אם אתם מנסים לרדת במשקל, או ניסיתם בעבר, בטח נתקלתם בהמלצה מצד דיאטנים לאכול בצלחות קטנות. מטרת ההמלצה לסייע לאנשים להקטין את מנות האוכל ובכך לצרוך פחות ממה שהם רגילים. כיוון שצלחת קטנה תיראה מלאה גם כשיש כמות קטנה של אוכל, מבחינה פסיכולוגית זה כביכול מסייע לאדם לחשוב שאכל מספיק ולהרגיש שבע גם כשאכל מנה קטנה יותר מהרגיל. אך מתברר שישנם פסיכולוגים שאינם מסכימים עם המלצה זו. מחקר שנעשה באוניברסיטת בן גוריון על ידי חוקרים ישראלים מטיל ספק בשיטה.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
מחקרים קודמים הראו שתעתוע מוח זה, הנקרא גם "אשליית דלבוף" (Delboeuf), משפיע על כמות האוכל שאדם אוכל. במחקר משנת 2012, משתתפים שאכלו בקערות גדולות יותר אכלו יותר מאנשים שהוגש להם מרק בקערות קטנות יותר.
אך חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון הסיקו במחקרם, שפורסם בכתב העת המדעי Appetite, שהיעילות של אשליה זו תלויה בכמה הקיבה שלכם ריקה. צוות המדענים חקרו שתי קבוצות: בקבוצה אחת המשתתפים אכלו שלוש שעות לפני הניסוי ובקבוצה השנייה המשתתפים אכלו שעה לפני הניסוי. כשהחוקרים הראו למשתתפים תמונות של פיצות במגשים בגדלים שונים, האנשים בקבוצה שלא אכלה כמה שעות לפני כן הצליחו לשער בצורה מדויקת יותר את גודל הפיצות. במילים אחרות, ככל שהם היו רעבים יותר, כך היה סיכוי נמוך יותר שהאשליה האופטית תצליח לתעתע בהם.
עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שאתם צריכים לאכול בבוקר כדי לרדת במשקל
>> פיפיגזמה: טרנד הסיפוק המיני החדש שמסכן נשים
>> התרגילים שיעזרו לכם לשפר את הזיכרון ולמנוע הזדקנות
עם זאת, החוקרים הצליחו לתעתע במשתתפים משתי הקבוצות כשהם התבקשו לשער את הגודל של דברים לא אכילים, כמו עיגולים שחורים בתוך עיגולים לבנים וגלגלי מכוניות. החוקרים טוענים כי זה ממחיש כי גורמים כמו תיאבון יכולים להשפיע על האופן שבו אנחנו תופסים מזון. מחקר זה מתחבר למחקר קודם, שהסיק כי אנשים בעודף משקל הם בעלי סבירות נמוכה יותר להיות מושפעים מהאשליה הזאת, לעומת אנשים במשקל תקין.
אין זה אומר שהשיטה בהכרח לא עובדת לכולם, אלא שהיא עשויה פחות להועיל לאנשים מסוימים, במצבים מסוימים. אם אתם מנסים לרדת במשקל ומגיעים לארוחת הצהריים בעבודה כשאתם אקסטרה רעבים, וותרו על הצלחת הקטנה – נראה שהיא רק תגרום לכם לחזור למנה שנייה.