כולנו יודעים שיש בערך מיליון סיבות מדוע פעילות גופנית היא בריאה וחשובה וצריך להיות בכושר. אבל מה זה בעצם אומר, להיות בכושר? לכל אחד מאיתנו גוף שונה במשקל שונה עם סבולת לב ריאה שונה, כך שהמונח הזה יכול להיות סובייקטיבי מאוד.

ובכן, לא. מחקר חדש טוען שכושר הוא דבר מדיד ושיש דרך פשוטה לבדוק אם אתם בכושר או לא. במחקר, שהוצג בפני ארגון הקרדיולוגיה האירופי בשבוע שעבר, השתתפו 12,615 אנשים שסובלים או שנמצאים בחשד למחלות עורקים, שנתבקשו לבצע פעולות שונות שבדקו מהי סבולת הלב-ריאה שלהם, וכיצד הלב שלהם מתמודד עם פעילות גופנית. רמות המאמץ שלהן נמדדו ביחידות שנקראות MET - metabolic equivalents. יחידת MET אחת, למשל, היא רמת המאמץ הגופני שנדרש כדי לשבת בשקט במקום. הליכה נמרצת משולה ל-3 יחידות MET, בעוד ריצה קלה שקולה ל-6 יחידות. המחקר, לצורך העניין, הגדיר יכולת תפקודית גבוהה כמסוגלות ליכולת מאמץ של 10 יחידות MET. במהלך המחקר נערכו למשתתפים בדיקות אקוקרדיוגרמה שמדדו את התוצאות והשוו ביניהן במהלך תקופה של כ-5 שנים.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

התוצאות הראו כי רמת הכושר הגופני ("פונקציונליות") של המשתתפים עלתה ככל שהם הצליחו לבצע יותר ויותר פעולות ברמת MET גבוהה יותר. כפועל יוצא מכך, כל עלייה אחת ברמת ה-MET הובילה להפחתת הסיכויים למוות כתוצאה ממחלות לב וכלי דם ב-9 אחוזים, הפחתה של הסיכוי לפתח סרטן ב-9 אחוזים והפחתת מקרי המוות כתוצאה ממחלות אחרות ב-4 אחוזים. כמו כן, אנשים שרמת הפונקציונליות שלהם הייתה נמוכה נמצאו בסיכון גבוה יותר למות כתוצאה ממחלות לב - בשיעור של פי 3 מאנשים בעלי רמת פונקציונליות גבוהה – ואף הגבירו את הסיכון שלהם למות כתוצאה מסרטן בשיעור כפול מאנשים בעלי רמת פונקציונליות גבוהה.

אבל איך אפשר לדעת אם אתם ברמת כושר גופני טובה מספיק בלי להשתתף במחקר שכולל הליכונים מתוחכמים ובדיקות יקרות? מנהל המחקר, דוקטור חזוס פטיירו, שהוא גם קרדיולוג בבית החולים האוניברסיטאי א-קורוניה בספרד, טוען שיש דרך פשוטה לבדוק אם הגוף שלכם מסוגל לרמות מאמץ השקולות ל-10 יחידות MET – נסו לטפס בזריזות במדרגות 4 קומות, בטווח זמן של בין 45-55 שניות, בלי לעצור אפילו פעם אחת. אם הצלחתם, טוען פטיירו, אתם נמצאים ברמת פונקציונליות טובה. אם לא – סימן שאתם חייבים לשפר את הכושר שלכם במהירות.

"לפעילות גופנית יש השפעה חיובית על לחץ הדם ועל הזרימה, והיא גם מסייעת בהפחתת דלקות ומשפרת את התגובה של המערכת החיסונית בגוף לגידולים סרטניים", אומר פטיירו, וממליץ על כל פעילות אירובית כדי לשפר את רמת הפונקציונליות, כולל הליכה מהירה, ריצה, רכיבה על אופניים או שחייה.

עוד ב-mako בריאות:

>> אזהרת מאכל: זה המזון הכי מסוכן בעולם
>> לפחות אדם אחד מתאבד מדי יום בישראל
>> חוקרים: 2 מילות הקסם שיעזרו לכם בדיאטה
 

דוקטור אנדרו פרימן, מנהל מחלקת בריאות ומניעת מחלות לב ב- National Jewish Health בדנבר שבקולורדו, ממליץ על לפחות 30 דקות של "קוצר נשימה" ביום – "כשאנשים אומרים לי שהם לא יכולים להתאמן יותר כי הם מתנשפים אני אומר להם 'יופי, זה דבר נפלא. אני רוצה שתשתמשו בזה כיתרון, אני רוצה שתתחממו ותגיעו בדיוק לנקודה הזו שאתם נושמים ומתנשפים מהר – לא שאתם עומדים להתעלף אבל כן כשהנשימות מאתגרות, ותישארו בה כמה שאתם רק יכולים. קחו הפסקות אם צריך ואז תמשיכו".

>> בדקו את עצמכם: האם אתם אנשים בריאים?