עונת הסתיו תמיד מביאה עמה ירידה במצב הרוח: שעות האור מתמעטות, האוויר מתקרר ורמת הסרוטונין פוחתת. המצב הבטחוני והלאומי של השבועות האחרונים בטח לא עוזר - ורבים מאיתנו פונים לנחמה המהירה שמציעים הממתקים. מה אפשר לעשות?

הקדימו את שעת השינה

הפתרון הטוב ביותר הוא, קודם כל, פשוט להוסיף עוד שעת שינה. זה נשמע מוזר, אך את התוצאות תרגישו לאחר מספר ימים: פתאום יהיה לכם קל יותר להשכים בבוקר, תהיו פחות עייפים במשך היום - מה שיפחית את הצורך בנשנושים ומתוקים. 

אכלו פחמימות מורכבות

בחורף, בשל חשיפה נמוכה לשמש, חלה ירידה ברמת הסרוטונין - מוליך עצבי המסייע בתקשור תאי המוח עם תאים אחרים השייכים למערכת העצבים, ובמקביל מסייע בהפחתת חרדה ובשיפור מצב הרוח. במקרה כזה יש צורך פיזיולוגי בפחמימות - אך עדיף דווקא לא מתוקות אלא  מורכבות (לחם מלא, אורז, פסטה, קטניות). מרק אפונה, עדשים או דלעת יעשו את העבודה, בליווי פרוסת לחם מחיטה מלאה.

גבר ישן במיטה (צילום: realsimple.com, getty images)
רוצה מתוק? לך לישון! | צילום: realsimple.com, getty images

צאו להליכה

אם אתם משתעממים ומחפשים משהו מתוק בשביל הריגוש, מומלץ להעלות את האדרנלין באמצעות הליכה נמרצת של 20 דקות בחוץ. אם לא מתחשק לכם לצאת מן הבית, גם קפיצה בחבל או דיווש על אופני כושר יתאימו, שלא לדבר על טרמפולינה - פשוט להעמיד אותה מול מכשיר הטלוויזיה ולהניע!

ותרו על קינוחים

מחפשים לנשנש משהו מתוק אחרי הארוחה? יש אמנם פתרונות דיאטטיים (כמו ג'לי דיאט בטעמים ועוד) - אבל אפשרות מומלצת יותר היא פשוט לנסות לוותר על קינוח לגמרי. בהתחלה זה קשה, וההסתגלות עלולה לארוך עד שלושה שבועות, אבל זה ישתלם לכם: כך תוכלו להיפטר מהכמיהה למתוק, במקום שהיא תחזור אליכם בשיטת "חבר מביא חבר" אחרי כל פיתרון דיאטתי.

שתו הרבה

חשוב להקפיד על שתייה מרובה גם  בחורף. מזג האוויר בחורף יבש יותר מאשר בקיץ, וגם השהות בחדרים ממוזגים עלולה להביא את גופנו למצב של חוסר נוזלים ואף התייבשות. מרכזי השובע והצמא ממוקדים במוח בסמיכות זה לזה, כך שהרבה פעמים תחושות של צמא מתורגמות לתחושות של רעב. אם תקפידו על שתייה מספקת (מים ,שתייה לא ממותקת) תחושת הרווייה תביא להקלה משמעותית בחשק למתוק ולנשנושים.  

 

ג'אנק פוד (צילום: 123rf)
רעבים? יש מצב שפשוט לא שתיתם מספיק | צילום: 123rf

מה בכל זאת אפשר לנשנש במקום שוקולד?

ניסיתם את כל הפתרונות האחרים ואתם עדיין משוועים למתוק - הנה כמה חלופות בריאות לממתקים הרגילים:

1. בחורף הפירות הטריים הם פחות זמינים, לכן הוא נחשב עונתם היפה של הפירות היבשים: שלושה תמרים גדולים, כשהם ממולאים בשלושה שקדים הם נשנוש מצוין. הם מכילים כ-100 קילו קלוריות בלבד, ועשירים באשלגן, סיבים תזונתיים וחומצות שומן חד בלתי רוויות ועם כוס תה חם הם ישמשו לכם פינוק חורפי אידיאלי.

2. שני קרקרים מחיטה מלאה המרוחים בשיכבה דקה של טחינה גולמית וכמה טיפות דבש יהוו חטיף מאוד בריא לארוחת ביניים. הטחינה עשירה באשלגן, בסידן ובחומצות שומן חד בלתי רוויות. הקרקרים מחיטה מלאה (או דגן מלא אחר) עשירים בסיבים מלאים. גם החטיף הזה יעלה לכם ב-100 קלוריות בלבד.

3. כוס שוקו העשוי מחלב 1% שומן חם, שתי כפיות גדושות קקאו איכותי וטרי וכפית סוכר חום, ישמש כמשקה נעים, חמים ומהנה לחורף.

4. כוס סיידר חם, רצוי עם קוביות של תפוחים טריים ומקל קינמון, מכיל גם הוא כ -100 קילו קלוריות למנה. 

סיידר  תפוחים מתובל (צילום: אפיק גבאי, מתכון לחיסכון)
סיידר חם. מושלם למזג האוויר המתקרר | צילום: אפיק גבאי, מתכון לחיסכון

5. פרוסת לחם קל (אפשרי גם כטוסט) עם כפית של ממרח חלבה או של  ממרח של שוקולד חרובים, עשיר בוויטמינים ומינרלים רבים.

 אך התחליף העיקרי לשוקולד הוא בעצם שוקולד מריר איכותי במיוחד שאוכלים בכמות קטנה. ברוב המקרים שוקולד איכותי השוקל כ-20 גרם יתרום לנו לא יותר מ-100 קילו קלוריות, אך איזה תענוג לנפש ולבריאות! בנוסף, שוקולד איכותי הוא עשיר בנוגדי חימצון המועילים מאוד לבריאות הלב והנפש ומאוד מעלים ומשפרים את מצב הרוח.

  

מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה של הכללית במחוז דן-פתח תקווה