אימון עם מכות חשמל, קרוספיט למתקדמים או אימון כושר ב-7 דקות: כל כמה זמן אנחנו עדים להופעתן של שיטות אימון חדשות שלא היו מוכרות, לכאורה, בעבר. מדובר בתופעה המסתכמת במילה אחת ושמה – מיתוג. שיטות אימון ואופני אימון, שימוש באביזרים שונים שהיו מוכרים מאוד אף במחצית המאה שעברה, כל אלה חוזרים לעמוד בכותרות - לעיתים עם שם אחר אך בליווי מדריך חדש שלוקח בעלות על השיטה ,וכך שמיים הם הגבול כל עוד יש הכנסות.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
אבל זה לא הכל. בשנים האחרונות אנו עדים לסוגי אימונים מסוימים המבוצעים בעצימות גבוהה מאוד – חלקם לא בטוח מתאים לכל אחד. הנה כמה דוגמאות:
אימונים המתבצעים בדופק גבוה, שעשוי להיות בטווח של 80-100 אחוז מדופק מרבי. דופק מרבי מחושב במרבית המקרים לפי נוסחת קרבונן, או אז יש לעשות חשבון פשוט. יש לדעת מהו דופק המנוחה (למדוד בבוקר בחצי דקה ולהכפיל ב-2) ולחשב: כשמדובר בגבר - 220, 226 כשמדובר באישה, פחות הגיל ופחות דופק במנוחה. את התוצאה המתקבלת יש להכפיל באחוזי המאמץ שמעוניינים לשהות בהם בעת האימון (למשל 80 אחוז). לאחר מכן יש להוסיף חזרה את דופק המנוחה. ההשפעה על מערכות הגוף באימונים ברמת דופק כה גבוהה משמעותיים מאוד.
אימונים שמתבצעים ללא הפסקות להתאוששות. בשנים האחרונות מוכרים אימונים מטבוליים בהם מבצעים אימוני כוח ותרגילים אירוביים לסירוגין וכך עושים שימוש רב בקלוריות, משפרים משמעותי כושר גופני ועוד.
אימוני כוח שמתבצעים עם משקלים גבוהים ומספר חזרות מועט באופן יחסי. עצימות הנה לא רק במשקל המורם אלא הגעה לנקודת הכשל של המתאמן בתרגיל. קרי, המתאמן מבצע כל תרגיל באימון עד לנקודה בה לא יכול להמשיך ולבצע אותו עוד (מכונה בשפה המקצועית: "RM").
מספר אימונים רב במהלך השבוע, במיוחד אלה המתבצעים בדופק גבוה ואימוני התנגדות קשים.
אימונים בהיקפים גדולים לזמן ממושך. לדוגמה, ישנם מתאמנים שרצים מדי שבוע למעלה מ-100 קילומטר. מדובר על שעות רבות של ריצה במהלך השבוע ולכך השלכות שונות מבחינה בריאותית, חברתית, פסיכולוגית ועוד.
עוד ב-mako בריאות:
>> האם שמירת נידה זה באמת בריא?
>> מצחצחים במקלחת? טעויות שהורסות את השיניים
>> חלב אורז, סויה או שקדים: מה מסתתר ברכיבים?
ההשלכות של אותם אימונים נעים בין פציעות קלות, לחץ נפשי והשפעה שלילית על מצב הרוח הכללי שלנו. הנה 5 השלכות שיכולות להיות הרסניות:
1. פציעות ספורט
יש קשר הדוק בין מספר שעות הפעילות הגופנית, עצימות האימון לבין פציעות במערכות שלד-שריר. לא בכדי ניתן להבחין בשיטות האימון החדשות והייחודיות, שמבטיחות תוצאות מעולות למספר הפעמים שאותם מתאמנים פוקדם את הפיזיותרפיסט או את רופא הספורט. לכן, בטרם מתאמנים ברמה גבוהה מאוד חשוב לבדוק היטב מבחינה של מערכות שלד-שריר שאימונים ברמה כה גבוהה שייתכן שמתאימה לספורטאי הישג כלל מתאימה.
2. לחץ פסיכולוגי של המאמן והקבוצה
חלק מהאימונים הקיצוניים מבחינת המאמץ נעשים בקבוצה, בדרבון של רב של חבריה. כך, המתאמן מסוגל להוציא מעצמו הרבה יותר מאשר היה מתאמן לבד באופן עצמאי. בנוסף, בחלק מהמקרים מתנגנת ברקע מוזיקה ייחודית, שמטרתה הגברת המוטיבציה ועוד. כל זאת מתאים למתאמנים מאומנים מאוד ולספורטאים מקצוענים. לאמא בת ה-43 מתל אביב, שסך הכל התכוונה להפחית 10 קילוגרמים ממשקל גופה ולשפר משמעותית את האסתטיקה הגופנית – לא בטוח כלל וכלל.
3. השפעה שלילית על התפקוד היומיומי
ביצוע אימונים עצימים מאוד כרוכים בכאבי שרירים מאוחרים (מכונה "DOMS") ובעיות נוספות כמו עייפות בחלק משעות היום, אי נוחות, לעיתים השתעבדות לאוכל ואף השמנה בשל כך ועוד.
4. הקאות ובחילות וכדומה
באימונים עצימים, בהם הדופק גבוה מאוד, מתרחשים תהליכים קטבוליים מהותיים (רמת הקורטיזול - הורמון קטבולי - עולה לרמה גבוהה מאוד). תופעות כמו הקאות, בחילות, הקאה של דם וכו' שכיחות, אבל מדובר בתופעה בעייתית, שלילית ולא מומלצת ובטח שלא לאדם הממוצע, זה שאינו ספורטאי מקצועי. לכן, בטרם מתלהבים ומנסים את השיטה 'החדשה' עם המאמן המדרבן להגיע לקצה גבול היכול, ייתכן גם שהשכר ייצא בהפסד.
5. הצבת זמן להשגת היעד
תקופת הזמן להגעה למטרה צריכה להיות ארוכה. המשפט "החיפזון מהשטן" נכון מאוד בכל הקשור לאימונים. ישנן מטרות אימון שמצריכות תקופה של חודשים ואף שנה על מנת לא להיפצע בדרך, או לחוות תופעות של 'אימון יתר' וכדומה.
>> מישהו אמר אוכל בחינם? למה אנחנו לא יכולים להגיד לו לא