סלק הוא ירק בעל ערך תזונתי גבוה, שעשיר בברזל, אשלגן, מגנזיום, ויטמין A, ויטמין B6 וחומצה פולית. הוא גם מלא בנוגדי חמצון שמונעים מחלות ומעכבים הזדקנות – וגם ניטראט, שמסייע למניעת מחלות לב וכלי דם. אז איך זה שכל הזמן הזה הוא היה בפינה של המטבח שלנו? הנה 5 סיבות טובות לתת לסלק לככב בתפריט:
טוב לבריאות הלב
מחקרים מצביעים על כך שסלק עשוי לשפר את בריאות הלב וכלי הדם. חוקרים טוענים כי בסלק יש רמות גבוהות של ניטראט (חנקה), שמסייע להפחית לחץ דם, גורם משמעותי בהתפתחות של מחלות לב וכלי דם. הניטראט בסלק מסוגל לייצר תרכובת בדם שנקראת חנקן חמצני שגורמת להתרחבות של כלי הדם. במחקר שפורסם בשנת 2014 נמצא כי אנשים שסבלו מיתר לחץ דם ושתו במשך ארבעה שבועות מיץ סלק נהנו מלחץ דם נמוך יותר בהשוואה לקבוצת הפלצבו. מחקר אחר שכלל כמות קטנה של משתתפים הצביע גם על קשר בין לחץ דם נמוך יותר וצריכת סלק.
ישנם הטוענים כי סלק יכול גם לשפר את רמות הכולסטרול הטוב בגוף (HDL), מה שיכול לעזור להפחית את רמות הכולסטרול הרע (LDL). הצטברות של LDL יכולה להוביל לנזקים בעורקים ולסיבוכים כמו שבץ או התקף לב. אמנם מחקרים אלה מצביעים על יתרון כלשהו של צריכת סלק לבריאות הלב וכלי הדם, עדיין נדרשים מחקרים מעמיקים יותר כדי להבין את ההשפעה הזו בצורה טובה יותר. אבל אין ספק שזה לא יכול להזיק לאכול יותר ממנו אם אתם בקבוצת סיכון למחלות לב וכלי דם.
מעולה למתאמנים
מתאמנים באופן קבוע ורוצים לשפר את הסבולת שלכם? מתברר שסלק יכול לעזור. ממחקר שפורסם בכתב העת הרפואי American Journal of Physiology עולה כי מיץ סלק עשוי לשפר את הסבולת במהלך אימונים אירוביים. המחקר נעשה על קבוצה של ספורטאים צעירים שנמצאים בכושר ומצא כי צריכת סלק יכולה להפחית את רמת העייפות שמתאמנים עשויים להרגיש בזמן אימן ממושך (בעיקר כשמגיעים לשלב שיש פחות חמצן).
עוד על נגיף הקורונה:
>> הפעולה שיכולה להציל אותנו מהמגפה הבאה
>> עיניה של מחלימה מקורונה נדבקו – וזה מה שנמצא
>> בייחוד עכשיו: הירק שמונע עצירות
משפר את העיכול
סלק עשיר בבטאין, תרכובת שנחשבת יעילה לשיפור מערכת העיכול. בטאין מסייע בייצור חומצות קיבה שחשובות לתפקוד אנזימי העיכול ופירוק חלבונים במערכת העיכול. כל אלה מסייעים להפחתת נפיחות, מניעת אלרגיות ורגישויות למזונות מסוימים ואף תורמים לאוכלוסיית חיידקים תקינה במערכת העיכול.
אנטי אייג'ינג
בסלק יש כמות משמעותית של נוגדי חמצון התורמים למניעת נזק לתאי הגוף ולדנ"א – מה שמסייע בעיכוב תהליכי הזדקנות ומניעת מחלות. סלק מכיל בעיקר נוגד חמצון שנקרא אנתוציאנידין, שהוא גם פיגמנט המעניק לסלק את צבעו, שתורם בין היתר גם לשמירה על קולגן, חלבון חשוב שמהווה מרכיב חיוני ברקמות חיבור שונות בגוף ובניהן גם העור שלנו. כלומר, מלבד היותו אנטי אייג'ינג, נוגדי החמצון שבסלק תורמים גם לשמירה על עור בריא וחזק.
מחזק את השיער
סלק מכיל גם סיליקה, צורה מסוימת של צורן שמסייעת גם היא לשמירה על בריאותן של רקמות חיבור שונות בגוף ונחשבת כמסייעת לשיפור מראה השיער (והעור). זה לאו דווקא אומר שצריכה של סלק בהכרח תארגן לכם עור ושיער מושלמים – אבל זה יכול לעזור, אם אתם כמובן מקפידים על תזונה מאוזנת ושומרים היטב על העור והשיער שלכם בדרכים אחרות, כמו הימנעות מחשיפה לשמש, מריחת קרם הגנה והימנעות ממוצרים מזיקים לשיער כמו מכשירים שפועלים על חום, חמצון וכו'.