מתח נפשי הוא האויב המושבע של התזונה המאוזנת. זה לא חדש, וכולנו יודעים איך זה נגמר: אנחנו אוכלים כדי לפצות את עצמנו על הסטרס ואז אנחנו בסטרס כי אכלנו את כל זה. זה מעגל מרושע במיוחד, אבל מחקר חדש מציע מוצא – במיטה.
חוקרים מאוניברסיטת מישיגן בדקו את השפעת הסטרס על הרגלי האכילה והשינה של אנשים עובדים. הניסוי נערך בשני חלקים: בתחילה נבדקו ההרגלים של 125 עובדים במרכז מידע בסין, שהעידו מראש כי הם סובלים מעומס עבודה גבוה ולעתים קרובות מרגישים שאין להם מספיק זמן כדי לסיים את המטלות המקצועיות שלהם. בחלקו השני של הניסוי נבדקו הרגלי השינה והתזונה של 110 עובדים בחברת טלמרקטינג סינית, שהעידו מראש על נטייה לסבול מסטרס (הנובע, אגב, בעיקר מ"גסות רוח של לקוחות". תחשבו על זה בפעם הבאה שתאכלו את הראש, הלבלב והתריסריון של נציג שירות).
למרות ההבדלים בין שתי קבוצות הנבדקים, החוקרים גילו שאין שום הבדל בתגובה לסטרס: בשתי הקבוצות התגלתה נטייה מוגברת לאכול מזון לא בריא – ו/או להמעיט באכילת מזון בריאות – בערב ובלילה שלאחר יום מלחיץ בעבודה. אלא שהיבט אחר בסדר היום של העובדים הציג פתרון אפשרי לאכילה המנחמת והמזיקה הזאת.
עוד ב-mako בריאות:
>> סוף סוף חדשות טובות לחובבי המראה השזוף
>> האם אכילת צ'יפס מגדילה את הסיכון למוות מוקדם?
>> כך תיפטרו מהיתושים והג'וקים - בלי כימיקלים
החוקרים גילו שכשהעובדים בשתי הקבוצות זכו לשנת לילה טובה, גם אם רמת המתח במקום העבודה לא השתנה, הם נטו פחות לאכילה של ג'אנק פוד וכיו"ב פיצויים עצמיים. העובדים גם בחרו במודע לצרוך אוכל בריא ומזין יותר. מסקנת המחקר היא שהשינה משמשת מגן מפני השפעות הסטרס – וזה הגיוני, כי כולנו נעשים עצבניים יותר וסבלניים פחות כשאנחנו עייפים.
"גילינו ששכירים הסובלים ממתח במקום העבודה נוטים להביא איתם את הרגשות השליליים האלה לפינת האוכל בבית", אמרה אחת מעורכות המחקר, דייזי צ'אנג. "זה מתבטא בצריכה מוגברת של ג'אנק פוד על פני מזון בריא. אבל כשהעובדים ישנו היטב, הם נטו לאכול היטב למחרת – גם אם חוו מתח בעבודה. שינה טובה גורמת לתחושה של רעננות ומרץ שמסייעת בהתמודדות עם מתחים במקום העבודה, והיא גם הופכת אותנו לפגיעים פחות לבחירות תזונתיות לא בריאות".
שורה תחתונה? לכו לישון שעה אחת קודם. גם תקומו טוב יותר וגם תקטינו את הסיכון שלכם להסתער על חבילת האוראו שנאווה מהנהח"ש מסליקה במטבחון.