לא מעט אנשי מילואים שחזרו הביתה בימים האחרונים מעידים על כך שצרכו הרבה מנות קרב וגם נקניק קבנוס. אילו מזונות מתאימים למלחמה וממה מורכב הקבנוס?
ראשית, חשוב להפריד בין מזונות שלרוב מומלצים למרבית האוכלוסייה לבין כאלה שמתאימים ללוחמים בשטח. בעוד שרוב האוכלוסייה לרוב בלתי פעילה מספיק מבחינה גופנית ומחפשת דווקא דרכים לרדת במשקל, הלוחמים בשטח פעילים מאוד מבחינה גופנית ולכן הם זקוקים לכמות גדולה של קלוריות וחלבון. בנוסף, הפעילות הפיזית האינטנסיבית מביאה להזעה מוגברת, ומכאן הצורך במזונות שמכילים גם כמות מספקת של נתרן.
באופן כללי, מזונות שמתאימים לאכילה בשטח צריכים להיות מוכנים לאכילה או כאלה הניתנים לאכילה מהירה. חשוב שיהיו דחוסים בקלוריות ובחלבון במינימום נפח, ושלא ידרשו אחסון מיוחד כמו מקרר או הקפאה. רצוי שהם גם ישקלו כמה שפחות.
מנות הקרב מתחלקות ל-2 קבוצות עיקריות: קופסאות שימורים כגון: טונה, אפונה ירוקה או שעועית לבנה – כל אלה מכילים רכיבים תזונתיים כגון ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון; ומוצרים יבשים אחרים, כגון ממרח חלבה ושוקולד, שמכילים כ-600 קלוריות ל-100 גרם, ומטרתם לספק ללוחמים קלוריות נוספות.
למה דווקא קבנוס?
קבנוס הוא מוצר יבש שממשיך להתייבש גם באופן טבעי, לכן הוא אינו דורש מקרר, מה שמעניק לו יתרון עבור הלוחמים בשטח. בנוסף, קבנוס מכיל קלוריות רבות ורכיבים נוספים. ב-100 גרם קבנוס יש כ-370 קלוריות, המגיעים מכ-30 גרם שומן (כשליש ממנו שומן רווי) וכ-20 גרם חלבון. כמות הפחמימות היא זניחה. כמו כן, הוא מכיל כמות גדולה של נתרן - כאלף מ"ג ל-100 גרם קבנוס.
בשורה תחתונה, כששואלים אם מזון מומלץ או לא, צריך לשאול קודם כל עבור מי. קבנוס הוא דוגמה טובה לכך: עבור רוב האוכלוסייה לא נמליץ לצרוך אותו, אך לחיילים בשטח שפעילים מאוד מבחינה פיזית, זהו מזון שבהחלט יכול להתאים, הן הודות לזמינות שלו, וגם כי אין צורך בקירור ובעיקר בשל העובדה שהוא עונה על הצרכים התזונתיים של החיילים: הרבה קלוריות שדחוסות בנפח קטן של מזון, לצד כמות נתרן גבוהה שמפצה על אובדן המלחים שגורמת ההזעה המוגברת.
הכותב הוא אמיר וינוגרד, דיאטן קליני ובעל תואר שני בבריאות הציבור