זה לא סוד שעשבי תיבול מעשירים את טעמם וריחם של מאכלים, תורמים להנאה מהאוכל ומעודדים צריכה מגוונת. מעבר לטעם המשובח, חשוב לדעת שתוספת שלהם למרק למשל, יכולה להעשיר אותו בנוגדי חמצון שנלחמים ברדיקלים חופשיים וכך בפועל להגן על הגוף מפני מחלות כגון: סרטן, שבץ ומחלות לב. כמו כן, הם עשירים בוויטמינים, מינרלים וברכיבים אנטי-דלקתיים.

מחקרים רבים גילו כי שילוב עשבי תיבול בתזונה על בסיסי יומי מסייע בהפחתת מחלות ושומר על הגוף. כמו כן, אנשים רבים נוטים להמליח מדי את המרקים והתבשילים שלהם, ובמקרה כזה, עשבי התיבול מהווים חלופה בריאה למלח, מה שתומך בבריאות הלב וכלי הדם.

אילו עשבי תיבול כדאי להוסיף למרק ומהם יתרונותיהם?

פטרוזיליה: עשירה בוויטמין C, בחומצה פולין, מגנזיום ואשלגן, שומרת על העורקים ועל לחץ דם תקין. בצריכת כמויות גדולות, היא מסייעת בהפרשת מלחים מיותרים באמצעות עידוד השתנה. 

כוסברה: מדובר בעשב תיבול נפלא, אם כי שנוי במחלוקת מבחינת הטעם. הכוסברה מפחיתה דלקות, מאזנת כולסטרול ומכילה חומרים אנטי-בקטריאליים.

מרווה: צמח זה משפר את הזיכרון, כמו כן הוא מפחית דלקות שונות בגוף. המרווה יעילה נגד דלקות בחניכיים, להורדת לחץ הדם לפצעים בפה ולעידוד תפקוד תקין של המעיים. עם זאת, היא אינה מומלצת לנשים בהריון, כיוון שהיא עשויה לייבש את חלב האם.

מרווה (צילום: istockphoto)
מרווה. יעילה במיוחד לדלקות חניכיים | צילום: istockphoto

אורגנו: צמח אנטי-פטרייתי ואנטי-ויראלי, המחזק את מערכת החיסון. נמצא יעיל בטיפול במצבי קנדידה במערכת העיכול ומסייע ומטפל בשיעול וליחה.

בזיליקום: מכיל ויטמינים A ו-C וחלבונים. מנטרל ריחות רעים בפה, מונע עששת ותורם לאיזון רמות הסוכר בדם. כדי ליהנות מבזיליקום במרק רצוי לקצוץ אותו דק ולשלב במי המרק ממש בסיום הבישול.

שמיר: עשיר בסידן. מסייע לטיפול בסוכרת, משרה שינה טובה, משכך כאבים ומרגיע את הקיבה. כמו כן, הוא תורם למניעת גזים ולתחושת נוחות בבטן.

כוסברה (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
כוסברה - אם אתם אוהבים אותה - הרווחתם | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

לסיכום: הוספה ושילוב של עשבי תיבול שונים לתפריט, היא דרך טובה לשמור על הבריאות הכללית בחורף ובכלל. ניתן לשלב את עשבי התיבול גם בשתייה חמה, בסלטים ובכל תבשיל שתרצו.

 

דנית אטרי היא מאמנת כושר ויועצת תזונה, בעלת מתחם סדנאות פיטנס בחיפה