החלטתם לקחת את העודפים בידיים ולרדת במשקל. אתם עושים מתיחת פנים לתכולת ארונות המטבח והמקרר שלכם, מצטיידים באוכל דיאטטי ונחושים להגיע ליעד שהצבתם לעצמכם. בהתחלה, אתם בעננים, אבל אחרי מספר שבועות, יורד לכם החיוך מהפנים ואתם נתקעים על אותו. מה עוד יכול לחבל בתהליך ההרזיה שלכם – מלבד סוג הדיאטה עצמו?
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
1. מעדיפים פעילות גופנית על פני שינוי תזונתי
"כשאנשים נרשמים לחדר הכושר, מוצעת להם פגישת היכרות עם דיאטנית אך רוב האנשים נמנעים מייעוץ", אומרת ענבל דרוקר, דיאטנית קלינית וספורט, מרצה לתזונה במכללה האקדמית וינגייט, "הם מאמינים שאין צורך בשינוי תזונתי, ושפעילות גופנית בלבד תעשה את העבודה, תחטב ותעצב את גופם. בפועל, פעילות גופנית יכולה לגרום להגברת רעב ולעיתים גם נותנת לגיטימציה למתאמנים לאכול יותר כי הם שורפים קלוריות בחדר הכושר".
2. לא ישנים מספיק
"מחקרים מראים, ששינה של 5-6 שעות בלילה לאדם מבוגר גורמת לעייפות, ועייפות מוגברת מובילה לאכילה של פחמימות פשוטות ושומנים על פני מקורות תזונה אחרים, משום שהם מהווים מקור אנרגיה גדול יותר. כך, גדל הסיכוי שאעדיף בורקס עתיר קלוריות ולא תפוח. חוסר שינה מייצר שיבוש הורמונאלי שפוגע בתחושת הרעב והשובע, מה שמוביל לפגיעה במשקל", אומרת דרוקר. המלצה שלנו: 7-8 שעות שינה יעשו את ההבדל.
3. צמודים למחשב או לשולחן העבודה
אורח חיים ישבני המלווה את רוב העולם המערבי חוסך בהוצאת אנרגיה, גורם להשמנה, ומוביל לעצלות ולמיעוט פעילות גופנית. הכלל פשוט: כשיושבים יותר - אוכלים יותר. "אם אנשים משועממים במהלך העבודה, הם ינסו להעסיק את עצמם באוכל, ובלא מעט מקומות עבודה, יש הוויה חברתית סביב האוכל והתעסקות בו. מעבר לכך, שעה של פעילות גופנית זו למעשה שעה שבה אתם לא אוכלים, וכשלא שורפים קלוריות ומכניסים יותר מאשר מוציאים, התוצאה היא שמעלים במשקל", אומרת דרוקר.
4. בעיות נפשיות כמו דיכאון יכולות להשפיע לרעה על שינוי תזונתי
דיכאון יכול להשפיע לשני כיוונים: לאי אכילה או לאכילה מוגברת. "אם לדוגמה עושים דיאטה, הנטייה תהיה להוריד פחמימות כמו אורז, פסטה, לחם או שוקולד. פחמימות אלו גורמות להפרשת סרוטונין במוח המשפיע לטובה על מצב הרוח. אם נמנעים מהן זה עלול לגרום למצב רוח ירוד וחוסר שקט, מה שיוביל לאכילה לא סדירה: מועטה או מוגברת, שתגרום לנו לצרוך כמויות גדולות של פחמימות. הפתרון הוא תזונה מאוזנת, ולא להוריד לגמרי את הפחמימות", אומרת דרוקר ומוסיפה כי גם אם נמצאים במצב רוח ירוד לא להצמיד את זה לאוכל, אלא למצוא לו חלופה.
עוד ב-mako בריאות:
>> האם תפוצצו את החצ'קון הזה: עד כמה אתם דוחים?
>> מחפשים ריגושים: למה אנשים כל הזמן בוגדים בבני הזוג?
