בחורף רובנו מעדיפים לצרוך מאכלים חמימים, טעימים, בריאים, מזינים ומופחתים בקלוריות. הפטריות עונות על הקריטריונים הללו ואפשר לשלבן בתפריט במגוון דרכים – במרק מהביל, בפשטידה, מאודות על הגריל או בסלט. שיא עונת הפטריות הוא מנובמבר ועד פברואר. אז האדמה לחה וטובה, והנבגים מתפתחים והופכים לפטרייה.
בכללותן, הפטריות הן בעלות ערך קלורי נמוך, ומכילות בממוצע מכילות 40-20 קלוריות ל-100 גרם. הן עשירות באשלגן החשוב לשמירה על פעילות תקינה של הלב ומסייע בהורדת ערכי לחץ דם גבוה; בסידן החיוני לבניית העצמות והשיניים והתפתחותן, לתפקוד מערכות העצבים, השרירים ולמנגנון קרישת הדם; במגנזיום, החיוני לבניית העצמות והשרירים ולהתפתחותם; בברזל, המשתתף ביצירת המוגלובין ומונע אנמיה.
>> ההשפעות המדהימות של פטריות מרפא על הגוף
>> מונעות טחורים ונלחמות בסרטן: כל היתרונות של פטריות
שמפיניון או פורטובלו?
הפטריות הנפוצות ביותר הן השמפיניון והפורטובלו, הן מאותה משפחה ואין כמעט הבדלים מבחינת הרכבן התזונתי. הן מכילות 22 קלוריות ל-100 גרם, 3-2 גר' חלבון, 0.35 גר' שומן וכ-3.5 גר' פחמימות, ועשירות באבץ, זרחן, אשלגן, ברזל, ויטמיני B המחזקים את המערכת החיסונית.
פטריות בכללותן, ובייחוד פורטובלו, שי מג'י, אנוקי, שיטאקי, שמפיניון, פטריות מלך היער או פטריות חצוצרה זהובה או אלמוג היער, מכילות חומרים כמו פלואורן, המונע דלקות מעיים כרוניות ועוזר במצבי קוליטיס; חומצה גאלית, העוזרת לאיזון סוכרת משום שהיא מאטה את ספיגת הסוכר; מונוקולין, המסייע להורדת הכולסטרול הרע; סלניום, נוגד חמצון המונע סרטן לסוגיו, בייחוד סרטן הערמונית; ליקופן; ובטא קרוטן. הן נלחמות בזיהומים ובדלקות ונחשבות לנוגדי חמצון חזקים העוזרים במניעת מחלות לב, כלי דם, סרטן ועוד. הפטריות עשירות גם בסיבים, המונעים עצירות ומסייעים לתפקוד תקין של מערכת העיכול. לסובלים מתסמונת מטבולית – עודף משקל, סוכרת ושומני דם גבוהים – תוספת פטריות לתפריט עוזרת ומשפרת את התסמינים והמדדים הרפואיים.
4 כללים: לפני שאתם יוצאים ללקט
איפה לקנות: חשוב לרוכשן רק בשווקים מוכרים וידועים ולהימנע מקטיפת פטריות באופן עצמאי אם לא מכירים ובקיאים. במידה שיוצאים ללקט צמחי בר למאכל, חשוב תמיד לעשות זאת רק עם גורם מוסמך ומקצועי שבקיא בסוגי צמחי הבר השונים.
מתי לקנות: עדיף לרכוש את הפטריות סמוך לשימוש בהן ולהיזהר מלקנות פטריות פגומות או כמושות.
איך לאחסן: אחסנו פטריות במקום קריר ויבש.
איך להשתמש: עדיף להשתמש בפטריות אחרי בישול קצר כדי למנוע זיהומים וחומרים מזיקים אחרים הנעלמים לאחר הבישול.
ד"ר רלי אבל היא דיאטנית בכירה של הכללית במחוז מרכז