השאיפה ליופי היא נחלת המין האנושי משחר הימים. אמנם אידיאל היופי משתנה מתרבות לתרבות ומזמן לזמן, אך אותה שאיפה היא חלק מאינסטינקט הישרדות - אדם בעל מראה מושך, משמע שהוא בריא ויכול להעמיד צאצאים ולשאת בעול המשפחה.
בעידן המודרני השאיפה ליופי קיבלה תפנית והיא מקודמת מסחרית על ידי תעשיות הקוסמטיקה, ניתוחים פלסטיים וטרנדים של דיאטות השולטות ומכתיבות את אידיאל היופי. בפועל, אף אחת משיטות אלו אינן מהוות פתרון יעיל לתופעת ההזדקנות המואצת שממנה אנו סובלים.
היופי החיצוני שלנו, הזוהר, חיוניות העור, גמישותו ויותר מכך אותה אנרגיה הקורנת אלינו מפניו ונוכחותו של אדם, כל אלו הם בפירוש מראה של הבריאות הפנימית שלנו. העור והחיוניות שלנו סובלים מאוד בעידן המודרני, אנו מלעיטים ומרעילים את עצמנו באינסוף חומרים כימיים, ממוצרי קוסמטיקה ועד חומרי הדברה וריסוס המזון שלנו, כימיקלים שונים במזון כמו חומרי טעם, צבע, ריח וכו'. תאי הגוף בכלל ותאי העור בפרט סובלים מרמות חמצון גבוהות שהורסות תאים וגורמות להזדקנות חמורה. אנו סובלים מתהליכים דלקתיים כרוניים בגופנו כתוצאה מתזונה לקויה ואורח חיים תובעני, ואותן דלקות כרוניות הורסות אט-אט את הרקמות וגורמת להזדקנות מוקדמת. נוסף לכך, רמות המתח הגבוהות המלוות את היומיום שלנו וההורמונים המופרשים בעקבותיהן מזרזות גם הן את תהליך הזדקנות העור.
הדרך ליופי חיצוני ופנימי ברורה היום יותר מתמיד - אנו חיים בעולם של שפע חומרים וידע ונדרשים לעשות בחירה נכונה, בחירה בבריאות אופטימלית שתשתקף ביופי וזוהר חיצוני.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
כל מזון כל עוד הוא טבעי וקרוב לצורתו המקורית ונצרך במידה הנכונה מקדם אותנו לעבר בריאות אופטימלית ויופי חיצוני. ירקות, פירות, קטניות, שומנים שונים, אצות ונבטים, שקדים ואגוזים שונים וכדומה, כל אלו נדרשים להזנה של התאים שלנו. אולם ישנם מזונות 'עוצמה' העשירים עוד יותר בחומרים הנדרשים לגוף על מנת להתגבר על האתגרים הניצבים בפניו ומועילים באופן ישיר למראה חיוני ורענן של העור.
אחד המינרלים החשובים ביותר לשיקום תאי העור והתחדשות מהירה שלהם הוא הגופרית החיוני לשיער, לציפורניים למניעת קמטים והזדקנות של העור. מחקרים מצאו כי הוא בעל פעולה נוגדת דלקת ונוגדת חמצון, חיוני לגוף ומסייע בתהליך סילוק רעלים מהגוף. הרפואה המסורתית מאמינה כי את הגופרית ניתן למצוא בירקות ממשפחת המצליבים, כגון: כרוב, כרובית, ברוקולי, קולרבי, עלי קייל, בצל, שום, אספרגוס, ביצים, דגים, אגוזים ועוד. גם ג'ל האלוורה עשיר בגופרית וידוע ברפואה המסורתית כמרפא חיצוני של פגיעות בעור וכמרכיב שכיח במוצרי קוסמטיקה. את כל היתרונות שלו רצוי לקבל בעיקר מפנים הגוף, אלוורה עשירה בפוליסכרידים, גופרית, ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו, נוגדי חמצון ועוד חומרים פעילים אחרים אשר נחקרו ונמצאו המרפאים את תאי הגוף ותורמים לחידוש ייצור תאי עור.
קולגן הוא חלבון מרכזי בגוף ומרכיב כ-80 אחוז ממשקל העור. הוא האחראי למראה עור צעיר ומתוח. הידלדלות הקולגן והפגיעה באיכותו מתרחשת ככל שאנו מתבגרים ומשפיעה על גמישות העור ועל חוזקו, ויכולה להתבטא במצבים בריאותיים נוספים כדוגמת פגיעה בסחוסי המפרקים, היחלשות העצמות, אוסטיאופורוזיס ופגיעה בכלי דם. מקור טבעי לקולגן קיים במוצרי מזון, כגון: בשר, עוף, ביצים, דגים ובעיקר העצמות של בשר ודגים (כיום פופולרי לצרוך מרק ציר עצמות העשיר בקולגן). ומהצומח: בקטניות שונות, סויה, שקדים ואגוזים, זרעים כמו שומשום, דלעת וחמנייה.
