הקיץ בשיאו. משפחות רבות יוצאות אל הטבע, אל הפארקים והגנים הציבוריים. כשיוצאים עם הילדים ליום שלם הכי בריא זה כמובן להכין מראש בבית כריכים וירקות, אבל לא תמיד מספיקים, ולפעמים חלק מהבילוי הוא האכילה בחוץ - במסעדה, במזנון או בעגלת הקפה.

חשוב לדעת שבקיץ עולה שכיחותם של זיהומי המעיים הנגרמים עקב חיידקים, וירוסים ופרזיטים מוכרים כמו סלמונלה, אי קולי, ג'יארדיה; וגם של רעלנים שמופרשים ע"י חיידקים. חלק מהזיהומים הללו מועברים דרך מזון שלא נשמר בתנאים אופטימליים. אומנם אין צורך להימנע לחלוטין מאכילה בחוץ, אבל כדאי לשים לב לכמה כללים פשוטים:

  • ראשית תמיד לשטוף ידיים עם מים וסבון לפני אכילה וגם אחרי שימוש בשירותים.
  • להעדיף לאכול במקום שיש בו תחלופה גדולה – כלומר בכזה שעוברים בו הרבה אנשים ומאפשרים תחלופה מהירה וטרייה של מזון.
  • לשים לב שהמזון מוחזק בתנאי קירור טובים: למשל סלט מיונז שלא עומד על משטח קירור או מוחזק במקרר עלול להיות מסוכן לאכילה.

המאכלים שמהם כדאי להיזהר

באופן כללי, הסיכון לזיהומים ממזון מהחי – כלומר: בשר, ביצים, דגים ומוצרי חלב - הוא גדול יותר. הנה כמה דוגמאות למאכלים שעדיף להימנע מאכילתם בתקופה החמה.

אוכלים סלט במסעדה (צילום: שאטרסטוק)
סלט ברוטב ויניגרייט - רעיון פחות טוב | צילום: שאטרסטוק
  • בשר: שימו לב לתנאי ההחזקה, לצבע ולתחלופה: חשוב לצרוך רק בשר טרי ורצוי גם לא נא או מדיום. אם המזון מבושל – הוא צריך להיות חם בעת ההגשה. גם בעת שימוש במוצרים משומרים כמו נקניקים ופסטרמות חשוב לוודא שלא עברו את תאריך התפוגה ושאין שינויי צבע או טעם.
  • רטבים המכילים ביצים לא מבושלות: בהחלט לא רצוי לצרוך אותם בחוץ כשמבלים בחודשי הקיץ. כדאי להעדיף ביצה קשה ולא רכה, חביתה או מקושקשת ולא ביצת עין. הסכנה העיקרית בביצים היא סלמונלה - חיידק שיכול לגרום למחלת מעיים קשה ומצריך טיפול אנטיביוטי.
  • חומוס: הרעלת מזון מחומוס בדרך כלל קשורה להפרשת רעלנים ע"י חיידקים. מצב זה יכול לגרום לתסמינים קשים ולא נעימים ולהביא להתייבשות ולסכנה ממשית. יש לשים לב כי החומוס מיוצר במקום או נקנה מיצרן מורשה. יש להקפיד על טריות, לבדוק שהוא מוחזק בקירור עד האכילה ולא מעל שבוע מהפתיחה. חומוס מתוצרת ביתית יש לאכול עד 48 שעות מהכנתו.
    טרה - 2 ילדים אוכלים (צילום: ESB_Professional, shutterstock)
    עדיף להכין את הכריכים בבית | צילום: ESB_Professional, shutterstock

לגבי אכילה בעגלות קפה, חשוב לדעת שאלה אמורות להחזיק בתקן של משרד הבריאות להחזקת המזון והגשתו. בקשו לראות תעודה כזאת וותרו על אכילה במקום שאינו מחזיק בה.

חשוב לציין כי מחלות מערכת העיכול – כאבי בטן שלשולים ולפעמים גם הקאות ובחילות לרוב חולפות ואינן מסוכנות לרוב הציבור. מי שנמצא בסיכון מוגבר הוא קשישים, מדוכאי חיסון וילדים ממש קטנים. אם חולים יש להקפיד על שתייה מרובה. בכל מקרה כשיוצאים מחוץ לבית, חשוב להצטייד בהרבה מים, בכובע ובקרם הגנה. מומלץ להימנע גם מאכילת חטיפים וממתקים ולהעדיף פירות טריים.

 

ד"ר נטע אלון שליב, מומחית ברפואת משפחה ומנהלת במנהלת הראל כללית מחוז ירושלים