התרבות שלנו מקדשת את האישה החלשה והגבר החזק. גברים מגיעים למקום ומחליטים שמגיע להם כמה שיותר, בעוד שנשים פעמים רבות "מבינות את המקום שלהן" ומצמצמות עצמן לתפקיד השוליים בעולם הגברי. אחד הדברים הכי בולטים בשוני בין המינים הוא הפיזיות, אם זה בגלל הביולוגיה או בגלל שזה מה שאמרו להן כל החיים, נשים חושבות שהן חלשות והן גם לא מתכוונות לעשות עם זה כלום. כשנשים עושות ספורט זה כדי לרזות, לא כדי להתחזק - וכך הכושר הגופני הוא המטאפורה המושלמת לחיים. כל עוד לא תאמיני שאת יכולה להצליח, את באמת לא תצליחי. לא בהרמת משקולות, לא בראיון עבודה ולא בשום מקום אחר.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
אימוני כוח ונשים זה עוד אחד מהדברים האלה שלא הולכים יחד בתרבות שלנו. וכמובן שיש תירוצים, נשים הרבה פעמים מפחדות "להתנפח" ולכן מעדיפות שלא להרים משקולות. אבל מאחורי ההעדפה הזו, עומדת הנחת היסוד שאישה לא צריכה להיות חזקה, כי זה תפקידו של הגבר. יתרה מכך, הנבואה מגשימה את עצמה ונשים לרוב גם לא ירגישו שהן חזקות פיזית, וכאן בדיוק נכנסים אימוני הכוח ככלי שיכול לשנות את חייהן.
חזקות נשארות צעירות
מחקרים בנושא אימוני כוח קובעים כי נשים חזקות נשארות צעירות יותר. "מסתבר שנשים בעלות כוח פיזי הן בעלות תוחלת חיים ארוכה יותר וכל אישה בכל גיל ומצב מסוגלת לשפר את יכולתה הגופנית", אומר ד"ר איתי זיו, מומחה לספורט וחדרי כושר. "יתרה מכך, באמצעות אימוני כוח בכלל ואצל נשים בפרט, ניתן להאט תהליכי הזדקנות באופן משמעותי. ניתן להגיע עד 15 שנה הפרש בין הגיל הפיזיולוגי-תפקודי לבין הגיל הכרונולוגי, ויש לכך משמעות גדולה מאוד. בנוסף, אימונים מסוג זה תורמים להעלאת חילוף החומרים הבסיסי (BMR), כך שזה יכול לעכב תהליכי הזדקנות כמו השמנה בטנית משמעותית, ירידה עקבית בצפיפות העצם וחולשת רקמות פסיביות שונות, כמו רצועות השריר והסחוסים".
הצלחת? ניצחת
ברגע שאישה מצליחה להרים משקלים כבדים, היא פתאום מבינה שהיא מסוגלת להרבה יותר ממה שהיא חשבה שהיא מסוגלת לו, או ממה שהחברה שלנו חושבת. נשים ניגשות לאימוני כוח בחיל ורעדה, מתוך המחשבה שהן בטוח לא יצליחו לעמוד באימון. אך, למרבה הפלא, גברים שאינם בכושר לא מפחדים מהאימון באותה המידה, כי הם מבינים שהגוף שלהם יכול להתחזק, ושזה לגיטימי לחלוטין לא להצליח על הפעם הראשונה. למזלנו, עם כניסת הקרוספיט ואימונים בעצימות גבוהה לתרבות הכושר שלנו, יותר ויותר נשים באות לנסות, ולא מפחדות להיכשל.
עוד ב-mako בריאות:
>> הריון מאוחר: מה הסכנות של הריון לאחר גיל 40?
>> התמונה שצונזרה הייתה יכולה להציל לכם את החיים
>> ארבע גברים וגעגוע לסביח: הנסיינים שלנו עשו דיאטה ושרדו לספר עליה
"תחושת המסוגלות והעמידה במשימה זו או אחרת, לרבות תחרויות קשות במיוחד, מעלה את הביטחון העצמי והדימוי העצמי", מוסיף ד"ר זיו. "השמירה על כושר גופני גבוהה גורמת בתורה גם לשינוי במשקל הגוף, אחוזי השומן ובמצב הבריאותי, לכל אלה יש השלכות רבות על התפקוד במהלך החיים".
ככל שנשים נכנסות יותר לעולם אימוני הכוח, כך מתבררת ההבנה כי גם לגוף הנשי יש יתרונות בכושר. הן טובות יותר בסקוואטים, שיאניות בדד ליפט, ואין ספק שכוחן במותניהן, או יותר נכון בשרירי הירכיים שלהן. רוצה לבנות את הביטחון העצמי שלך ולהרגיש שאת שווה יותר? פשוט תתחילי לצבור כוח באימונים ותביני שהשמיים הם הגבול. "בחלק ממקצועות הספורט ניתן לראות שנשים הן ברמה גבוהה יותר מגברים", הוא מוסיף. "רק נציין ונאמר שההבדלים בין נשים לגברים קטן באופן יחסי כשמדובר ביכולת אירובית, אך גדול באופן משמעותי כשמדובר ביכולת האנאירובית. סוגי תרגילים כמו סקוואט ודדליפט הם חשובים מאוד לנשים, וכדאי לעשות אותם בכל גיל".
קו המשווה
מה שיכול לרסק לנשים את הביטחון הוא ההשוואה לאחרים, לפחות בתחילת הדרך. בואו נשים את זה על השולחן, לגברים קל יותר לטפס על חבל, לעלות מתח ולרוץ ממש מהר, אצלנו זה לוקח קצת יותר זמן. ועם זאת, זה ממש לא אומר שאתן לא יכולות להשיג כל מטרת כושר שתשימו לעצמכן, זה רק אומר שאתן צריכות להסתכל בעיקר על עצמכן לאורך הדרך.
אימוני כוח מאוד שונים בקטע הזה, משום שהם מאוד אינדיבידואליים. כל אחד בוחר את המשקל המתאים לו ומתקדם בקצב שנכון לגוף שלו. להשוות משקלים למתאמנים האחרים זו טעות מרה שאפילו יכולה להסתיים בפציעה קשה כמו פריצת דיסק. כשזה מגיע לאימוני כוח, החוק החשוב ביותר הוא להקשיב לגוף שלך, אם הכאב לא בא מהשריר זה משהו שמרגישים, וכשזה קורה חייבים להפסיק להעמיס על המקום כדי למנוע פציעה. אם אתן רוצות להתחזק, כדאי שתתחילו להסתכל על עצמכן ולהקשיב לגוף שלכן, אתן יכולות לעשות הכל.