הפסיפלורה היא פרי אקזוטי טרופי המעניק לכל סלט פירות טעם ייחודי ורענן. אפשר למצוא אותה בקיץ אך היא זמינה על מדפי הירקן וברשתות גם בחודשי החורף. הנה כל מה שחשוב לדעת על צריכה נבונה שלה.

מקור מצוין לוויטמינים: הפרי עשיר במיוחד בוויטמין  C, נוגד חמצון משמעותי שמסייע בחיזוק מערכת החיסון, בהגנה על התאים מפני נזקי רדיקלים חופשיים, וכן בשיפור ספיגת הברזל מהמזון, מה שיכול לסייע במניעת אנמיה. ויטמין A המצוי בפסיפלורה הוא רכיב חיוני לשמירה על בריאות הראייה, לראיית לילה, תפקוד העור ומערכת החיסון. נוכחותם של ויטמינים אלו מעניקה לפסיפלורה תכונות נוגדות חמצון, המאפשרות לגוף להתמודד עם נזקים הנגרמים כתוצאה מתהליכים חמצון, מה שגם תורם להאטת תהליכי הזדקנות.

הפסיפלורה מכילה ריכוז גבוה של סיבים תזונתיים: אלה מסייעים בהאצת פעילות המעיים ומספקים מענה יעיל למצבי עצירות.  יתרה מכך, הם מסייעים בהארכת תחושת השובע וכך גם בשמירה על משקל תקין. שילוב של סיבים בתזונה היום-יומית מסייע גם בשמירה על בריאות הלב באמצעות הפחתת רמות הכולסטרול בדם ואיזון רמות סוכר בדם.

עשירה באשלגן שתורם לבריאות הלב: מדובר במינרל הכרחי לשמירה על איזון נוזלים תקין בגוף והגנה על מערכת הלב וכלי הדם. אשלגן מסייע בהפחתת רמות לחץ הדם, מה שמפחית את הסיכוי לסבול מיתר לחץ דם וממחלות קרדיווסקולריות. כמו כן, האשלגן תורם לפעילות תקינה של השרירים והעצבים, מה שהופך אותו למינרל חשוב בייחוד עבור העוסקים בפעילות גופנית או עבור אנשים הזקוקים לאיזון אלקטרוליטים תקין בגוף.

חותכת סלט פירות (צילום: שאטרסטוק)
משתלב נהדר בכל סלט פירות | צילום: שאטרסטוק

שימו לב: אנשים הסובלים ממחלת כליות כרונית או ממצבים הדורשים מגבלה בצריכת אשלגן צריכים להימנע מצריכת כמות משמעותית של פסיפלורה, עקב תכולת האשלגן הגבוהה שבו.

מתאימה לחולי סוכרת: הפסיפלורה מכילה כמות נמוכה יחסית של פחמימות בהשוואה לפירות טרופיים אחרים, מה שהופך אותה לאופציה טובה עבור חולי סוכרת, כל עוד היא נצרכת במינון מבוקר ובהתאם לתוכנית תזונה אישית. הסיבים שבה מאטים את קצב ספיגת הסוכר מהמזון לדם, וכך תורמים במניעת עליות חדות ברמות הסוכר לאחר ארוחות. עם זאת, מומלץ לחולי סוכרת להתייעץ עם דיאטן על מנת לשלב את הפסיפלורה בתפריט המתאים למצבם הרפואי, ולוודא שמנת הפרי אינה חורגת מהמגבלות היומית לצריכת פחמימות עבורם.

לא מתאימה לכולם

פסיפלורה עלולה לתרום להיווצרות בזוארים - גושים של חומרים שלא מתעכלים במערכת העיכול, אשר עשויים להיווצר בקיבה או במעי. הסכנה קיימת בייחוד בקרב מטופלים שעברו ניתוחים במערכת העיכול או כאלה הסובלים מבעיות שונות במערכת העיכול. הזרעים הקשים שלה עלולים להיתקע במערכת העיכול ולהקשות על פעילותה התקינה

למטופלים לאחר ניתוחים במערכת העיכול, ובייחוד לאלה שעברו ניתוחים בריאטריים (או ניתוחים אחרים המשפיעים על מבנה ותפקוד מערכת העיכול) מומלץ להימנע מצריכת פסיפלורה בשל תכולת הזרעים הקשים. במקרים כאלה, חשוב להתייעץ עם דיאטנית קלינית, כדי לבחון אם ניתן לצרוך את הפרי בצורה מעובדת או נטולת זרעים, ולהתאים את התזונה באופן שיאפשר קבלת היתרונות התזונתיים של הפרי ללא הסיכון להיווצרות סיבוכים.

לסיכום: שילוב פסיפלורה בתזונה יומית עשוי לתרום לשיפור משמעותי באיכות החיים ולבריאות הכללית . מדובר בפרי עשיר ברכיבים תזונתיים חשובים, הכוללים ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון, התורמים למערכת העיכול, הלב, כלי הדם והעור. עם זאת, צריכתו אינה מומלצת לכולם, ולכן חשוב להתייעץ עם דיאטן לפני שילובו בתפריט.

 

ירדן נגלשטיין, דיאטנית קלינית בכירה במרכז השיקומי בית לוינשטיין ובכללית מחוז שרון – שומרון