תייר שהיה מגיע לישראל בשבועות שלפני חג השבועות היה משוכנע שבארץ הקודש יש חג מיוחד, שבו לפי המסורת חובה להאביס את עצמנו במקסימום מוצרי חלב, כולל מנות מיוחדות שמכילות כל מוצר חלב אפשרי - ממנה ראשונה, דרך סלט ועד קינוח. אם אתם צעירים מאוד, זה ודאי יישמע לכם הגיוני. אבל אני באופן אישי עדיין זוכרת את שבועות כחג הקציר והביכורים, את הימים שבהם טנא שלקחנו לגן הכיל רק פירות וירקות (ואם איזו אימא החליטה להשקיע, אולי גם צרור שיבולים). כשחושבים על זה קצת, זו המסורת התנ"כית המקורית של שבועות: "וחג שבועות תעשה לך, ביכורי קציר חיטים" (שמות ל"ד). שבועות נחגג מאז ומעולם כחג חקלאי, חגה של תנובת האדמה, של ביכורי הפירות, הירקות והדגנים. עוגת גבינה? נכנסה לסיפור שנים מאוחר יותר.
כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
אם אתם נמנעים מצריכה של מוצרי חלב או מפחיתים אותה, זה ממש לא אומר שאתם צריכים להימנע מחגיגת שבועות מפוארת, טעימה וססגונית, גם אם לא ישתתפו בה מוצרי חלב כלל. בעיני זו דווקא הזדמנות להעשיר את מגוון המנות והמתכונים, לרענן את שולחן החג ולהפתיע את המשפחה והחברים. איך עושים את זה? הנה כמה רעיונות שתוכלו להתחיל איתם:
1. חוגגים עם ביכורים
מתחילים בהליכה לשוק ומזהים די בקלות את הפירות והירקות שהתגעגעתם אליהם וחזרו ממש לאחרונה למדפים ולדוכנים. הזוג המובהק ביותר שייך דווקא למשפחת הפירות: משמשים ודובדבנים, שלשניהם עונה קצרצרה שנופלת בדיוק על ימי החג. לא חייבים להכין מהם קינוח; הם יכולים לככב בכיף גם במנות מלוחות כמו תבשיל מנגולד ומשמשים, סלט ירוק עם פירות טריים ואפילו לחם ביתי טרי משובץ דובדבנים.
עוד ב-mako בריאות:
>> אמיתי לגמרי: האימון הזה מצעיר ב-10 שנים
>> נמצא כשל חמור בפיקוח על חומרי הדברה במזון
>> דירוג: הלחמים הטובים והגרועים ביותר שיש
2. קונספט שבעת המינים
אמרתם תנובת האדמה, אמרתם שבעת המינים שהתברכה בהם ארץ ישראל. כך ייוולד שולחן קונספט עשיר, צבעוני ויפהפה של מנות, שבכל אחת מהן מסתתר אחד (או יותר) מהמינים המקומיים האהובים שלנו. בין אינסוף האפשרויות תוכלו להכין תבשיל של חיטה ירוקה (פריקי), סלט גריסי פנינה (שהם בעצם גרעיני השעורה) ועלי גפן ממולאים. את המינים שאינם בעונה, ייצגו בגאווה גרסאות שאינן טריות אך לא פחות טעימות, כמו תאנים מיובשות או רכז רימונים. וכמובן שתוכלו להשתמש בסילאן או בתמרים, בשמן זית ובזיתים. אל החגיגה הזו יכול להצטרף גם משחק כיפי עם הילדים, שיתבקשו לזהות באילו מנות מופיעים אילו מינים.
3. לאכול בלי, להרגיש עם
אם אתם מאלה שאוהבים מאוד גבינות אבל נמנעים מלצרוך אותן, זה לא אומר שאתם לא יכולים לאכול ולהכין מנות "גבינתיות" שמתבססות על מרכיבים אחרים. כך למשל תוכלו למרוח על הלחם ממרח קרמי ועשיר, להכין עוגות צחות כשלג, למלא בורקס, לאפות פיצה, להרכיב לזניה, לבשל פסטה ברוטב לבן וסמיך ואפילו להכין כנאפה מתוקה, בלי להזדקק למוצר חלב אחד. איך עושים את זה? מכינים בבית גבינות אגוזים קשות או רכות, משתמשים בטופו מוצק או טופו משי או פשוט רוכשים מוצרי "חלב" צמחיים מוכנים – רבים מהם תוכלו למצוא על מדפי המרכולים, ואחרים מיוצרים על ידי יצרנים קטנים בעבודת יד, והם פשוט נפלאים. כמה מהיצרנים האלה משתתפים בחגיגת שבועות טבעונית מיוחדת שתתקיים מחר (יום שישי, 26.5.17) החל מהשעה 11:00 ביקב אמפורה שבכרם מהר"ל (לפרטים ולהזמנת כרטיסים).
4. להביא מצב רוח טוב
לפעמים, כשאנחנו מוותרים על מרכיבים מסוימים בתזונה שלנו - לא משנה אם זה בגלל דיאטה, מצב בריאותי או מניעים מוסריים - מתגנבת ללב תחושת דכדוך. זהו, הלך כל האוכל הטעים, לא נצליח ליהנות יותר, החגים לא ייראו אותו דבר וכל שמחת החיים והצלחת תילקח מאיתנו לעולמים. הטיפ שלי הוא פשוט להחליט שזה יכול להיות אחרת. לקחת את השינוי כאתגר, כהזדמנות לנסות טעמים חדשים, להכיר מתכונים מעניינים, לרענן את ההרגלים המוכרים ולהיפתח לעולמות פחות מוכרים. אם תיכנסו למטבח עם חיוך על הפנים, כבר יש סיכוי טוב יותר שהמתכון באמת ייצא טעים. ואם אתם מרגישים שקצת קשה לכם, שאתם זקוקים למידע נוסף, ליד מכוונת, לעצה טובה, לרעיונות מוצלחים, אתם מוזמנים בחום להצטרף לאחת מסדנאות הבישול שלי, כדי לקבל את כל הכלים שאתם מחפשים. והעיקר, שיהיה חג שבועות שמח וטעים.