נוהגים להוסיף חלב לקפה? מסתבר שאתם עושים משהו טוב לבריאות שלכם. לפי מחקר חדש שנערך באוניברסיטת קופנהגן, מדובר בפעולה בעלת השפעה אנטי דלקתית משמעותית. ממצאי המחקר הראו כי "השילוב בין החלבונים שמקורם בחלב, לבין נוגדי החמצון מסוג פוליפנולים שבקפה עשוי להשפיע לטובה על תאי מערכת החיסון.

פוליפנולים הם קבוצה של מונעי חמצון (אנטי אוקסידנטיים) טבעיים שמקורם במזון, שלהם השפעה חיובית על גוף האדם. ביכולתם למנוע ולעכב תהליכי חמצון, אשר באופן טבעי מתרחשים בגוף בכל עת וגורמים בין היתר להגברת מדדי דלקת ולהתפתחות מחלות. לתזונה שלנו יש תפקיד קריטי בהשפעה על תהליכי החמצון. כאשר מגבירים את צריכת המזון העשיר בנוגדי חמצון, למעשה מפחיתים את החמצון בגוף, מעכבים את הזדקנות התאים ומיטיבים עם הבריאות. במחקר הנוכחי החוקרים בחנו כיצד פוליפנולים מגיבים כאשר הם נצרכים יחד עם חומצות אמינו (המולקולות המרכיבות את החלבון), ובין השאר את חלבוני חלב. בתנאי המעבדה, החוקרים ראו כי יחד עם חומצות אמינו, לפוליפנולים ישנה השפעה מעכבת על תהליכים דלקתיים בתאי מערכת החיסון. מכאן, הם הסיקו כי ייתכן שתושג השפעה דומה על בני אדם בתנאים טבעיים.

אישה שותה קפה (צילום: ShotPrime Studio, shutterstock)
השילוב המושלם - קפה עם חלב | צילום: ShotPrime Studio, shutterstock

נתון זה מעודד בייחוד לאור העובדה שרובנו אוהבים קפה וצורכים אותו בכמות גבוהה בשגרה היום-יומית שלנו. מבלי להתכוון או להיות מודעים לכך, כוס הקפה היומית שלנו  משולבת עם משקה עשיר בחלבון, מה שתורם לאפקט המשפיע על הבריאות שלנו. אגב, החוקרים מציינים כי כמעט כל שילוב בין מזון עשיר בחלבון למזון עשיר בפוליפנולים יגרום להשפעה אנטי דלקתית. הנה למשל כמה דוגמאות לארוחות המשלבות פוליפונולים וחלבון בעלות פוטנציאל אנטי דלקתי: צלי בקר עם ירקות בתנור, דג עם סלט חי, יוגורט עם פירות יער, שייק ירוק בתוספת חלב.

לסיכום - צריך לזכור שאנחנו חיים בעידן השפע, שבו מוצרי מזון מעובדים מצויים כמעט בכל סופרמרקט ומטבח ביתי, ומנגד – מרבית האוכלוסייה אינה צורכת מספיק מזון עשיר בפוליפנולים. אם לא הספקתם להכניס ברוקולי לתנור או להתפנק עם מוזלי פירות יער, אולי תתנחמו בכך שכוס הקפה שלכם עשויה לתרום לבריאותכם.

 

הכותבת היא רותם אטיאס – דיאטנית קלינית במאוחדת מחוז דרום