במחקרים תצפיתיים רבים שבהם נערך מעקב על אוכלוסיות גדולות ומצבן הבריאותי, נמצא כי אכילת בשר בכמות גדולה נקשרת לתחלואה ובייחוד לסרטן המעי הגס.
כדי להבין את הנקודה הזאת, ראשית חשוב להבהיר שתפקוד המעי הגס חשוב מאד לבריאות כולה. הוא המקום שבו שוכנים 95% מהמיקרוביום (החיידקים והווירוסים שחיים בתוכנו אשר משפיעים על מצב הבריאות והבריאות הכללית שלנו). נמצא כי המיקרוביום מושפע מהמזון שאותו אנחנו אוכלים. המעי הגס הוא החלק הסופי של המעי שאליו מצטברות השאריות של המזון, והחיידקים למעשה משתמשים בשאריות האלה על מנת לייצר מטבוליטים שונים - תרכובות שונות הנוצרות בעת תהליך חילוף החומרים, המשפיעות על הבריאות ובין היתר תורמות לשמירה על ערכי הגלוקוז בדם.
איך משפיעה אכילת בשר על תפקוד ובריאות המעי?
בשר מעובד כגון נקניקים ונקניקיות, למעשה משנה את הרכב המיקרוביום וגורם לעלייה בסיכון לתחלואה מסוגים שונים. הזמינות, המחיר הזול והנוחות בנשיאתם זמן ארוך מחוץ למקרר - כל אלה הופכים מוצרים כאלה לפופולרים בקרב הצרכנים. יתרה מכך, כדי להאריך את חיי המדף שלהם, נהוג להוסיף להם חומרי שימור, חומרי צבע וטעם ועוד רכיבים לא ידידותיים ההופכים אותם למזון אולטרה-מעובד. בסופו של דבר, כל אלה מזיקים מאד לבריאות המעי הגס. מוצרים אלה מכילים גם כמות גבוהה מאד של נתרן, ניטרטים וניטרטים, אשר מפריעים לאיזון בחיידקי המעי ונקשרו באופן ישיר לעלייה בסיכון לסרטן המעי הגס.
אגב, ישנן סיבות נוספות להפחית באכילת בשר. בשר בקר או עגל, מכיל יותר שומן רווי וכולסטרול לעומת עוף או דגים. לפיכך, מומלץ להפחית בצריכתם גם כדי לשמור על בריאות הלב וכלי הדם. בנוסף, בשל תכולת השומן והרכב החלבון, עיכול הבשר נמשך זמן רב יותר וגורם לאנשים רבים לאי-נוחות בזמן עיכולו, החל מזמן ממושך שהוא שוהה בקיבה שבה מופרשות חומצות רבות בניסיון לעכלו ועלול להחמיר צרבות בעיקר לסובלים מריפלוקס, ועד לעיכול האיטי דרך המעי שיכול לגרום לנפיחות בטנית ואי-נוחות לסובלים מתסמונת המעי הרגיש.
אבל יש גם יתרונות לבשר
חשוב לציין שתכולת הברזל וה-B12 גבוהות בבשר אדום. אנשים שמעדיפים לשמור על משקלם דרך הורדת פחמימות אוכלים פעמים רבות בשר אדום שכן הוא משביע מאד (עקב העיכול האיטי). במקרה כזה, ניתן לבחור חלקים רזים יותר ולא מעובדים כגון סירליון, פילה, סינטה, כתף. אבל שימו לב - מומלץ לשמור על כמות שבועית של עד 300 גרם בשר - ולא לצרוך יותר מכך. בכמות זו של בשר לא מעובד לא נצפה קשר לסרטן או לפגיעה אחרת בבריאות, וזו גם הסיבה לכך שהמלצות הדיאטה הים-תיכונית מאפשרות לצרוך כמות כזאת של בשר.
הכותבת היא ד"ר סיגל פרישמן , הדיאטנית הארצית של בתי החולים של הכללית