אם גם אתם מחבבים אוכל מטוגן ומתבאסים על כך שהוא נחשב למאוד לא בריא – יש לנו חדשות טובות בשבילכם. מחקר שנעשה בספרד מצא כי מזון מטוגן הוא לא כזה נורא כמו שחשבנו. למעשה ישנם ירקות מסוימים שטיגון אך עשוי להפוך אותם לבריאים יותר. המחקר פורסם בכתב העת Food Chemistry וממצאיו מראים כי כמות נוגדי החמצון בירקות כמו תפוח אדמה, דלעת וחציל היא גבוהה יותר בטיגון עמוק, בהשוואה לאידוי או טיגון קל.
דיאטנים רבים ממליצים להתרחק ממזון מטוגן, כיוון שמחקרים מצאו כי ישנו בין מאכלים מטוגנים למחלות לב ואף לסרטן. בנוסף, נהוג לחשוב כי טיגון עשוי להרוס את נוגדי החמצון והפוליפנולים המצויים בירקות מסוימים. יחד עם זאת, ידוע כי תוספת של מקור שומני לירקות (כמו בישול בשמן זית או תיבול סלטים בשמן זית) – מעודד ספיגה טובה יותר של ויטמינים כמו ויטמין A, ויטמין D, ויטמין E וויטמין K. לכן ניתן להגיד שממצאי המחקר לא בדיוק הותירו את החוקרים המומים. כשירקות מסוימים מטוגנים בשמן בריא, נוגדי חמצון הנקראים פנולים שמצויים בשמן – נספגים בירקות ולמעשה מעלים את הערך התזונתי שלהם.
עוד ב-mako בריאות:
>> למה הדיאטה החדשה הזאת שוברת את האינטרנט?
>> כנראה שזמן לא באמת מרפא לב שבור
>> מי בריאה יותר: אשלי גרהאם או ג'יג'י חדיד?
אם כבר לטגן – אז רק בשמן זית
חשוב לציין כי המחקר בדק טיגון בשמן זית כתית מעולה – הסוג האיכותי ביותר של שמן זית שנחשב לבריא ביותר. בכל הנוגע למזון מטוגן שהוא לא הירקות שצוינו למעלה, החוקרים אינם יכולים להגיד בוודאות אם הטיגון אכן משפר אותם. אך תזונאים טוענים כי רק מאכלים שמכילים הרבה מים יכולים לספוג פנולים ולכן אם מדובר במאכל שאינו מכיל הרבה מים, ככל הנראה שטיגון לא יהפוך אותו לבריא יותר.
אז למרות שמדובר במחקר אופטימי לחובבי הטיגון, חשוב להדגיש כי אין זה אומר שאתם יכולים להתפנק על מאכלים מטוגנים כל יום, כל היום. שמן מוסיף קלוריות לכל מנה וצריכה לא ממותנת עשויה להוביל להשמנה ולפיכך לבעיות בריאותיות נוספות.
דבר נוסף שראוי לציין – הוא טמפרטורת השמן. כאשר שמן הזית מגיע לטמפרטורה גבוהה מדי, הוא מתחיל להתפרק ולשחרר רדיקלים חופשיים, הפוגעים ב-DNA ועלולים לגרום למחלות ולהזדקנות מואצת. טמפרטורת הטיגון במחקר הנוכחי הייתה 176 מעלות, שהיא מתחת לנקודת העישון של שמן זית, העומדת על כ-220 מעלות.