצרוך אותה מהמזון). קיימת השערה כי מחסור במלטונין יכול לגרום לשיבוש בשינה. עלייה ברמות הטריפטופן מאפשרת הארכה של תקופת השינה העמוקה (שלב החלומות).

הקפאת שומן - דיאטה (צילום: By Dmytro Flisak, shutterstock)
מעולה לדיאטה | צילום: By Dmytro Flisak, shutterstock

תורמת לבריאות הלב

שיבולת השועל היא מקור עשיר למגנזיום - מינרל חשוב מאוד בתזונה המסייע לתפקוד ובריאות הלב ולוויסות לחץ הדם. רמות הגבוהות של המגנזיום עוזרות לשימוש הנכון של הגוף בגלוקוז ובהפרשת אינסולין (שמירה על רמות הסוכר בגוף).

מחזקת את המערכת החיסונית

ישנם  מחקרים שמציעים כי צריכה קבועה של שיבולת שועל מחזקת את המערכת החיסונית. הודות לסיבים התזונתיים בשם בטא גלוטן המצויים בה, שעוזרים למערכת החיסון להתמקד באזור המזוהם מהר יותר וכך לשפר את יכולתם לחסל את החיידקים הנמצאים בו.

אישה ישנה  (צילום: Lia Koltyrina, shutterstock)
משפרת את איכות השינה | צילום: Lia Koltyrina, shutterstock

מסייעת לירידה במשקל

שיבולת השועל מוסיפה נפח למזון מכיוון שהיא תורמת לספיגת הנוזלים שבקיבה, מה שתורם לתחושת שובע ומסייע גם לירידה במשקל.

רגילה או מהירה הכנה – מה ההבדל?

שיבולת שועל רגילה, (נקראת גם 'מגולגלת') נוצרת לאחר אידוי וגלגול גרגירי שיבולת השועל. התהליך מייצב את השמנים הבריאים שבה, כך שהם נשארים טריים לאורך זמן ומסייעים לבישול מהיר יותר.

שיבולת שועל מהירת הכנה (נקראת גם אינסטנט או קוואקר), נוצרת בתהליך דומה לשיבולת השועל הרגילה, אך האידוי והגלגול ארוך יותר. במקרה זה הערכים התזונתיים נשמרים אבל המרקם משתנה. שיבולת שועל אינסטנט אינה זקוקה לבישול נוסף, היא מוכנה לאכילה כמו שהיא, ופשוט להוסיף אותה ליוגורט או לשפוך עליה מים או חלב רותחים כדי להכין דייסה.

ניתן לשלב את שיבולת השועל בתבשילים, בדייסה ואפילו במרק במקום רכיבים אחרים שתורמים להסמכתו (כמו קמח). כדי ליהנות מיתרונותיה התזונתיים מספיק לצרוך 5-4 כפות שיבולת שועל ביום.

 

הכותבת היא מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה של הכללית במחוז דן - פ"ת