קיץ וחוף הם שני היבטים בלתי נפרדים, בייחוד במדינה שטופת שמש כמו ישראל, שבה רבים מעדיפים את הים כבילוי האולטימטיבי. אם אתם הולכים לחוף ומתכננים להצטייד במאכלים שונים, שימו לב להמלצות הבאות.
כריכים: רצוי להשתמש בלחמים מחיטה מלאה, העשירים בסיבים תזונתיים. תוכלו למרוח בכריך למשל אבוקדו או גבינה רזה.
פירות : שיא עונת האבטיחים זו בהחלט סיבה טובה להצטייד בכמה פלחים מרעננים. גם פירות ססגוניים אחרים כמו ענבים ומלון בהחלט מתאימים לבילוי בחוף, אך חשוב לזכור כי אלה מכילים סוכר ולכן מוטב לצרוך מהם במידה – כלומר עד שני פירות ביום לאוכלוסייה בריאה. כמו כן, תמיד עדיף לאכול את הפרי עצמו, ולא לשתות מיצי פירות העשירים במיוחד בסוכר.
ירקות: מומלץ להצטייד במגוון ירקות בשלל צבעים ולאכלם בקליפתם. אלה משמשים מקור חשוב לוויטמינים, מינרלים ולסיבים תזונתיים; והם גם קלים לעיכול ועוזרים לצנן את הגוף. אגב, העגבניות גם עוזרות להגן במידה מסוימת מפני נזקי השמש (אך מובן שאינן מחליפות את מסנני הקרינה).
שתייה: מומלץ לוותר על שתייה מתוקה העשירה בקלוריות וגורמת להגברת תחושת הצמא. גם אם קשה קצת לסחוב בקבוקים, חשוב לא לוותר ולהביא מספיק מים, משום ששתייה לא מספקת עלולה לגרום להתייבשות ולחולשה. כמו כן, חשוב להימנע משתיית קפה, שעשוי להגביר את תחושת החום, להכביד על הגוף וכך לגרום לאיבוד נוזלים מיותר.
גלידות וקרטיבים : קרטיב קרח יכול להיות רעיון מרענן אבל מוטב להסתפק באחד כזה. לעומת זאת, מומלץ לוותר על גלידות עתירות בשומן, משום שהן עשירות בקלוריות ואינן תורמות לגוף.
מה לא כדאי להביא לים?
סלטים מוכנים: מזונות כמו חומוס או סלט מיונז רגישים יותר לקלקול בחום, ולכן מוטב שלא להביאם לים. אם בכל זאת מביאים, יש להכניסם לצידנית ולהוציא אותם לזמן קצר בלבד לשם אכילתם. כלל זה נכון גם לגבי מוצרי חלב, מוצרי בשר או דגים נאים או מבושלים.
חטיפים: רצוי שלא להביא לים ממתקים וחטיפים, משום שאלה עשירים בשומנים ובקלוריות רבות. אם בכל זאת לא עומדים בפיתוי, מומלץ להצטייד בחטיפים דלים בקלוריות ובשומן.
טיפים נוספים:
- חשוב להצטייד בצידנית מבודדת השומרת על קירור המזון לזמן ארוך. את המזון יש להכניס לצידנית בסמוך לזמן היציאה אל הדרך, ומוטב להניח אותה במקום מוצל כדי שלא תהיה חשופה ישירות לקרני השמש.
- מומלץ שלא לאכול בסמוך לכניסה לים או לפני שחייה ממושכת, משום שתהליך עיכול המזון מכביד על הגוף בזמן השחייה.
הכותבת היא מריאנה אורבך , מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה של הכללית במחוז דן – פ"ת