אנחנו רצים ומתאמצים ופתאום מכה בנו כאב נורא בצד. אתם לא צריכים להיות רצי מרתון כדי לחוות את זה, ומסתבר שכ-70 אחוז מהרצים שרצו מספר קילומטרים זניחים חוו כאב בצד מתישהו בחייהם. אז למה זה קורה לנו ואיך נוכל להימנע מזה?

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

כאבים בצד יכולים להיות מאוד מטרידים, ולפעמים הם אפילו גורמים לנו להפסיק את הריצה באמצע. כשזה כבר קורה, התחושות נעות בין חרדת מוות לבין אמונה שהכל יהיה בסדר ברגע שנפסיק להתאמן. עד כמה זה חמור? "כאב בצד יכול להופיע כאשר יש מאמצים שמופעלים על איברי הבטן - או כוחות אנכיים המטלטלים את אברי הבטן בציר האנכי", אומר ד"ר אריק שכטר, מומחה לרפואת המשפחה בשירותי בריאות כללית חיפה וגם רץ מרתון מנוסה. "בנוסף, זה יכול לקרות כאשר כלוב הצלעות נדחס לכיוון הבטן או בזמן שקופצים. אך המקרה הקלאסי שקורה לרוב האנשים זה בזמן ריצה".

הסיבה לכאב הזה היא למעשה מתיחה של שרירים פנימיים. "מדובר במתיחה של הרצועות שמחברות את שריר הסרעפת לאיברי הבטן ולכבד, והיא זו שגורמת להופעת הכאב, דו גם הסיבה שהוא מופיע יותר בצד ימין. התיאוריה הזו היא כרגע היחידה שנבדקה ונחקרה בשימוש אולטרה סאונד", אומר ד"ר שכטר, "ניתן להסביר זאת בכך שכשאדם רץ הוא נוחת על הרגליים וכל צעד של ריצה הוא למעשה קפיצה. כך, בכל פעם שנוחתים על הקרקע, הכבד צונח כלפי מטה לכיוון האגן ומתרחק מהסרעפת. מתיחת הרצועות שבין שריר הסרעפת לאיברים הפנימיים ובעיקר הכבד היא זו שגורמת לכאב.
 
"לצד זאת", הוא מוסיף, "יש גם תיאוריות לפיהן הכאב נגרם בגלל ששריר הסרעפת לא מקבל מספיק חמצן, ולכן מצטברת שם חומצת חלב, אך זו תיאוריה שטרם הוכחה".

 

עוד ב-mako בריאות:
>> אוכל מנחם: מסתבר שיש פחמימות שאפשר לאכול בלי להשמין
>> על העיוורון: למה אסור להסתכל ישירות אל תוך השמש?
>> האימון משעמם אתכם? כך תאתגרו את עצמכם

כבדים כבדים

אם הכאבים בצד אכן נקבעים על ידי גודל הכבד, כנראה שבעלי הכבד הגדול יותר יסבלו יותר. "לאנשים עם עודף משקל זה קורה יותר משום שהכבד שלהם שומני וכבד יותר", אומר ד"ר שכטר. "אך אם מתמידים בריצה זה מפסיק לקרות משום שרצועות שריר הסרעפת מסתגלות למאמץ".

איך גורמים לזה להפסיק?

כאבים בצד מושפעים רבות מהאופן בו אנחנו נושמים בזמן הריצה, כדי להיפטר מהם כדאי להתחיל לעבוד על קצב הנשימה שלנו. "בזמן ריצה, 70 אחוז מהאנשים נושפים בזמן שרגל שמאל שלהם נוחתת על הקרקע. הסיבה לכך יכולה להיות מעין ריתמוס נשימה פנימי שקיים בכל אורגניזם, ויש לזה קשר למבנה המוח", אומר ד"ר שכטר, "מה שצריך לעשות הוא להפוך את הריתמוס, ולנשוף כשנוחתים על רגל ימין. בנוסף יש להוריד את עצימות הריצה, לנשום עמוק יותר, ובכלל להסדיר את הנשימה ולהתאים למקצב הרגליים. למשל, נסו לשאוף במשך שני צעדים ולנשוף במהלך שני הצעדים הבאים".

וחוץ מזה, ניתן גם פיזית לתמוך בכבד על ידי אחיזה בבטן מצד ימין, מתחת לצלעות ולחיצה כלפי מעלה. "אין ספק שעצירתה תפסיק את הכאב אך אפשר גם לנסות את השיטות שתיארתי כאן. בנוסף, רצוי לא לאכול שעתיים לפני הריצה, לעשות אימונים סדירים וחשוב לשתות לפני הריצה - לא משקה עתיר סוכר כמובן". 

>> ביי בוטוקס: מדענים מצאו את הפתרון הגאוני לקמטים