בשנים האחרונות ניכרת עלייה משמעותית במספר המשתתפים בפעילות ספורט אתגרי, ואם פעם הוא היה נחלתם של הצעירים בני העשרים, היום נמצא בו יותר ויותר משתתפים "צעירים ברוחם" בני 40 פלוס.

ספורט אקסטרים הוא כינוי לקבוצת ענפי ספורט בעלי רמת סיכון ורמת ריגוש גבוהות. ספורט זה מתרחש בסביבות תרגול שונות ובאמצעות אביזרי תרגול מגוונים וכולל מקצועות רבים פחות מסורתיים, כמו צניחה חופשית, קפיצות בסיס באוויר, אופני שטח, טיפוס צוקים וצלילה חופשית, ופעמים רבות העמידה במטרה היא החשובה בו, ולאו דווקא התחרות.

"אם אין סיכון אין ריגוש" הוא משפט המפתח המתאר מקצועות אלו, אך צריך לשים לב לשני צדי המשוואה. לצד הריגוש הגבוה, ספורט זה טומן בחובו סיכונים מרובים, בכל אחד מהמקצועות סיכונים המיוחדים לו.

כל אדם העוסק בספורט אקסטרים חשוף לפגיעות במערכות גופו השונות, מפגיעות ראש וצוואר, דרך שברים, נקעים ופריקות ועד פגיעות שרירים. אופי הפגיעות משתנה כמובן בהתאם למאפייני הספורט הספציפי. אך בעוד ספורטאים מקצועיים "נהנים" לרוב ממערכת תומכת מקצועית ורפואית, מרבית ספורטאי האקסטרים הם ספורטאים חובבים הצריכים להתבסס על כישוריהם האישיים בלבד ונעדרים לרוב את ההכנה הפיזיולוגית, שמירת כושרם הגופני, מעקב רפואי שוטף ולעיתים אף ציוד הבטיחות הנדרש.

העיסוק בספורט האתגרי דורש יכולת התמודדות בעומסים גבוהים של כמה מערכות בגוף, ולכן ההכנה הגופנית המתאימה, בייחוד בגיל מבוגר, חשובה מאין כמותה ועשויה להפחית באופן משמעותי את הסיכון לפגיעה במהלך העיסוק בספורט עצמו.

משקפי שמש לרכיבת אופניים מקצועית (צילום: Maridav, shutterstock)
עומסים גבוהים של כמה מערכות בגוף | צילום: Maridav, shutterstock

>> כושר גופני אחרי גיל 40: כל מה שצריך לדעת

כך תכינו את הגוף לקראת העיסוק בספורט האקסטרים:

אימוני סיבולת לב-ריאה

נוסף לעבודת הלב המוגברת עקב הריגוש במהלך האימון דרושה יכולת לספק את כמות החמצן המוגברת לרקמות, ולכן יש צורך באימוני סיבולת לב-ריאה. אימונים שוטפים במהלך השבוע דוגמת ריצה, אופניים או שחייה מעלים את הכושר הכללי ומספקים את הבסיס הפיזיולוגי מבחינת יכולת הלב לספק את כמות הדם הנחוצה לרקמות ואת יכולת הריאות לחמצן את הדם.

חיזוק וגמישות מערכת שלד-שריר

ביצוע תרגילי התנגדות כלליים וספציפיים לקבוצות השרירים המעורבות בספורט תשפר את יכולת מערכת השלד-שריר ואף את פעולת המערכת העצבית. חשוב לשים לב כי פעמים רבות בספורט אקסטרים הדרישה הגופנית היא לייצר כוח מקסימלי לפרקי זמן קצובים באופן חוזר ונשנה. אימוני התנגדות כמה פעמים בשבוע עשויים לספק את בסיס הכוח הנדרש.

אישה מתאמנת (צילום: Master1305, shutterstock  )
אל תוותרו על אימוני התנגדות | צילום: Master1305, shutterstock

שיפור שיווי המשקל

אימונים פונקציונליים בשילוב עם אימוני גמישות, אימונים פרופריוספטיביים (המערכת החושית המדווחת על מצבו ומיקומו של הגוף בחלל) ואימוני שיווי משקל חשובים ביותר לרבים ממקצועות הספורט האתגרי.

בטיחות

השימוש באביזרי בטיחות ומיגון הוא קריטי בספורט אתגרי. היעזרות בציוד תקין השומר על בטיחותו של המתאמן תקטין את הסיכון לפגיעה באופן דרמטי ותצמצם את חומרתה במידה והאימון ישתבש. גם התייעצות עם בעל מקצוע כמו פיזיותפריסט, פיזיולוג מאמץ או מאמן כושר עשויה לצמצם את החשיפה לפציעות, לשפר הישגים ולהגביר את ההנאה. 

* אורי אתרוג הוא פיזיותרפיסט בכיר של הכללית במחוז חיפה