>> מפחדים מבדיקות דם? ההמצאה הזאת היא בדיוק בשבילכם
5. אתם שותים משקאות דיאטטיים
"ממתיקים מלאכותיים הם אמנם דלי סוכר, אך חלקם דוגמת אספרטיים מגבירים בסופו של דבר את הצורך במתוק. מלבד זאת, הם יכולים לגרום לתופעות לוואי כמו נפיחות בבטן וכאבי ראש", אומרת דרוקר. כשאנחנו צורכים מתוק מדומה במקום מתוק אמיתי, הגוף בשלב מסוים ידרוש את המתוק האמיתי. ממתיקים מלאכותיים מסתתרים בהרבה סוגי מזונות ומשקאות, ואנשים לא מודעים לתופעות הלוואי שלהם. "מי שרוצה לרזות, מומלץ שיוריד את כל הממתיקים המלאכותיים מהתפריט", היא מוסיפה.
6. אתם לא אוכלים מספיק
"צמצום כמות הקלוריות על מנת לרדת במשקל תוביל להאטה בקצב חילוף החומרים, כך הגוף מתרגם זאת למצב מצוקה, ושומר על מאגרי האנרגיה והשומן שלו במקום לשרוף אותם ולאבד מהמשקל", מסבירה דרוקר. אז מה עושים? אחרי תקופה קצרה שנוכחים בכך שהדבר לא מוביל לתוצאות הרצויות, חוזרים לאכילה בלתי מבוקרת או מופרזת.
7. מתמקדים בפעילות גופנית אחת
"גיוון בסוג הפעילות גורם לאתגרים ברמת סיבולת לב ריאה או בעבודת שרירים ומאמץ. לעומת זאת, פעילות מסוג אחד מכניסה את הגוף למצב של הסתגלות. אם לדוגמה הגוף שרף פעם בשעה 500 קלוריות בפעילות מסוימת, הוא יסתגל אליה ויהיה יותר יעיל, וכך לאחר תקופת זמן מסוימת הגוף יבזבז פחות קלוריות בפעילות זו", אומרת דרוקר. לכן צריך לאתגר את הגוף בפעילויות שונות ומגוונות.
8. אתם בלחץ
הורמון הסטרס מופרש ברמות שונות בגוף: אם אדם במצב חרדתי ורמת הסטרס גבוהה, כמו לדוגמה במצבי לוחמה יופרש אדרנלין, שימנע ממנו לרצות לאכול. אך לאחר שרמות הסטרס מתחילות לרדת, הוא יפנה למזון עתיר קלוריות. "לעומת זאת, כשחווים סטרס על בסיס יומיומי רמות הקורטיזול המופרשות משבשות את חילוף החומרים, הסוכר ולחץ הדם, וזה גורם לשינוי בקצב חילוף החומרים ורצון למזון עתיר קלוריות ללא קשר לרמת הרעב או השובע, המזון יגרום לרוגע ולהורדת הסטרס".
9. אתם אוכלים הרבה בחוץ
"כשאנשים לא מאורגנים ומתוכננים מבחינה תזונתית ביומיום שלהם, הם מגיעים למצב שהם רעבים מאוד ואז הם פונים לאכול באופן בלתי מבוקר מזון עתיר שומן ומלח במזללות, ובמסעדות המזון המהיר. לרוב, הם גם יאכלו יותר ממה שהם צריכים, ולא תהיה חלוקה סדירה של המזון לאורך כל היום", מסבירה דרוקר. תכנון לא נכון של התזונה במהלך היום גורם לאכילה מוגברת ולא סדירה. המלצה שלנו: תביאו אוכל מהבית. כך גם תהיה לכם בקרה על הכמות ועל המרכיבים וגם על סוג המזון.
10. אתם אוכלים בזמן שצופים בטלוויזיה
כשיש הסחה, בין אם זו שיחת טלפון, עבודה על המחשב או צפייה בטלוויזיה, אין קשב למזון שאנו מכניסים לגופנו ולתחושת הרעב והשובע. "לרוב, הכמות הנאכלת גדולה ממה שצריך. וכאשר מדובר בסדרת מתח, יש סיכוי שאוכל הרבה יותר. מומלץ לאכול ליד השולחן, בקשב מלא לאוכל", אומרת דרוקר.