הכול בחיים עניין של טיימינג. גם הארוחות שלנו לאורך היום - מחקר גילה כי לתזמון הארוחות עשויה להיות השפעה על תוחלת החיים כמו גם על תהליך של הזדקנות בריאה יותר. במחקר שנערך על עכברים נמצא שאלו שאכלו רק בשלב הפעיל של היום ולאחר מכן צמו במשך 12 השעות הנותרות חיו בממוצע 35% יותר מקבוצת הביקורת.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
מחקרים קודמים שנערכו על תולעים, זבובים, מכרסמים וקופים הוכיחו שדיאטות המגבילות את צריכת הקלוריות הכוללת, תוך מתן כל אבות המזון החיוניים, מאריכות את תוחלת החיים הממוצעת. המחקר הנוכחי שפורסם ב-Science הראה כי גם לתזמון של צריכת הקלוריות יכולה להיות השפעה עקב המערכת הצירקדית, השולטת במחזור היומי של הגוף כולל על חילוף חומרים.
החוקרים מהמרכז הרפואי הדרום-מערבי של אוניברסיטת טקסס רצו לבדוק אם לעיתוי הארוחות הייתה השפעה על תוחלת החיים של העכברים - ללא תלות בהגבלת קלוריות - ולשם כך הם חילקו את החיות ל-6 קבוצות. קבוצה אחת, קבוצת הביקורת, יכלה לאכול באופן חופשי, 5 הקבוצות הנותרות אכלו כ-30-40% פחות קלוריות אך בלוחות זמנים שונים.
לעכברי הבקרה שאכלו באופן חופשי הייתה תוחלת חיים ממוצעת של 800 ימים, בעוד שהעכברים בדיאטה מוגבלת בקלוריות עם מזון זמין מסביב לשעון חיו בממוצע 875 ימים, 10% יותר. עכברים בדיאטה שאכלו רק במהלך היום וצמו במשך 12 שעות בלילה חיו 959 ימים, כמעט 20% יותר.
אבל עכברים מוגבלים בקלוריות שאכלו רק בשלב הפעיל שלהם (כלומר במהלך הלילה כיוון שהעכברים ערים בלילה וישנים ביום) ואז צמו במשך 12 השעות הנותרות, חיו הכי הרבה זמן - 1,068 ימים בממוצע, כמעט 35% יותר מקבוצת הביקורת.
תהליך הזדקנות איטי יותר
במחקר גם נמצא כי ההזדקנות של העכברים הגבירה את פעילות הגנים המעורבים בדלקת והפחיתה את פעילותם של הגנים המעורבים בחילוף החומרים ובמקצבים הצירקדיים, אך לצד זאת הגבלת הקלוריות האטה שינויים הקשורים לגיל כמו וויסות של רמות הגלוקוז ורגישות לאינסולין. גם בהקשר הזה השיפורים היו גדולים יותר אצל עכברים שאכלו רק בלילה (השלב הפעיל שלהם).
כל העכברים במחקר היו זכרים והמדענים מציינים במחקר שאצל נשים, הורמונים בשחלות עשויים לספק הגנה מסוימת נוספת מפני הפרעות במקצבים הצירקדיים. בנוסף הם כותבים כי במידה והתוצאות יתבררו כתקפות עבור בני אדם ניתן יהיה לפתח תרופות המכוונות לגנים צירקדיים או לחלבונים שהם מייצרים, כדי לחקות את היתרונות של אכילה בשלב הפעיל של היום.