כשחושבים על זה, זה אמור להיות די פשוט: כשרעבים – אוכלים, וכששבעים – לא. אבל המציאות מוכיחה אחרת, ולא אחת אנחנו מוצאים את עצמנו מחסלים קופסה שלמה של גלידה כשבכלל לא היינו רעבים. אכילה רגשית? גם, אבל יש עוד סיבות שגורמות לנו לזלול ללא רעב. אז למה זה קורה ואיך אפשר למנוע את זה?
כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
1. אכלתם ועשיתם עוד מיליון דברים בו זמנית
אם אתם מוצאים את עצמכם אוכלים ובודקים את האינסטוש, כדי לכם להיגמל מזה. כל דבר שאתם עושים במקביל לפעולת האכילה מהווה הסחת דעת למוח שלכם. המוח הוא חיוני לתחושת השובע ולוקח לו כ-20 דקות לקלוט את המסר מהגוף שאכן שבעתם. כאשר אתם מרוכזים אך ורק באוכל שלכם, אתם עוזרים למוח שלכם להבין שאתם באמת שבעים. אם אתם בודקים את הפייסבוק במקביל – אתם עלולים ליצור הסחת דעת שתדחה את תחושת השובע ותגרום לכם לאכול יותר ולהרגיש מפוצצים. אז היפטרו מכל מה שסביב, ותקדישו את מלוא תשומת ליבכם לארוחה שלכם.
2. צפיתם בסרט אקשן או סרט עצוב
מחקרים מצאו שתנועות מהירות של המצלמה, בשילוב עם אפקטים של סאונד בסרטי אקשן יכולים לגרום לכם לנשנש עד לצריכה של פי 2 יותר קלוריות, בהשוואה לסרט מז'אנר אחר (רגוע יותר). גם אלו שאוהבים לבכות בסרטים צריכים להיזהר. ההמלצה היא כמובן להימנע מלאכול בזמן צפייה בסרטים, אבל כולנו יודעים שסרט בלי פופקורן זה על גבול הבלתי אפשרי. אז כל מה שאתם צריכים לעשות זה לארגן את כמות האוכל לפני שאתם מתחילים לצפות, כך תימנעו מלקחת אתכם שקית שלמה של צ'יפס שתתחסל עד סוף הסרט.
3. המוח התאמץ
למדתם שעות למבחן או עבדתם עד השעות הקטנות של הלילה ומצאתם את עצמכם מנשנשים מלא? יש לזה סיבה. המוח לא הכי מצטיין באחסון ושמירת קלוריות לאנרגיה, אז כשמאמצים את המוח הרבה, הדלק נגמר וזה כמובן גורם לכם לחפש אחר הדבר הטעים הקרוב ביותר. אז מה עושים? מחקר שפורסם במגזין רפואה, מדע וספורט מצא שפעילות גופנית לאחר פעילות מוחית מעייפת יכולה לעלות את כמות הסוכר והחומצה הלקטית בדם, שמתורגמים במוח לדלק. כך, המוח לא מרגיש שהוא צריך לאכול כדי לחדש את מלאי האנרגיה.
עוד ב-mako בריאות:
>> כך תילחמו בסנטר כפול בלי ניתוח
>> צאו מהמבוכה: השאלות שכדאי לשאול את הגינקולוג
>> אגואיסט או נדיב: מי עושה יותר סקס ולמה?
4. אוכלים עם העיניים
למה כשאנחנו רואים משהו שנראה לנו ממש טעים קשה לנו להחזיק את עצמנו? על פי פסיכולוגים המתמחים באבולוציה, מדובר במנגנון שפותח בקרב אבותינו הציידים והלקטים, שנועד לסייע במצבים של חוסר מזון. למעשה, הגוף שלנו תוכנת להרגיש רעב כשאנחנו רואים אוכל מולנו. בהתאם לכך, מראה של אוכל בהחלט יכול להשפיע עלינו ולגרום לנו לאכול גם כשאנחנו לא רעבים והגוף אינו זקוק לאנרגיה.
5. שתיתם אלכוהול
אי פעם תהיתם למה מגישים לכם בוטנים ובייגלה ליד הבירה? משקאות אלכוהוליים מכילים לא מעט קלוריות. יחד עם זאת, אלכוהול עושה לנו חשק לאכול, משבש את השליטה העצמית שלנו ואף גורם למוח שלנו להתענג יותר מהאוכל. אם אתם נוהגים לשתות באופן קבוע, המוח שלכם יתרגל לזה ותרגישו תחושת רעב עזה בכל פעם שתשתו. את הרעב אי אפשר למנוע, אבל אתם בהחלט יכולים לשלוט באוכל שנכנס לכם לפה. התכוננו מראש וארגנו אוכל בריא שיהיה הנשנוש שלכם לאחר כמה בירות.
6. הגוף שלכם אומר לכם לאכול
מרבית האנשים בעולם רגילים לאכול שלוש ארוחות ביום. הבעיה שהם מקפידים בזה גם אם הם לא רעבים וגם אם הם שבעים. אם נשנשתם כל אחר הצהריים, הגיוני שתגיעו לארוחת הערב שבעים, אז אין צורך להכריח את עצמכם לאכול. ואם קמתם בבוקר בלי חשק, אל תכריחו את עצמכם לאכול ארוחת בוקר. בסופו של דבר, חשוב להקשיב לצרכים של הגוף שלנו – ולאכול לפיהם.
7. בקושי שתיתם מים
המזון שאנו אוכלים מכיל כמויות שונות של מים. לכן, תחושת צמא עשויה לגרום לנו לאכול, כשאין לנו משהו זמין לשתות בסביבה. מדובר בפעולה טבעית של הגוף שייתכן שאתם כלל לא מודעים לה. אז אם הייתם צריכים סיבה נוספת להקפיד על שתייה – הנה לכם עוד אחת. יש הממליצים לשתות לפני כל ארוחה כדי למנוע תחושת בלבול זו.
8. אתם עייפים או לחוצים
כשאתם לחוצים או עייפים, רמת הדופמין בגוף שלכם יורדת. מדובר במוליך עצבי שמהווה חלק ממערכת התגמול במוח ומשתחרר בין היתר כשאוכלים דברים מתוקים. אי לכך, הגיוני שנפנה לממתקים במצבים של לחץ, למרות שאנחנו לא באמת רעבים. אז בפעם הבאה שאתם מרגישים עמוסים, לכו על שפת הים או האזינו למוזיקה שמרגיעה אתכם.
9. אמרתם לעצמכם ש"אם כבר – אז כבר"
אם יצא לכם לעשות דיאטה כמה פעמים בחיים, אתם בטח מכירים את זה; אתם מקפידים לאכול הכל לפי תפריט הדיאטה וכשאתם מרשים לעצמכם להתפנק קצת עם משהו שלא בתפריט – אתם כועסים על עצמכם ששברתם את הדיאטה ואומרים לעצמכם, שאם כבר הרסתם את הדיאטה עם עוגייה אחת אז מה זה ישנה אם תחסלו חבילה שלמה של עוגיות? אז זה כן משנה. גם כשאתם חורגים מתפריט הדיאטה הקפדני, זה לא נורא. רק אל תסיימו את כל השקית בבת אחת, שמרו קצת לאחר כך ואם נשארתם רעבים, תפנו לאוכל מזין יותר מחטיפים וממתקים.
וגם: איזה שאלות צריך לשאול את הגיניקולוג/ית שלכן?