אף שהמלפפון לא זכה ליחסי ציבור מחממים במיוחד, מסתבר שמדובר בירק בריא ומזין שמתאים מאוד לשילוב בתזונה. הוא משתלב נהדר בסלטים, בשייקים ויש לו יכולת צינון מופלאה בימי קיץ לוהטים. המלפפון( או קישוא הגינה) הוא למעשה צמח מטפס ממשפחת הדלועיים בה כלולים גם המלון והדלעת. מוצאו מהודו, שם נהוג היה לגדל מלפפונים לצרכי מאכל כבר לפני כשלושת אלפים שנה. מכיוון שהוא מכיל זרעים הוא נחשב לפרי, אך מאחר שטעמו אינו חמוץ או מתוק, מבחינה קולינרית נהוג להגדיר אותו כירק. הנה כמה סיבות מעולות להתחיל לצרוך אותו באופן יומי:

זמין בכל עת: המלך הבלתי מעורער של הסלט הישראלי, הוא ירק בסיסי, רב עונתי זמין ובד"כ זול, המצוי באופן קבוע במגירת הירקות בכל מקרר ביתי.

עשיר בוויטמינים ובמינרליים רבים: המלפפון מכיל ויטמינים ומינרלים רבים -  בעיקר ויטמין C המסייע לספיגת ברזל, משפר את גמישות העור ותורם לריפוי פצעים; ואשלגן - מינרל חיוני לשמירה על תפקוד תקין של שריר הלב.

סלט 5 (צילום: אסתי רותם)
מלך הסלט | צילום: אסתי רותם

עשיר במים: המלפפון מכיל כ-90% מים, ולכן בין היתר הוא עוזר במניעת התייבשות ובמידה מסוימת הוא יכול לתרום לאנשים שממעטים בשתייה.

תורם לבריאות העור: המלפפון מכיל נוגדי חמצון רבים, ולכן הוא גם נפוץ ומשמש בתעשיית הקוסמטיקה להגנה ולשיפור מרקם העור. אם אתם סובלים מעיניים נפוחות ועייפות, נסו להניח על העפעפיים שתי פרוסות של מלפפון צונן - הוא יביא להקלה מהירה.

עשיר בסיבים: אם אתם מעוניינים להפחית במשקל, דעו כי המלפפון מומלץ במיוחד. הוא מכיל כמות גדולה של סיבים התורמים להגברת תחושת השובע, וכן לספיגה איטית של הסוכר לדם ולצמצום זמן מעבר המזון במעיים. המלפפון דל בקלוריות – רק 15 קק"ל ל100 גרם.

מכיל נוגדי חמצון: מחקרים שונים הצביעו על כך שבשל תכולת נוגדי החמצון הגבוהה שבו, המלפפון מסייע בהפחתת סיכון לסוגים שונים של גידולים סרטניים, ביניהם סרטן השחלות, סרטן הערמונית, סרטן הרחם וסרטן השד.

תורם לריענון הפה: כמה פרוסות של מלפפון על הלשון יסייעו להשיג תחושת פה רעננה יותר.

מסכת פנים מלפפון (צילום: Kris Black, Shutterstock)
עיניים נפוחות? נסו להניח מלפפונים על העיניים ותחושו הקלה | צילום: Kris Black, Shutterstock

מקולף או שלם?

הדרך המומלצת ביותר לצריכת מלפפונים היא לאכול אותם טריים ולא מקולפים. כך נשמרים הערכים התזונתיים והתועלת הבריאותית שבהם משתפרת.  מומלץ לגוון ולנצל את המלפפון לא רק בסלט הקצוץ: ניתן להכניס כמה פרוסות של מלפפון למים קרים בשילוב כמה עלי נענע, או למשל להכין בקלות מרק קר מזין על ידי ערבוב של יוגורט ביו 3% עם מלפפונים קצוצים , עלי נענע קצוצים , שמיר ומעט שום כתוש. מזונות אלה אידאליים לימים חמים.

 

הכותבת היא אילנית קורן, דיאטנית של הכללית  במחוז חיפה