שנים רבות נחשבו ביצים אויב העם. למזלנו, vודות למחקרים רבים, המיתוס הזה נעלם מחיינו. כיום זה ברור שאכילת ביצה אינה מעלה את רמות הכולסטרול אצל רוב האנשים, ואינה גורמת לבעיות בריאות אחרות, בתנאי שהיא טרייה, כמובן.

לביצים יש יתרונות תזונתיים רבים, כמו חלבון בעל ערך ביולוגי גבוה, ויטמינים ומינרלים, אנטיאוקסידנטים ועוד. בנוסף, הן טעימות, שגם זה חשוב, ודלות קלוריות: ביצה אחת מכילה כ-80 קלוריות בלבד וכ-7 גרם חלבון בעל ערך ביולוגי גבוה מאוד, כלומר כזה המכיל את כל חומצות האמינו הדרושות לגוף, בכמות משמעותית עם ספיגה טובה. 


ביצה אחת מכילה עולם ומלואו
• שומן: 4 – 5 גרם בלבד, עם כמות קטנה של אומגה 3.

• כולסטרול: כ-170 מ"ג.

• וויטמינים: A, ויטמינים מקבוצת B, כולל B12, D, E ופולט.• מינרלים: סלניום, סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן, אשלגן, אבץ. 

• כולין: החשוב לכיווץ שרירים, לתגובה לכאב, לזיכרון ולחשיבה, שגם מהווה מזון לחיידקים ידידותיים במעי.

• לוטאין וזאוקסנטין: אנטיאוקסידנטים שמגנים על תאי הגוף בפני רדיקלים חופשיים, שגם מפחיתים את הסיכון למחלת עיניים בשם Macular degeneration – המהווה גורם לעיוורון בקרב אנשים מבוגרים

•חללבון איכותי: כמות החלבון ב - 100 גרם ביצה: בחלבון - כ- 11 גרם, ובחלמון - כ-16 גרם.

בנוסף לאלה שווה להתייחס ליתרונות נוספים: את הביצה קל ללעוס, וזה חשוב במיוחד לאנשים מבוגרים הסובלים מבעיות שיניים. גם מחירה הנמוך של הביצה והאופציות הקולינריות הרבות שאפשר להכין באמצעותה מהווים יתרונות שאי אפשר להתעלם מהם.

ביצים במחבת (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
ביצים לא באמת מעלות את הכולסטרול בגוף | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock


האם ביצה מעלה את רמת הכולסטרול בדם?

ובכן, תתכוננו להלם קל: לפי מחקרים רבים מאוד שהתפרסמו ב-20 השנים האחרונות - התשובה היא לא. למעשה, מה שמעלה את רמת הכולסטרול הם מאכלים המכילים הרבה שומן מן החי כמו: נקניקים, נקניקיות, בשר שמן, או מוצרי חלב שמנים.  מובן שאם תבחרו לטגן את הביצה בחמאה ותאכלו אותה עם נקניקיות, הכולסטרול שלכם בהחלט עשוי לעלות. אבל ביצה שטוגנה בשמן זית או קנולה אינה מעלה את רמתו.והנה עובדה מפתיעה נוספת: צבע החלמון תלוי בסוג המזון שאוכלת התרנגולת: חיטה ותירס - צבע בהיר; ולעומת זאת מזונות כמו גזר, קליפות תפוזים ועשב – כהה. 
עם מה כדאי לצרוך את הביצים?ארוחה מ- 2 ביצים ו-2 פרוסות לחם מלא בתוספת ירקות, מכילה פחות מ 350 קלוריות. זוהי ארוחה משביעה, מאוזנת ובעלת ערך תזונתי מאוד גבוה.             

 
טרייה או לא? הטריקים שיגלו לכם את האמת על הביצה שלכם

הכי פשוט זה לשים את הביצה בקערה עם מים. ביצה טרייה טובעת, ביצה לא טריות צפה.דרך נוספת שתעזור לכם להבין אם הביצה טרייה היא לשפוך את הביצה על צלחת או על המחבת. אם הביצה טרייה, החלמון יישאר גבוה מעל החלבון ובמרכז הביצה, והחלבון שמסביב לחלמון יהיה יציב ומוגדר בצורה ברורה. 

אגב, אני נוהגת לאכול בכל בוקר ביצה אחת עם פרוסת לחם, ומרגישה שבעה לפחות עד 12:00 בצוהריים.

 

מה לגבי אכילה מרובה של ביצים?

הכל טוב ויפה אם לא מגזימים, כמו בעצם בכל דבר בחיים שלנו, טוב ככל שיהיה. לא כמותן מפריעה לי, אלא השימוש בביצים, בעיקר במאפים שונים ורבים של פסח.

רכיבים אחרים במאפים שבהם משלבים ביצים, במיוחד סוכר בצורותיו השונות (כולל דבש), קמח, והרבה מדי שמן, מזיקים הרבה יותר מאשר הביצים עצמן. מרכיבים אלה משמינים, פוגעים בחיידקי המעיים, להם השפעה גדולה על הבריאות שלנו, בכבד, ועוד

לכן, לא מביצים תזהרו, אלא במאכלים וממאפים המכילים אותן.

אולגה רז, PhD, היא פרופסור למדעי התזונה אוניברסיטת אריאל, דיאטנית קלינית