מה כל כך לא בריא באבקת מרק? איך תעשו דיאטת חלבונים בארבעה ימים בלבד ומה תאכלו במקום מוצרי חלב? ד"ר מאיה רוזמן עונה על השאלות שלכם בנושא תזונה נכונה.
אבקות מרק – האמת מול המיתוס
שאלה: בחורף אני מכינה למשפחתי ולי מרקים שונים, אבל מדי פעם משתמשת באבקות המרק. יצא להן שם רע מבחינה בריאותית, רציתי לדעת האם יש תחליפים והאם יש אבקות מרק פחות מזיקות?
יפעת ב. רעננה
תשובה: קשה לכלול את כל אבקות המרק תחת קטגוריה אחת, כי חלק מאבקות המרק מכילות חומרים מזיקים כמו חומרים משמרים, מעכבי חמצון וצבעי מאכל. מאידך, יש היום גם אבקות מרק משודרגות שיש בהן רק רכיבים טבעיים, והן בעצם תערובת של עמילן שמסמיך את המרק עם תבלינים- בדיוק כמו שאנחנו מכינים בבית. ברוב אבקות המרק יש בערך 50 קלוריות בכף, כך שגם אם שמים שתי כפות אבקה בסיר של מרק אין זו תוספת משמעותית של קלוריות. החיסרון העיקרי של אבקות אלו הוא דווקא בכמות הנתרן – בכוס מרק מוכן יש בערך שליש כפית מלח.
אז איך יודעים איזו אבקת מרק לקנות? קשה להמליץ על חברה מסוימת, כי לפעמים תחת אותה חברת מזון ואותו יצרן יהיו גם אבקות מרק עם חומרים מזיקים, ובמקביל גם אבקות מרק עם רכיבים טבעיים בלבד. חייבים לקרוא את הפירוט שעל האריזה. בדרך כלל יהיה כתוב בצורה ברורה שאבקת המרק עשויה מרכיבים טבעיים בלבד. חשוב לבדוק גם שכתוב "רכיבים טבעיים בלבד", ולא רק "ללא חומרים משמרים", מפני שבמקרה כזה אבקת המרק עדיין יכולה להכיל חומרים לא בריאים, כמו מעכבי חימצון או מונוסודיום גלוטמט. אפשרות בריאה יותר, כמובן, היא תערובת תבלינים, כמו "חוואיג' למרק" או תערובות ביתיות אחרות המבוססות על כמון, כורכום, פפריקה ושום, בהן אפשר לשלוט בצורה טובה יותר על כמות המלח.
תזונה ללא מוצרי חלב
שאלה: אני בן 31, במשקל תקין ובריאות טובה. החלטתי לוותר על מוצרי חלב עקב סיבות הומאניות. ברצוני לברר האם צעד זה עלול לפגוע בבריאותי ועל מה צריך להקפיד.
משה ש. תל אביב
תשובה: ויתור על גבינות ומוצרי חלב לא בהכרח מזיק לבריאות. אמנם מוצרי חלב תורמים לנו כמות גדולה של חלבון איכותי, הם המקור העיקרי לסידן בתפריט שלנו והם מכילים הרבה ויטמינים, כמו ויטמין A, D, ו-B12, אבל את כל אלו אפשר לקבל גם ממקורות אחרים – פשוט צריך להקפיד לאכול אותם. למשל, בכוס קטניות מבושלות, כמו גרגרי חומוס או עדשים יש חלבון צמחי בכמות כמו במאה גרם גבינה. בטופו יש אפילו יותר חלבון וסידן מאשר מגבינה לבנה. בסויה, אגב, יש לא מעט יתרונות בריאותיים: היא מכילה חלבון צמחי איכותי, נוגדי חמצון שמפחיתים מחלות לב, המון סידן, ברזל ומגנזיום. החיסרון היחיד שחשוב לציין הוא שיש בה גם חומרים שמפחיתים את פעילות הורמוני בלוטת התריס. לכן, למי שסובל מתת פעילות בבלוטת התריס מומלץ להגביל את הכמות לפעמיים בשבוע.
