כשמתעסקים עם אוכל במטבח, אין ספק שהחוק הבסיסי והמשמעותי ביותר הוא שמירה על היגיינה. לכן, כולנו כבר התרגלנו לפני הבישול לנקות הכל; פירות, ירקות, עוף ובשר. אבל מתברר שחלקינו טועים ובגדול. לפי משרד החקלאות האמריקאי, את העוף ובשר אסור בשום אופן לשטוף במים לפני הבישול. מתברר שכשזה נוגע לבשר טרי, פעולה זו דווקא יכולה להפיץ יותר חיידקים מזיקים, מאשר להפחית אותם. הרעלות מזון הן נפוצות ביותר ויכולות להיות מסוכנות במיוחד לנשים בהיריון ואנשים עם מערכת חיסונית חלשה. הנה כל מה שאתם צריכים לעשות במטבח כדי להימנע מהרעלת מזון.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
פירות וירקות – לנקות, עוף ובשר – לא
לפי מומחים, צרכנים צריכים לשטוף במים קרים פירות וירקות, אך לא בשר ועוף טריים. למעשה, נראה שבמשך זמן רב מזהירים צרכנים מפני שטיפה במים של בשר ועוף לפני הבישול, אך נראה שכוח ההרגל חזק יותר. מחלקת החקלאות של ארה"ב (USDA) ממליצה זה עשורים להימנע מפעולה זו. "אנשים עדיין בהלם כשאנחנו אומרים להם את זה", אומרת מריאן גרייבלי, שאחראית על הסברה וחינוך בנוגע לבטיחות והיגיינה במזון, במשרד החקלאות האמריקאי. "עוד בתחילת שנות ה-90 אמרנו זאת".
המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב (CDC) טוענים כי כ-48 מיליון אמריקאים נפגעים מדי שנה מהרעלות מזון, הנגרמות על ידי חיידקים מחוללי מחלות. אותן הרעלות מזון מובילות ל-128 אלף אשפוזים ואף ל-3,000 מקרי מוות בשנה. הדרך הטובה ביותר להגן על עצמנו מפני הרעלות מזון היא כמובן שמירה על חוקי בטיחות והיגיינה במזון.
>> מומחים מזהירים מפני עוף עם פסים לבנים
אחד הדברים שאנו תמיד מתבלטים לגביהם הם מזונות כמו חסה ותרד שמגיעים ארוזים מראש ועל פי המצוין על השקית, גם שטופים מראש. ההתלבטות היא כמובן, האם לסמוך על מה שכתוב או לשטוף ליתר ביטחון? לפי ה-FDA, אין צורך לשטוף מוצרים אלה. מתברר ששטיפה של מוצרים אלה לא תפחית את כמות החיידקים המזיקים, אלא עשויה דווקא להפיץ אותם עוד יותר ברחבי המטבח.
לפי בנג'מין צ'פמן, פרופסור חבר במחלקה לחקלאות ומדעי האדם באוניברסיטת מדינת צפון קרוליינה, שטיפת עוף במים לא תסיר הרבה חיידקים, אך היא בהחלט יכולה להפיץ חיידקים, באמצעות הידיים, משטחי עבודה, בגדים, כלים שמשתמשים בהם במטבח ואף מזון אחר שנמצא בסמוך לאזור השטיפה. תהליך זה של הפצת חיידקים נקרא זיהום צולב או קונטמינציה.
עוד ב-mako בריאות:
>> אזהרת מאכל: זה המזון הכי מסוכן בעולם
>> לפחות אדם אחד מתאבד מדי יום בישראל
>> חוקרים: 2 מילות הקסם שיעזרו לכם בדיאטה
טמפרטורת הבישול חשובה לא פחות
אם בכל זאת לא ידעתם ששטיפת עוף ובשר במים יכולה להגביר סיכון לזיהום, אל דאגה, זה לא אבוד. אופציה טובה למנוע נוכחות של חיידקים מזיקים במזון שלנו היא כמובן לבשל אותו היטב.
בישול היא הדרך היחידה להרוג פתוגנים כמו סלמונלה וקמפילובקטר. והנה המלצה שאנחנו בטוחים שמעטים מכם מקפידים עליה, אז הנה אנחנו מזכירים לכם: על צרכנים להשתמש במד חום לבישול, כדי לוודא שעוף ובשר מתבשלים בטמפרטורה הנכונה. כ-74 מעלות צלזיוס לעוף, 71 מעלות צלזיוס לבשר טחון, 62 מעלות צלזיוס לסטייקים, צלעות, צלי ודגים.
הפרד ומשול (בחיידקים)
שני צעדים נוספים שחשובים בשמירה על היגיינה ובטיחות במזון הם הפרדה וניקיון. מומלץ לשמור בנפרד מצרכים כמו בשר ועוף לא מבושלים – ולא ליד פירות וירקות. גם בשקית הקניות שלכם וגם במקרר/מקפיא. נוסף על כך, חשוב לנקות כל משטח שהשתמשתם בו בעת ההכנה, כמו השיש, קרש חיתוך וכלי עבודה אחרים – במים חמים וסבון, במשך 20 שניות לפחות. מומלץ לנקות כך גם לפני הכנת האוכל וגם אחרי.
ממחקרים ראשוניים שנעשו בשיתוף עם ה-USDA, נמצא כי הפצה של חיידקים מזהמים במטבח נעשית בכמה דרכים עיקריות: התנהלות עם בשר טרי ולאחר מכן שימוש בתבלינים, מידיות המקרר ואפילו בסלטים.