עוד ב-mako בריאות:
>> אחת ולתמיד: האם מסוכן להתאפק עם הפיפי?
>> מחקר חדש חושף אמת מטרידה על ביצים
>> מתי כאב הראש הוא סימן למפרצת במוח?
כולנו מכירים את התרומה של ויטמין C למערכת חיסון חזקה, אך מחקרים שונים מראים כי הוא חיוני לא פחות וחשוב לבריאות העור, להתחדשות העור ושיקום פגעים ונזקים בעור. הוא זה שלמעשה אחראי על ייצור קולגן והטמעתו ברקמות, והוא משמש גם כנוגד חמצון חזק המונע נזקים לרקמות הגוף ובפרט לעור. חשוב להקפיד לצרוך אותו משפע של פירות וירקות כמו פלפלים (גמבה), עלים ירוקים למינם (קייל, חסה, תרד), פרי הדר, ברוקולי ועוד.
גופנו ובפרט העור נפגעים ומזדקנים עקב תהליכי דלקת וחמצון, לכן הגוף דורש שפע אדיר של נוגדי חמצון מסוגים שונים אותם ניתן יהיה להפיק מהפיגמנטים שבירקות והפירות שלנו ומגיעים מחומרים שונים הנמצאים במזון שלנו כמו ליקופן, סלניום, פנולים, פלבנואידים, אנותוציאנינים, קרטנואידים ועוד. נוגדי החמצון הטבעיים היעילים ביותר הם: עגבניות, כרוב סגול, עלי קייל, גזר, עלי תרד, ברוקולי, תות שדה, סלק וכו'. וגם תבלינים כמו כורכום (בהחלט מספר 1), קינמון, ג'ינג'ר, אורגנו, פלפל שחור, פפריקה, זעתר, טימין, כמון. ועוד: פירות יער (אוכמניות, פטל וכו'), אצות (כמו ספירולינה, כלורלה), עשב חיטה, עשב שעורה, צמח המורינגה, קקאו, גוג'י ברי, פרי אסאי, פרי נוני.
אנחנו מוקפים ברעלים מסוגים שונים, באוויר, במזון, בשתייה, בחומרי ההיגיינה והניקוי בבית, במזון מעובד - כל אלה פוגעים בתהליך הניקוי הטבעי של הגוף. המזונות שיחזקו את תהליכי הניקוי הטבעיים של הגוף: סיבים תזונתיים ינקו את מערכת העיכול. שפע של עלים ירוקים, כמו: חסה, עלי תרד ומנגולד, עלי קייל, כוסברה, פטרוזיליה וכו' יספקו מינרלים חיוניים, כלורופיל ונוגדי חמצון החיוניים לכבד ולתהליכי נטרול ופינוי רעלים. שתיית מים תאפשר לגוף להיפטר מעודפי פסולת דרך הכליות והשתן וזרעי צמח הגדילן (Sylibum marianum) נבדקו במספר מחקרים ונמצאו כמסייעים לחידוש וחיזוק פעולת הכבד, והמרצת תהליכי שחרור ופינוי רעלים מהגוף.
חומצות שומן, כמו אומגה 3, חיוניות ביותר לבריאות העור והתאים, מניעות תהליכים דלקתיים וחימצוניים ושיקום תאים. חשוב לצרוך כמות מספקת של חומצות שומן אלו ממקורות כמו דגים, ביצים, זרעי פשתן, אגוזי מלך, עלים ירוקים כהים (קייל, תרד), זרעי המפ, זרעי צ'יה, ספירולינה, אצות ורגילת הגינה. עם זאת חשוב ביותר להימנע ממקורות של שומן רע ומזיק לבריאות העור כמו שמן מעובד (שמן סויה, קנולה, חמניות, תירס), שומן מוקשה (מרגרינה, שמן דקלים) ובפרט שמן או שומן שרוף (לאחר טיגון או חימום בחום גבוה).
האמת היא שאנו כבר יפים, טמון בנו הפוטנציאל לזוהר פנימי וחיצוני, למראה חיוני ורענן, אנו רק מתבקשים לתת לגופנו את התנאים הנכונים והמתאימים, להקפיד על תזונה מגוונות, עשירה וקרובה ככל האפשר למקורות הטבעיים של המזון, לתת לגופנו מנוחה והרפיה יחד עם פעילות ממריצה – הגוף כבר יעשה את שלו ויחייך אלינו חזרה.
יגאל קוטין, נטורופת, הרבליסט קליני, מרצה בכיר במכללת רידמן