אנשים השתמשו בחומץ תפוחים כעזר בריאותי במשך מאות שנים. לפני גילוי האינסולין והכנסתו לשימוש נרחב בטיפול בסוכרת, חומץ היווה תרופה עממית לסוכרת. כיום, משתמשים בו במזון, במשקאות, ולתועלות בריאותיות אחרות. יש הטוענים כי הוא אנטי-פטרייתי, תורם לניקוי רעלים בגוף, משפר את מערכת העיכול ועוזר לירידה במשקל. מומחים טענו בעבר כי לא כל היתרונות המיוחסים לחומץ תפוחים באמת נכונים ושלמעשה הוא לא משקה פלא כמו שרבים רוצים להאמין. אך נראה שמחקרים אחרונים מצביעים כי במקרים מסוימים הוא עשוי לסייע בירידה במשקל.
חומץ תפוחים מיוצר על ידי ערבוב של תפוחים, סוכר ושמרים, שגורמים לתערובת לתסוס. תהליך שמייצר אלכוהול. לאחר מכן, זנים ספציפיים של חיידקים ממירים את האלכוהול לחומצה אצטית. כשכל האלכוהול נעלם, התערובת הופכת לחומץ תפוחים.
האם חומץ תפוחים באמת מסייע לירידה במשקל?
מחקרים הצביעו כי נטילת חומץ תפוחים לצד תזונה מוגבלת קלוריות יכולה לעזור לאנשים עם עודף משקל להפחית את משקלם. למעשה, העדויות מראות כי חומץ תפוחים עשוי לסייע בירידה במשקל כאשר אנשים משלבים אותו עם תזונה מופחתת קלוריות ופעילות גופנית סדירה. מחקר שנערך ניתח את ההשפעה של דיאטה דלת קלוריות שכללה חומץ תפוחים בהשוואה לתזונה דלת קלוריות בלבד במשך 12 שבועות. החוקרים מצאו כי המשתתפים ששתו חומץ תפוחים:
- איבדו יותר משקל.
- מדד מסת הגוף (BMI) שלהם השתפר.
- שיפרו את רמת הכולסטרול והטריגליצרידים שלהם.
מחקר נוסף בדק את ההשפעות של נטילת 20 מיליליטר חומץ תפוחים ליום במים. החוקרים מצאו BMI נמוך יותר בקרב 10 האנשים שסבלו מעודף משקל ורמה נמוכה יותר של סוכר בדם בצום אצל 10 הנבדקים האחרים שהייתה להם סוכרת מסוג 2. עוד מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Diabetes Research מציין כי חומצה אצטית, אחת התרכובות בחומץ תפוחים, מסייעת להאט את הקצב שבו האוכל עובר במערכת העיכול אצל אנשים בריאים וגם אצל אנשים עם סוכרת מסוג 1.
העדויות המחקריות הקיימות מאשרות מחקרים ישנים יותר הטוענים להשפעה מיטיבה של חומץ על המשקל ועל רמות הסוכר. עם זאת המחקרים הקיימים הם קטנים וקצרי טווח ודרושים מחקרים נוספים להוכחת קשר סיבתי.
עוד ב-mako בריאות:
>> "הכיתי באגרופים וברגליים על המכשיר"
>> רופאת עור: אלה 3 האזורים שאתם חייבים לסבן
>> פיתוח ישראלי: עגבנייה שנאבקת במחלות
האם יש לחומץ תפוחים תופעות לוואי?
חומץ תפוחים הוא בדרך כלל בטוח, אך ייתכן שיש לו תופעות לוואי או חסרונות עבור אנשים מסוימים. החומציות של חומץ תפוחים עלולה לפגוע באמייל השיניים. לכן מומלץ לדלל חומץ תפוחים במזון או בשתייה. ניתן גם להשתמש בקשית כאשר שותים משקה עם חומץ תפוחים או לצחצח שניים לאחר השתייה.
לסיכום, ניתן לצרוך כמות קטנה (כף-שתי כפות) של חומץ תפוחים מדי יום, עדיף עם ארוחה כי הוא מאט את ערבול המזון בקיבה ועל ידי כך מעכב את ספיגת הפחמימות לדם. כמו כן, אפשר להוסיף אותו לשמן זית ולתבל בו סלט, שילוב מנצח שכן גם שמן זית מעכב את ספיגת הפחמימות בארוחה. אך חשוב לזכור שישנם גורמים נוספים אשר עשויים להשפיע על הממצאים כמו למשל כמות הקלוריות הנצרכת או רמת הפעילות. בנוסף לכך, יש להביא בחשבון מצבי מחלה או תרופות שבהם השימוש בחומץ עלול אף להזיק. לכן אם אתם צורכים תרופות מרשם, כדאי להיוועץ ברופא לפני הצריכה ובכל מקרה מומלץ לצרוך חומץ תפוחים במתינות.
עדינה בכר היא דיאטנית קלינית במרכז DMC לטיפול בסוכרת