המזון המותסס הפך לטרנד נפוץ בעולם הקולינרי. רבים מאמצים אותו במסגרת דיאטות שונות, אך למעשה מדובר בשיטה המשמשת את בני האדם נאמנה כבר משחר האנושות. נוסף לטעם הייחודי ויכולת השימור של מוצרי המזון המוכנים בשיטת ההתססה, בשנים האחרונות החלו לגלות גם את היתרונות הבריאותיים המדהימים שיש לאוכל המוכן בשיטה זו. אבל מה זה בעצם מזון מותסס?
כשאומרים "מזון מותסס", רבים חושבים דווקא על מאכלים מהמזרח הרחוק כמו טמפה או מיסו. אבל המזונות המותססים נמצאים על הצלחת שלכם כמעט בכל יום: יוגורט, קפה, יין, בירה ומלפפונים חמוצים הן רק כמה דוגמאות למאכלים ומשקאות שעברו התססה. למעשה, ניתן להתסיס כמעט כל מאכל בעולם.
התססה היא שינוי ביוכימי שקורה באמצעות ריבוי של חיידקים בסביבה חומצית וללא חמצן שגורמת לסוכרים במזון להפוך לחומצה לקטית. התהליך נעשה תוך הקפדה על כללים קריטיים שמונעים מחיידקים מזיקים להשתלט ולקלקל את המזון.
יש כמה סיבות ממש טובות לצרוך מזון מותסס על בסיס יומיומי:
1. מזון מותסס עשיר בחיידקים טובים
לפעמים מערכת העיכול שלנו עובדת קשה מדי וצריכה שנקל עליה. כאן בדיוק נכנסים המזונות המותססים לתמונה: במזונות כמו יוגורט, קימצ'י, כרוב כבוש וקפיר ישנן בקטריות טובות וחיידקים פרוביוטיים שמגבירים את יכולת הספיגה של הגוף ועוזרים למערכת העיכול לפעול בצורה יעילה.
עוד ב-mako בריאות:
>> בדוק: הדבר הזה ישנה את חיי המין שלכם
>> 9 סיבות מפתיעות לגזים ונפיחות בבטן
>> היזהרו: הדיאטות האלה דווקא משמינות
2. מחזיק זמן רב יותר ומונע בזבוז מיותר של מזון
למרות שהיתרונות הבריאותיים של המזון המותסס עלו לכותרות רק בשנים האחרונות, בני האדם השתמשו בשיטה זו במשך שנים ארוכות מסיבה אחרת לגמרי: שיטת ההתססה איפשרה לשמור על המזון במשך זמן רב וצמצמה את כמויות האוכל שנזרקו כתוצאה מריקבון. היתרון המעשי היה משמעותי - היכולות לשמור על מצרכי מזון לאורך זמן איפשרה לבני האדם להתכונן לעונות הקרות בהן היה קשה יותר להשיג מזונות טריים, ולתקופות של מחסור ובצורת. גם היום, החיידקים הטובים במזון מונעים היווצרות של חיידקים מזיקים וכך מאריכים מאוד את חיי המדף של המוצר, לעיתים אפילו לשנים רבות.
3. בגלל הטעם
תהליך התסיסה משנה לחלוטין את הטעם המקורי של המזון והופך אותו לחמצמץ ומעקצץ. בתהליך התסיסה מקבל המזון טעם ייחודי שגורם לו להיות אטרקטיבי במיוחד אצל חובבי הטעמים האקזוטיים.