מקורו של התה הירוק במזרח עוד מלפני 4,000 שנה. סין נחשבת למקום בו החלה המסורת העולמית של שתיית תה עד שהפך במהרה למשקה החם הנפוץ ביותר במערב ובפרט כמזוהה עם הממלכה הבריטית. גידוע, מדובר בחליטה של מים חמים עם תרכובות צמחים, המכילה חומצות אמינו ונוגדי חמצון רבים. אף שבארץ מקובל לשתות תה בעיקר בחורף, הנה כמה סיבות לשלב אותו בתפריט לאורך כל השנה. כן, גם תה קר הולך כמובן.

מסייע להילחם בדלקות

לגימת כוס תה ירוק חם עשויה לסייע נגד דלקות בעקבות נוגדי החמצון הרבים הקיימים בו. תה ירוק עשיר בפוליפנולים, התורמים תכונות נוגדות חמצון ואנטי דלקתיות. מחקר משנת 2022 שנערך על 40 משתתפים באוניברסיטת אוהיו נמצא כי תמצית תה ירוק הורידה את רמת הסוכר בדם והפחיתה את הדלקת והחדירות במעיים הן באנשים בריאים והן באנשים עם תסמונת מטבולית.

תורם לתפקוד המוח

לפי איגוד הלב האמריקני, מחקרים מראים שצריכת תה, יחד עם תזונה בריאה ללב, עשויה לשפר חלק מהתפקוד המוחי. L-תיאנין, חומצות האמינו הנמצאות אך ורק בשיח התה הירוק, נמצאו כמסייעות בשיפור תפקוד המוח על ידי חיזוק הזיכרון והפחתת החרדה. מחקר שפורסם ב-2012 גילה כי אנשים שנטלו 100 מיליגרם של חומצות אמינו עשו פחות שגיאות במשימת קשב מאשר אלה בקבוצת הפלצבו (חומצות דמה). בנוסף נמצא כי שתיית 50 מ"ג של קפאין או שילוב של L-תיאנין וקפאין יחד גם שיפרו את המיקוד של אנשים.

סרטן השד (צילום: shutterstock)
תה ירוק מפחית את הסיכוי לחלות בסרטן השד | צילום: shutterstock

עשוי לשפר את רמות הסוכר בדם

תה ירוק עשוי לסייע בהגנה מפני מחלות לב על ידי חיזוק הכולסטרול הבריא. מחקרים הראו גם כי תה ירוק עשוי להפחית את רמות הסוכר בדם ולסייע במניעת סוכרת מסוג 2. מחקר משנת 2018 בכתב העת של איגוד הלב האמריקני נמצא כי התה מאט את הירידה הטבעית בכולסטרול ליפופרוטאין בצפיפות גבוהה (HDL), אשר מכונה לעתים קרובות הכולסטרול "הטוב", ככל שאדם מתבגר, ועשוי גם להפחית ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה (LDL), הידוע ככולסטרול "הרע". מומחים רבים מאמינים שנוגדי חמצון מסוג קטצ'נים, המצויים בתה הירוק, עשויים להיות הגורם שתורם להורדת ההשפעה השלילית של הכולסטרול.

מקל נפיחות במערכת העיכול

תה ירוק יכול לעזור להרגיע את הסימפטומים של הפרעות במערכת העיכול ולהקל על נפיחות על ידי סילוק הצטברות גזים במעי. במחקר של ה- Microbiology & Immunology נבדקו 10 מתנדבים שלא שתו תה ירוק באופן קבוע, הם התבקשו לעשות זאת במשך 10 ימים, ולאחר מכן הפסיקו למשך 7 ימים. התוצאות חשפו ששיעור החיידקים הטובים במעיים גדל ביחס לצריכת תה ירוק, מה שאומר שצריכת תה ירוק עשויה לעזור לפעול כפרה-ביוטיקה ולשפר את סביבת המעי הגס.

עשוי להפחית את הסיכון לסרטן

נוגדי החמצון המצויים בתה ירוק, במיוחד פוליפנולים, מסייעים בהגנה על התאים מפני נזקי חמצון, העלולים לגרום למספר מחלות כרוניות וסוגי סרטן. פוליפנולים יכולים לסייע במניעת היווצרות של רדיקלים חופשיים שעלולים לגרום לנזק או למוות של תאים, מה שעלול בסופו של דבר להפחית את הסיכון לסרטן. על פי סקירה משנת 2019 שפורסמה בכתב העת Medicine, גברים ונשים הצורכים תה ירוק היו בסיכון נמוך ב-17% ללקות בסרטן השד בהשוואה לאלו שאינם.

הצד האפל של התה

אף שתה ירוק מועיל לבריאות האדם מאשר משקאות ממותקים בכבדות, אם צורכים אותו יותר מדי עלולים לסבול מתופעות לוואי. שתיית תה מרובה עלולה להוביל למחסור בברזל מכיוון שהתה עשיר בטאנינים, אשר יכולים להיקשר לברזל ולמנוע ממנו להיספג במערכת העיכול.

כמו כן, חשוב לזכור שתה ירוק הוא אינו נטול קפאין, ובדומה למשקאות אחרים המכילים קפאין, צריכת יתר שלו עלולה לגרום לתסמינים כמו: חרדה, אי-שקט, ריצוד, כאבי ראש, בחילות, קצב לב מוגבר או קשיי שינה.

עדינה בכר, דיאטנית סוכרת ותזונה קטוגנית, מחברת הספר "הדיאטה הקטוגנית"