קמח מצה היה במשך שנים רבות השליט הבלתי מעורער של חג הפסח, אולם עם השנים גם גזרת הקמחים הכשרים לפסח עברה מהפכה וכיום ניתן למצוא על מדפי המרכולים תחליפים טעימים שלא נופלים באיכותם מקמח המצה. אילו קמחים יש כיום בשוק ומהם היתרונות הבריאותיים שלהם?
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
קמח מצה
הקמח הנפוץ והוותיק מכולם. קמח מצה עשוי ממצות שנטחנו דק דק ולכן אפשר להכינו ללא קושי גם בבית בעזרת מעבד מזון או מטחנה. קמח מצה דומה במרכיביו לפירורי לחם ולכן ניתן להשתמש בו לטיגון שניצלים, לפשטידות, עוגות ובצקים פריכים.
קמח תפוחי אדמה
אחד מהקמחים המסורתיים בהם נעשה שימוש מרובה בחג הפסח. מדובר בקמח העשוי כולו מתפוחי אדמה, שבושלו, יובשו ונטחנו לאבקה. הוא משמש בעיקר להכנת לחמניות לפסח ולהסמכת תבשילים.
קמח שקדים
קמח שמורכב משקדים, שנטחנו למרקם קמחי. מדובר בקמח בעל ערכים תזונתיים רבים. הקמח עשיר בסידן, מגנזיום ובשלל ויטמינים, נוגדי חימצון ומינרלים נוספים. כמו השקדים השלמים גם הקמח עשיר בסידן שחשוב למי שסובל ירידה בצפיפות העצם. חשוב לציין כי קמח השקדים אינו מכיל גלוטן ולכן טוב לצליאקים.
קמחי קטניות
קמחים המשתייכים לקטגוריה זו הפכו לפופלאריים בשנים האחרונות ומככבים תדיר בתוכניות ובמדורי בישול. אחד מקמחי הקטניות המוכרים הינו קמח החומוס שאהוד מאד במטבח הטבעוני ועשוי מגרגירי חומוס טחונים. מדובר בקמח עשיר בחלבון, בברזל, סידן ואשלגן והוא משמש בחלק מהמטבחים כתחליף לביצים עקב הצמיגיות שלו ויכולתו לקשר בין המרכיבים הוא טוב במיוחד לבישול ואפייה של פשטידות, קציצות ולביבות.
קמח עדשים
קמח נוסף המשתייך למשפחת זו הינו קמח עדשים. זהו קמח בעל ערך תזונתי גבוה, בעל כמות גבוהה של חלבון וסיבים תזונתיים. קמח העדשים נחשב גם הוא לקמח שבו נעזרים טבעונים רבים כתחליף לביצים והוא מתאים לבישול פשטידות ירק למיניהם, פנקייקים ועוד. גם את קמח הקטניות ניתן לייצר באופן ביתי ע"י טחינה של הקטניות באמצעות מטחנה או מעבד מזון עד לדרגת אבקה.
קמח טף
הקמח האתיופי המסורתי. הטף שהוכרז כ'מזון על' עשיר בברזל, סידן, מגנזיום וסיבים תזונתיים החשובים לעיכול. בנוסף הקמח מכיל את מינרל מנגן המהווה אנטיאוקסידאנט. קמח הטף שטעמו חמצמץ מעט מתאים לפשטידות , קציצות, לביבות ועוד. קמח הטף אינו מכיל גלוטן ולכן פופולארי בקרב חולי הצליאק.
קמח קוקוס
קמח שעשוי מקוקוס מיובש, מכיל סיבים תזונתיים בכמות גדולה ומנגד דל בפחמימות ולא מכיל גלוטן. ניתן להכין ממנו קישים, עוגות, מאפינס ועוד.
קמח קינואה
קמח עשיר ויטמינים ומינרלים כמו כגון אבץ, סידן, ברזל ומגנזיום ועשיר בסיבים תזונתיים התורמים לפעילות טובה יותר של מערכת העיכול. גם קמח זה אינו מכיל גלוטן וניתן להשתמש בו לעיבוי והסמכת מרקים ונוזלים.
תמר פפר גיק, תזונאית במכבי שירותי בריאות במרחב בת ים