במחקר חדש שהתפרסם לאחרונה נטען כי צריכת קקאו עשויה לתרום לבריאות הלב וכלי הדם, בייחוד בקרב הנוטים לסבול ממצבי סטרס. "קקאו מכיל ריכוז גבוה של פוליפנולים, שהם למעשה נוגדי חמצון עוצמתיים. רכיבים אלו מגנים על התאים מפני נזקי החמצון, אשר עלולים לגרום לדלקות ולמחלות כרוניות, לרבות מחלות לב וכלי דם", מסבירה לדברי לימור מרדי, ראש מערך התזונה באסותא מרכזים רפואיים.

לדבריה, הממצאים החדשים מצביעים על כך שצריכת קקאו עשויה להגן על כלי הדם מפני הנזקים הנגרמים בשל צריכת מזון שומני בזמן סטרס. מסקנות דומות נרשמו גם לגבי שתיית תה ירוק שגם הוא עשיר בפוליפנולים.

מרדי מסבירה כי לסטרס השפעה ניכרת על הגוף, ומחקרים רבים כבר הדגימו כיצד הוא פוגע במערכות חיוניות שונות בגופינו. כמו כן, מזונות שומניים מכבידים על תפקוד הגוף ועל מערכת כלי הדם. "המחקר החדש מצא כי צריכת מזון שומני בזמן סטרס עלולה להחמיר את הפגיעה בכלי הדם ולהקטין את יכולתו של הגוף להתאושש. בפועל, צריכת מזון שומני בזמן סטרס גורמת לפגיעה בתפקוד כלי הדם, ולירידה ביכולת העברת החמצן למוח ולרקמות נוספות בגוף. הדבר עשוי להוביל להחמרת תסמיני סטרס ואף להשלכות ארוכות טווח על הבריאות. צריכת קקאו ותה ירוק מגינה על כלי הדם מפני ההשפעה המזיקה של המזון השומני בזמן סטרס ולכן היא יכולה לסייע במקרה הזה", היא מסבירה.

ילדה שותה שוקו (צילום: karelnoppe, Shutterstock)
שוקו - עדיף להכין מקקאו | צילום: karelnoppe, Shutterstock

מרדי ממליצה לצרוך קקאו שעבר עיבוד מינימלי – כזה שמכיל את הכמות הגבוהה ביותר של פוליפנולים. "שוקולד מריר עם אחוז גבוה של קקאו, אבקת קקאו ללא תוספות סוכר או חומרים משמרים, וכן משקאות קקאו טבעיים יכולים להיות אופציה מצוינת", היא מבהירה.

כיצד לשלב קקאו בתזונה?

מרדי מציעה שלוש אופציות זמינות שיעשירו את התפריט שלכם בקקאו:

  • שוקולד מריר: בחרו שוקולד המכיל לפחות 70% קקאו, והעדיפו גרסה דלת סוכר.
  • משקה קקאו חם: הכינו משקה קקאו טבעי על בסיס מים או חלב צמחי, תוך הימנעות מתוספות סוכר.
  • שילוב באפייה: הוסיפו אבקת קקאו טבעית למתכונים כמו עוגות או מאפינס, לקבלת טעם עשיר ובריאות משופרת.

למרות הממצאים המעודדים, היא מבהירה כי היות שמדובר במחקר קטן, נדרשים מחקרים נוספים כדי לחזק את הממצאים. אף שמדובר בממצאים ראשוניים, לדבריה, המחקר מדגיש את החשיבות בבחירות תזונתיות חכמות – בייחוד בעתות לחץ ומתח. "קקאו אינו רק פינוק מתוק, אלא גם מרכיב תזונתי בעל ערך בריאותי מפתיע", היא אומרת לסיום.