בסקרים שונים שבדקו הרגלי תזונה בקרב טבעונים וצמחונים, בארץ ובעולם, אפשר לראות עדיפות קלה לצד הנשי. אכילת בשר מזוהה לא פעם עם דמות המאצ'ו הגברית ואפשר בקלות ליפול למוסכמה שלנשים יותר קל לסגל תזונה נטולת בשר ומבוססת פחמימות ומתוקים. האם גם ברמה הפיזיולוגית נוכל לראות הבדלים בין המינים שיתבטאו בפערים על הצלחת?
"לפני כחמש עשרה שנה פניתי לצמחונות", מספרת יעל, בת 40 מראשל"צ. "מתוך חמלה כלפי בעלי חיים, החלטתי שלא לאכול יותר בשר בכלל ולהמעיט עד כמה שאפשר במוצרי חלב, ביצים ודגים. הייתי שלמה לחלוטין עם ההחלטה והתמדתי בה במשך שנים, מבלי לשים לב מה קורה לגוף שלי בעקבותיה. לאחר כעשור בערך, הרעמה הארוכה והשופעת על הראש שלי איבדה נפח באופן משמעותי, מה שאילץ אותי לקצר אותה מאד. החלו כאבי תופת לא נורמטיביים בזמן מחזור, הוא הצטמצם לזרזיף דם חלש והתקצר באורכו. הציפורניים שלי התפוררו, העור שלי נראה עייף וחסר חיות ורזיתי מאד.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
"לקח לי זמן להבין שכל התופעות האלו קשורות לבחירה המוסרית-תזונתית שלי. מתוך חמלה כלפי בעלי חיים הפסקתי לשים לב למה קורה לגוף שלי. חלף עוד זמן אבל בסוף הצלחתי להבין את האיתותים הגופניים האלו וחזרתי לאכול בשר. אין טעם בחמלה כלפי אחר אם אני לא חומלת על עצמי".
ואיך הגוף הגיב?
"השיער והוסת שלי חזרו לעצמם, אני יכולה לגדל ציפורניים חזקות וגם החרדות נרגעו. כמעט הכל חזר לקדמותו תודה לאל. חשוב לציין שלא הקפדתי על צריכת תוספי תזונה שמומלצים לטבעונים ואולי איתם זה היה נראה אחרת, אבל אין לי ספק שאם לא הייתי חוזרת לאכול בשר ומסדרת את התזונה שלי - הפוריות שלי הייתה נפגעה משמעותית. את לא יכולה לאבד דם בוסת כל חודש ולנסות להחזיר את זה אך ורק מתזונה טבעונית כי היא פשוט לא מספיקה. וכשהגוף מאותת לך - חובה להקשיב".
האם אפשר להחיל אג'נדה טבעונית או צמחונית על גברים ונשים באותו אופן, למרות ההבדל הפיזי המשמעותי?
עמית גנור, מנכ"לית עמותת הדיאטנים/יות והתזונאים/יות בישראל ומחברת הספר "תזונת המעגלים הנשית", מסבירה: "שינויים הורמונליים מהותיים במהלך החיים, מהווים סף לדרישות תזונתיות בסיסיות. ישנם הבדלים כבר מגיל 9 בהמלצות לצריכה יומית של ויטמינים ומינרלים, והן שונות בין ילדים לילדות. אם אנחנו לוקחים אישה בגיל הפוריות, שחווה וסת מדי חודש והתזונה שלה לא מותאמת ולא מדויקת, זו בפירוש סכנה. מי שמשחקת בתזונה לבד זה משחק באש ועשוי לגרום לנזקים בלתי הפיכים.
"טבעונים חשופים למחסור במינרלים וויטמינים, 12B ועוד, אבל אפשר להיות טבעוני בלי לסבול משום מחסור. נכון שלפעמים יש חשש אצל נשים מצריכת תוספים שגורמים לתופעות לוואי לא נעימות כמו עצירות. במקרים כאלו אפשר לשנות סוג תוסף לכזה שלא יגרום לתופעה, ובמקביל לאזן את התזונה באופן שיחזיר את כמות הברזל לרמה הרצויה. יש מגוון של חברות שמספקות תוספים. צריך לבדוק איזה מתאים למי. יש גם טבעונים שלא חסרה להם טיפת ברזל כי יש להם ספיגת ברזל מאד גבוהה והתזונה שלהם מאוזנת ונכונה".
הצד שלו - פחות בשרים, יותר מרתונים
יש גם כאלה שעושים את הכיוון ההפוך. מקרניבוריות ארוכה ומדממת של שנים ארוכות - לתזונה צמחית יותר ויותר. מרדכי, עו"ד בן 70 מפ"ת שצרך בשר כל חייו, מפחית בשנים האחרונות בצריכת בשר כמעט לגמרי. במקביל הוא מקפיד על ספורט ואורח חיים בריא. "פשוט לא בא לי", הוא אומר. "זה פתאום קצת מגעיל אותי. אני לא מגדיר את עצמי צמחוני או טבעוני וגם האקטיביזם בתחום מוזר לי. פשוט היום אני מרגיש יותר נוח עם תפו"א, חומוס, מרקים וסלטים. לדגים אף פעם לא התחברתי, ואני יכול לאכול סטייק טוב פעם ב.. אבל בכללי החשק לבשר די נעלם ובהחלט יכול להיות שזה קשור לגיל. זה לא מונע ממני לרכב 30 ק"מ באופניים בשבתות ומרתונים. אני לא מרגיש עייף או בחוסר תזונתי. לא יודע אם אפשר לקחת אותי כדוגמא כי גברים מאד אוהבים בשר בד"כ, או לפחות ככה זה נתפס".
"גם לגברים יש אייג'ינג ושינויים בהעדפות ובטעם", אומרת גנור, "הוא הפסיק לאהוב בשר? אין בעיה. אפשר להתאים לו תזונה עם חלופות שהוא כן אוהב. בגדול אומרים שגברים מעדיפים יותר בשר ונשים פחמימות ומתוקים, מה שמאזן אותן מבחינת המחזור החודשי, אבל אם הוא מוריד בשר מהתפריט לא קרה כלום, הוא יכול להמשיך בבריאות תקינה גם בלי בשר. זו לא תופעה מדאיגה ויכול לקרות לכל אחד, גם לכאלה שהיו קרניבורים כל חייהם.
"המלצות משרד הבריאות הן לצרוך עד 300 ג' בשר אדום בשבוע. עוף והודו מומלץ פעמיים שלוש בשבוע וביצה אפשר לאכול כל יום. בכל מקרה, חשוב והכרחי להתייעץ עם בעל מקצוע מוסמך בעל רישיון ולהתאים תזונה פרסונלית מבוססת מדדים, הן אם את אישה בגיל הפוריות והן אם מדובר בגבר בגיל השלישי".