מחקר שנערך במדינות שונות בעולם מצא באופן לא מפתיע שבתקופות החגים ישנה עלייה ניכרת במשקל. בגרמניה, יפן וארה"ב אנשים נוטים לעלות במשקל בתקופת חג המולד, ביפן עולים במשקל במהלך "שבוע הזהב", בגרמניה במהלך חג הפסחא, ובארה"ב בתקופת חג ההודיה.
התרבות היהודית משופעת בחגים לאורך השנה שכוללים ארוחות חג מושקעות ועמוסות במיטב המאכלים והקלוריות. "הפיתרון" השכיח שרבים אימצו לבעיית העלייה במשקל בחגים, הוא להחליט כבר במהלך החג - "אחרי החגים אני אתחיל בדיאטה". למרבה האירוניה, עצם ההחלטה לעשות דיאטה אחרי החגים, גוררת אכילה מופרזת אף יותר במהלך החג.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
אפקט מסיבת הפרידה
מחקר מצא שאותם אנשים שמתכננים לעשות דיאטה בעתיד הקרוב, מהסוג של "אחרי החגים דיאטה", מאותו רגע שבו הם מקבלים את ההחלטה הזו הם מתחילים לאכול אפילו יותר. האכילה המופרזת נועדה במודע או שלא במודע לפצות על כל מה שהם יודעים שהם הולכים לפספס אחרי שהחגים יסתיימו.
אנחנו חוגגים עם האוכל, תרתי משמע, כל עוד יש לנו את האפשרות לעשות זאת. כי מיד אחרי החגים, יתחיל "העונש" שהטלנו על עצמנו, בצורת דיאטה משעממת ומתסכלת. אז אם עדיף לא לתכנן את הדיאטה שאחרי, איך כן אפשר להתמודד עם ארוחות החג במינימום נזקים? ההמלצה היא להשקיע באכילה מאוזנת ומהנה במהלך החג. כן, גם מהנה. הנה מספר טכניקות שיעזרו לכם להנות מהארוחות, לאכול בכמויות מאוזנות ולא לעלות במשקל:
תהיו קשובים לרמות הרעב שלכם
הרבה פעמים אנחנו כל כך עסוקים עם ההכנות לחג והסידורים, שאנחנו מדלגים על ארוחות ומגיעים לסעודות החג, לא סתם רעבים, אלא מורעבים. במצב זה קשה לנו לאכול בצורה מאוזנת וישנה התנפלות על האוכל. אתם עלולים למצוא את עצמכם צורכים כמויות גדולות במהירות, במטרה להשביע את הרעב. חשוב להקפיד לאכול גם לפני ארוחות החג, ולהימנע מלהגיע לרמות רעב גבוהות.
תהיו קשובים גם לתחושת השובע
בדומה לרעב, גם תחושת השובע מגיעה בשלבים וחשוב להיות מחוברים וקשובים אליה. תאכלו בהקשבה לגוף. מתחילים להרגיש שבעים והקיבה מלאה ונוחה? זה הזמן לעצור את האכילה. להמשיך ולאכול זה יגרום לתחושות של כבדות וחוסר נוחות, בנוסף לכל הקלוריות המיותרות שתכניסו לגוף שלכם.
תהנו מכל ביס
תאכלו לאט, ללא הסחות דעת, תתענגו על כל ביס, תחוו ותחושו את הטעמים והמרקמים של המאכלים השונים. תאפשרו לעצמכם להנות מהאכילה. בנוסף לזה שתהנו יותר, גם תחסכו לעצמכם קלוריות מיותרות, כי כשלועסים לאט, ביסודיות, בביסים קטנים יותר וחווים את קשת הטעמים והמרקמים בהנאה, אתם גם מרגישים שבעים יותר מכמויות קטנות יותר.
שחררו את הפחד לפספס
ברגע שאתם אוכלים בצורה מאוזנת, מהנה ובכמויות שנוחות לגוף, בידיעה שאתן לא מתחילים דיאטה אחרי החגים, זה מאפשר לכם לשחרר את הפחד לפספס ומנטרל מחשבות מהסוג: "אני חייבת לטעום מהכל", "אח"כ לא יהיה לי", או "אני לא רוצה לפספס", "גם לי מגיע, אז אני אמשיך לאוכל". אם המחשבה הזו בכל זאת מתגנבת לראשכם מתוך הרגל ישן, התמקדו ברעיון הבא: "אם אני כבר שבעה, אני לא מפסידה דבר. להמשיך לאכול כשאני שבעה זה לא לכבד את הגוף שלי".
תזכרו את החג
לפעמים אנחנו נוטים לשכוח שהסעודות והמטעמים הם אומנם חלק מהחג ומהמסורת, ואנחנו אכן נהנים מהם, אבל כשלעצמן הסעודות אינן מהות החג. בהתאם לכך תשומת הלב שלנו לא צריכה להתמקד אך ורק באוכל. התמקדו במה שהחג מסמל עבורכם, החירות, החופש, זמן איכות עם האנשים היקרים לכם. תשאפו שלחג תהיה משמעות גדולה יותר. השתדלו להנות ממנו בשלל דרכים. זה יחסוך לכם התעסקות מיותרת באוכל, וכנראה גם כמה קילוגרמים עודפים.
ד"ר אולגה סמיונוב, פסיכולוגית, מנחה תהליכי ירידה במשקל ללא דיאטה. לפרטים נוספים בנושא ירידה במשקל ללא דיאטה