42 קילומטר של ריצה יכולים לגרום לכם להרבה ייסורים נפשיים, אבל מה זה באמת עושה לגוף? בזמן ריצת מרתון, כמו בסוגים אחרים של ספורט אינטנסיבי, הגוף עובר הרבה דברים - למשל, חלק מהאיברים יכולים לספוג הפרעה בזרימת הדם אליהם בזמן המרתון, שכן הגוף מתעדף הזרמת דם ללב, מוח והשרירים. אבל לפי ד"ר עג'ים באשירי והדיילי מייל בעזרת האימונים המתאימים הגוף יכול להסתגל למצב.
הנה 5 עובדות על השפעות מרתון וריצות ארוכות על הגוף:
1. מרתון מכווץ את הגוף
אצן המרתון הממוצע יהיה נמוך יותר בסנטימטר לאחר הריצה, כך נמצא במחקר של אוניברסיטת סואנסי, וזאת בשל הדחיסה של חוליות עמוד השדרה. אבל אל דאגה, אתם תחזרו לעצמכם תוך יום אחד.
2. יורדים בקילו
רוב האצנים מאבדים בערך קילו של מסת שומן בזמן המרתון. אדם ממוצע מזיע בין חצי ליטר לליטר וחצי בזמן אימון רגיל, במרתון זה מסתכם ב-6 ליטרים של זיעה.
3. הלב שואב 16 ליטרים של דם בדקה
הלב הוא משאבה שעשויה ממיליוני תאים. בזמן מנוחה הלב שואב בין 4 ל-6 ליטרים בדקה, אך בזמן מרתון הלב שואב פי שלושה מהכמות כדי לספק את צורכי הגוף.
עוד ב-mako בריאות:
אספירין מוריד את הסיכון לסרטן ב-50 אחוז
מדריך אמצעי מניעה: מה הכי מתאים לך?
תופעה: מבוגרים לוקחים ריטלין ברגעי לחץ ומשברים
4. שיפור הזיכרון
מחקר חדש ממכון סאלק בקליפורניה מצא כי התהליכים הגופניים שמתרחשים בזמן המרתון ועוזרים לגוף לרוץ ביעילות הם אותם התהליכים שמשפרים את תהליכי הלמידה והזיכרון שלנו. המחקר מסיק כי לרצי מרתון יש ככל הנראה זיכרון טוב יותר מאשר לאדם הממוצע.
5. אבולוציונית, רצי מרתון הם יותר מושכים
במחקר שנעשה באוניברסיטת קיימרידג' התגלה כי רבים מקרב אצני המרתון הם בעלי רמות גבוהות של טסטוסטרון וספירת זרע גבוהה יותר. ככל הנראה מדובר באנשים שנחשפו לרמות גבוהות של טסטוסטרון ברחם. המשמעות האבולוציונית היא שנשים נטו לבחור בהם כבני זוג בשל היכולות הפיזיות שלהם.
ד"ר איתי זיו (Ph.D), מומחה לפעילות גופנית, ספורט וחדרי כושר, מדגיש עוד מספר נקודות שכל אדם שרץ ריצות ארוכות חייב לזכור:
- ריצת מרתון לא מתאימה לכל אחד, זאת מסיבות שונות, כמו: מבנה גוף שפחות מתאים לריצות ארוכות, משקל גוף גבוה או עודף משקל משמעותי, יכולת מנטלית והסתגלות פסיכולוגית נמוכה, בעיות אורתופדיות שונות שבגינן לא מומלץ לרוץ כה הרבה ועוד.
- חשובה התמיכה המקצועית. בריצת מרתון יש להתייחס בכובד ראש למשתנים כמו הרכב הגוף (אחוז השומן), סגנון הריצה, שיקום פציעות, חיזוק אפקטיבי של שרירי השלד ועוד. כל זאת מצריך ייעוץ עם אנשי מקצוע מתאימים וכמובן שהדבר כרוך בעלות כספית לא מבוטלת.
- ריצות ארוכות מאוד מצריכות שינוי משמעותי של אורח החיים. התפריט התזונתי משתנה, יש צורך לישון מוקדם יותר ומה לא. חשוב גם כאן לבדוק שיש התאמה בין הרצון לרוץ מרתונים על בסיס קבוע לאורח החיים המתבקש.
- השפעה על מערכות שלד-שריר עשויה להיות חיובית, אך עם התנהלות לא נכונה היא תהיה שלילית. עשויות להופיע: בעיות יציבה שונות, הפרעות בתפקוד היומיומי, כבדות תנועתית, פציעות כרוניות וכדומה. לכן, ההתנהלות צריכה להיות מאוד מקצועית.
- במהלך ריצה, ההשפעה על המערכת הקרדיווסקולרית רבה. אך חשוב לדעת שלמען להפחית גיל פיזיולוגי, להיראות טוב ולהרגיש טוב יש צורך בהרבה יותר מזה. כלומר, לא רק ריצה היא החשובה אלא כל המעטפת של פעילות גופנית אפקטיבית.
- ירידה במשקל באמצעות ריצות ארוכות, וכמובן ריצות מרתון, בהחלט אפשרית וזאת גם מטרת אימון די שכיחה. אך למרות הכל, התפריט התזונתי תמיד יהיה זה המשמעותי יותר וישפיע על משקל הגוף ואחוז השומן יותר מסוג אימון זה או אחר. גם ריצה של 100 קילומטר מדי שבוע לא תביא לירידה במשקל אם התפריט לא מאוזן. לראיה, ניתן לציין ספורטאים חובבנים המתאמנים לתחרויות איש הברזל, חלקם בכלל סובלים מעודף משקל ואחוז שומן גבוה, וחלקם האחר אף לא מצליח מבחינה ספורטיבית לסיים את התחרות בטווח הזמן שנקבע על ידי המארגנים.