בנוסף, קיימים בשוק גם ממרחי גבינה מסויה ותחליפי גבינה צהובה. אבל חשוב לשים לב שלא מדובר בסתם תחליף לא בריא, אלא שהמוצר באמת מספק חלבון וסידן. לגבי תחליפים אחרים כמו טחינה, אמנם ערכה הבריאותי מהטובים ביותר, אך אינם יכולים להתחרות במוצרי החלב או הסויה בכמות הסידן.
לא מפסיקה לנשנש
שאלה: לפני שאתייאש סופית אני פונה אליך כדי לבקש שיטת קסם. אני פשוט לא מפסיקה לנשנש משעות הצהריים ועד הלילה. כל בוקר קמה, מתחילה את הדיאטה כמו שצריך, ואז לקראת אמצע היום נשברת, מתחילה לנשנש, ובגלל זה גם ממשיכה. יש פתרון? אני שוקלת 87 ק"ג, בת 42, ובדיקות הדם שלי תקינות לחלוטין (לא עושה ספורט).
ענת ג. ראשון לציון
תשובה: הנה תפריט דיאטה שמוריד את התיאבון ואת החשק לנשנש, אבל חשוב להתמיד בו בדיוק 4 ימים כי רק אז מתחילים להרגיש את דיכוי התיאבון. התפריט מבוסס על צריכת חלבונים בכמות גדולה יותר.
דיאטת חלבונים היא דיאטה שבה אפשר לאכול כמות גדולה יחסית של חלבונים – בשר, דגים, ביצים, גבינות ומוצרי חלב, ולוותר על פחמימות – לחמים, מאפים, פסטות, אורז, סוכרים ואפילו פירות. פעם השיטה הזו נחשבה ללא בריאה, אבל בשנים האחרונות חל מהפך ולפי מחקרים מדעיים רציניים זו נחשבת לשיטה יעילה ומוצלחת.
רוב הקלוריות המיותרות שאוכלים נמצאות בדרך כלל בפחמימות כמו לחמים ומתוקים, ברגע שזה יורד מהתפריט - אוטומטית יורדים במשקל. דבר נוסף שפחמימות עושות לנו זה חשק לעוד, לכן ברגע שלא אוכלים אותן נהיה קל יותר להתמיד בדיאטה. בנוסף לכל זה, כשאוכלים הרבה חלבונים – תוך כדי פירוק החלבונים בגוף נוצרים חומרי לוואי שמשפיעים על המוח וגורמים לנו לדיכוי תיאבון. חשוב לציין כי זו לא דיאטה מאוזנת והיא לא מתאימה לכולם, במיוחד אם יש בעיה רפואית כמו גם נטייה לסוכרת או בעיות בכליות.
דיאטת חלבונים "לייט"
התפריט מתאים לנשים מבחינת הקלוריות, גברים יכולים להוסיף קצת בכמויות, ואני מציעה לא לעשות אותה יותר מ-4 ימים. לאחר ארבעה ימים רצוי להתאים בהשגחת דיאטנית תפריט דיאטה אישי.
הנה תפריט לדוגמה -
ארוחת בוקר: 2 פרוסות לחם קל עם כף גבינה 5%, ירקות, שתיה חמה (עם חלב, ללא סוכר)
ביניים: פרי
* מהצהריים ואילך חלבונים בלבד ללא פחמימות וללא סוכרים
ארוחה עיקרית: חזה עוף בתנור או כוס קטניות + ירקות מבושלים/ ירקות בתנור / מוקפצים + סלט ירקות עם כף טחינה
אחה"צ: יוגורט 1.5% + 5 שקדים, שתיה חמה (עם חלב, ללא סוכר)
ארוחת ערב: ביצה + קופסת טונה או חצי גביע גבינה / קוטג' 5% + סלט ירקות עם כף שמן זית
נשנוש לילה: יוגורט או מעדן חלב 0% + ארטיק דיאט