השנה ההסתדרות הרפואית בישראל והחברה הישראלית לחקר וטיפול בהשמנה הכריזו באופן רשמי כי השמנה היא מחלה כרונית. בשלב הזה, אחרי שנים של מחקרים ודיווחים בארץ ובחו"ל, ככל הנראה ששמעתם על הסיכונים הבריאותיים בעקבות השמנת יתר. מרבית הסובלים מהשמנת יתר נמצאים בסיכון גבוה לסוכרת ולמחלות לב וכלי דם. אז מה אנחנו יכולים לעשות כדי להילחם בזה ולהיות בריאים יותר?
אם אתם מכירים את זה מקרוב, אז ככל הנראה שגם אתם התנסיתם בדיאטות שונות משונות, כולל כמה דיאטות כאסח עם תפריטים לא ריאליים שקשה להתמיד בהן. הדרך הטובה ביותר היא למצוא תפריט תזונה שיתאים לכם ולצרכים שלכם ולא יגרום לכם להרגיש שאתם נמנעים מכל מאכל שאתם אוהבים. אך לפעמים גם זה לא מספיק, כי שינוי תזונתי הוא אף פעם לא קל. אז מה אנחנו יכולים לעשות כדי להקל על עצמנו מבלי לוותר על הדיאטה? מתברר שישנה שיטה אחת יעילה במיוחד שתסייע לכם במשימה.
רוצים להצליח בדיאטה? אתם צריכים רשת תמיכה
לפי דוח של כוח המשימה האמריקאי לרפואה מונעת (USPSTF- U.S. Preventive Services Taskforce), שכלל קבוצה עצמאית של רופאים מומחים שנתמכת על ידי הממשלה האמריקנית. לאחר שנחקרו יותר מ-100 תוכניות שונות לירידה במשקל ושמירה על המשקל, ה-USPSTF הסיק כי דיאטה מוצלחת לא רק תלויה בתפריט שלכם או בפעילות הגופנית שאתם עושים. ירידה במשקל מוצלחת תלויה גם במידה רבה ברשת תמיכה קבועה, כלומר אדם (או אנשים) שיסייע לכם להתמיד בתוכנית, בדגש על מפגשים פנים מול פנים. ובמילים אחרות: אל תעשו דיאטה לבד.
לפי המחקר, נמצא כי אנשים שמנסים לרדת במשקל במסגרת תכנית מסודרת, הכוללת התערבות של מומחים ותמיכה, לרוב מצליחים לרדת הרבה במשקל. מנגד, אנשים שמנסים לרדת במשקל לבד לרוב לא מצליחים לעשות זאת. החוקרים גילו כי בקרב אנשים הסובלים ממשקל עודף או מהשמנת יתר חולנית, שלקחו חלק בתוכנית התנהגותית ישנה סבירות גבוהה יותר לרדת במשקל ולשמור על המשקל החדש לאורך זמן. הם יורדים יותר במשקל בהשוואה לאנשים שאין להם תמיכה ונמצאים בסבירות גבוהה להוריד יותר מחמישה אחוזים ממשקלם.
עוד ב-mako בריאות:
>> לא רק אוכל: למה הבטן שלכם הולכת וגדלה
>> אחת ולתמיד: האם סודה זה בריא?
>> זאת כנראה הבעיה הבריאותית הכי טרנדית בעולם
חשוב לציין שכשמדובר ברשת תמיכה, לא מדובר רק בתוכניות כמו שומרי משקל. ישנם אנשים שמעדיפים לראות דיאטן קליני או רופא באופן קבוע ויש אנשים שמעדיפים מפגשים קבוצתיים. אך נראה שלדיאטות מוצלחות יש כמה דברים במשותף:
הן כוללות מפגשים קבועים. "אנחנו יודעים שככל שההתערבות יותר אינטנסיבית, כך היא מובילה לירידה במשקל יותר משמעותית וכן מובילה גם להשלכות בריאותיות טובות יותר בטווח הרחוק", אומר ד"ר צ'ייק דובני, חבר ב-USPSTF ומרצה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת פנסילבניה.
המפגשים הם משמעותיים. החוקרים מצאו שפגישה קבוצתית מוצלחת לרוב כוללת מפגשים בכיתה כמו בבית ספר והם לרוב אורכים בין שעה לשעתיים כל מפגש.
הם מתמקדים בשינוי התנהגותי. לפי המחקר, נראה שהמפגשים מחזקים מסרים בריאים ומסייעים לאנשים להתמיד. נוסף על כך, הם עוזרים גם לאנשים לחזור לדיאטה לאחר ששברו אותה.
המפגשים עוסקים בתזונה ובפעילות גופנית. המטרה היא לא רק ירידה במשקל, אלא גם לוודא שאנשים נמצאים בכושר ואוכלים תפריט בריא. "זה משמעותי להפחתת הסיכון הבריאותי בקרב אנשים הסובלים מהשמנת יתר", אומר ד"ר דובני.
המפגשים מעניקים כלים לבקרה על ההתנהגות של המשתתפים בין המפגשים. זה כולל שימוש במד-דרך, משקל, משקל מטבח לשקילת מזון, סרטוני כושר ועוד. מומחים טוענים כי מדובר בכלים חיוניים לשמירה על המשקל שמעניקים תחושה של שליטה.