חג השמן והפחמימות מביא עמו אתגרים רבים. לביבות, סופגניות ושאר המאכלים נוטפי השמן שנחשבים למצווה, הדלקת הנרות מידי ערב שתמיד מלווה בפינוקים וכמובן - מזג האוויר. עדיין לא ממש התרגלנו לחורף, והחושך, הקור והגשם מגבירים את החשק לפחמימה חמה לרמות שיא. אני שואלת את עצמי תמיד - למה סלט יווני עם אקסטרה שמן זית לא הפך לסמל החג ומי החליט שצריך לזלול כל כך הרבה?
אני חלילה לא מפקפקת בטעמן המופלא של לביבות תפוחי האדמה המסורתיות, אך אם בענייני תזונה עסקינן, חשוב לציין כי הן מבוססות על פחמימה פשוטה, כלומר' הן מתפרקות בגוף מאוד מהר, וגורמות לזינוק חד ברמות הסוכר בדם שלאחריו נפילה חזקה ברמות הסוכר שמובילה אותנו להמשיך ולתור אחר פחמימות נוספות. בנוסף, הפירוק המהיר גורם לנו להיות רעבים שוב תוך זמן קצר.


ובכן, כדי לאזן את המצב, הנה המלצה – חמה אפילו יותר מהלביבות עצמן: לביבות המבוססות על ירקות במקום על תפו"א ונעדיף לאפות בתנור במקום טיגון בשמן עמוק. מעבר להשפעה על המשקל, אכילת מזון מטוגן באופן תכוף עלולה להוביל לנזקים בריאותיים רבים, ובהם סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, השמנת יתר, סוכרת ולחץ דם.
הנה 3 הצעות ללביבות מזינות שניתן לאפות – אני מבטיחה שהטעם לא מסגיר את אופן הכנתן.


לביבות סלק

לסלק יתרונות בריאותיים רבים. מבחינת משקל, הסלק דל פחמימה ויש לו ערך קלורי נמוך יחסית. מעבר לכך, הוא מכיל כמות יפה של ויטמין B5, ברזל ומגנזיום. עוזר לגוף להתנקות ולהפטר מרעלים, מסייע לשיפור היציאות, הוא מקור מעולה לסיבים תזונתיים, מוריד לחץ דם ומסייע בשמירה על בריאות הלב וכלי הדם. בנוסף לאלה, הוא תורם לשמירה על בריאות הכבד וגם מכיל נוגדי חמצון עוצמתיים המסייעים לשמור על בריאות תאי הגוף. לשדרוג - ניתן להוסיף לתערובת הלביבות גבינת פטה.


לביבות קישואים וגזר

הגזר הוא מקור מעולה לוויטמינים A וK ולאנטיאוקסידנטים. שורה של מחקרים מצאה שהגזר מסייע להורדת רמת הכולסטרול הרע בגופנו. הקישוא מכיל כמות יפה של מים, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. אכילת קישואים באופן קבוע, תסייע למנוע התפתחות של אולקוס, תסמונת המעי הרגיז ואפילו סרטן המעי הגס. הוא מכיל תרכובות טבעיות בשם פיטונוטריינטים שהן אנטי דלקתיות.


לביבות תרד וגבינה בולגרית

התרד מפוצץ בערכים טובים. הוא עשיר בברזל, מכיל כמות גבוה של ויטמין K החיוני לתפקוד מערכת קרישת הדם ולבנית העצמות. התרד גם מכיל כמות יפה של סיבים תזונתיים. הכלורופיל, המעניק לו את צבעו הירוק, תורם לניקוי של הגוף ומסייע להפטר מרעלים. התרד מחזק את מערכת החיסון ותורם לתפקוד מיטבי של מערכת העיכול וליציאות תקינות.

מתכון בסיסי לכל סוגי הלביבות

מרכיבים:
3 קישואים ושני גזרים/סלק גדול/חבילת תרד
1 בצל קצוץ
3 ביצים
4 כפות קוואקר
1 כפית שום
מלח, פלפל

ההכנה:
מגרדים את הירקות, סוחטים ומערבבים עם שאר הרכיבים.
יוצרים קציצות, מהדקים היטב ואופים על תבנית מרופדת בנייר אפייה עם מעט שמן.
אופים כ-25 דקות עד להזהבה, הופכים ואופים עוד כ-6-6 דקות.
*מומלץ להגיש עם יוגורט טבעי וסלט חי.

חג שמח וטעים!