אנה הגיעה אלי לייעוץ לצורך ירידה במשקל. במהלך התשאול הראשוני, היא סיפרה שאחת לשבוע היא אוכלת במסעדה, ושאלה בחשש אם תוכל להמשיך בכך.

בדיקה שערך משרד הבריאות מצאה כי המנות שמוגשות לנו בבתי קפה עתירות קלוריות. כך למשל מנה תמימה של מוזלי פירות וגרנולה מגיעה למעל 600 קלוריות, בכריך חביתה וסלט נמצאה כמות כפולה של 1,200 קלוריות, ומנת סלט עם לחם וחמאה הגיעה לשיא של 2,000 קלוריות.

מי שנאבק במשקלו בהחלט מוטרד מכך. ואכן תחושת הכבדות שמתלווה הרבה פעמים לארוחה במסעדה מעידה שאכלנו יותר מדי. כפי שכבר ידוע, כשאנחנו מכניסים יותר ממה שאנחנו מוציאים, אנחנו עולים במשקל. יכולתי לענות לאנה שמוטב שתפסיק לאכול במסעדות. אבל סביר שלא הייתה מחזיקה כך זמן רב, ובטח שלא נהנית. כיוון שאני בעד שינוי שמחזיק לטווח ארוך ונשמר, אמרתי לה שהיא יכולה להמשיך וליהנות.

אז איך משלבים מסעדות ובכל זאת יורדים במשקל? קבלו 6 טיפים שיעזרו לכם לעצור בזמן, ולסיים ארוחה בחוץ בתחושה טובה וקלילה.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

לאכול לאט ולהיות קשובים לגוף

לאכילה איטית יש חשיבות רבה בחיבור לתחושת השובע. כאשר אנו אוכלים, מתחילה הפרשה של הורמונים ממערכת העיכול ומהמוח. ביחד עם מסרים שעוברים בין תאי עצב, מתקבלת לבסוף תחושת השובע. זו הדרך של הגוף לומר לנו "קיבלתי את האנרגיה שהייתי צריך, אפשר לעצור, תודה". העניין היחיד הוא שלגוף לוקח זמן לעבד את המידע על כניסה של אוכל. בהרבה מקרים נקבל את המסר הזה מהגוף אחרי שכבר מזמן סיימנו, וכיוון שלא עצרנו בזמן נרגיש צורך "לפתוח כפתור". לעומת זאת, כשאנחנו אוכלים לאט, מסר השובע יגיע במהלך הארוחה ויאפשר לנו להפסיק כשהגוף מבקש.

לקזז עם ארוחה אחרת

הרעיון פשוט: אם אכלנו ארוחה גדולה במסעדה, נוכל להקטין ארוחה אחרת על חשבונה. לא מומלץ לדלג על הארוחה של לפני לגמרי, כדי שלא תגיעו למצב שבו אתם נכנסים למסעדה מורעבים. אפשר גם להקטין ארוחה ביום למחרת. זה מתחבר למנגנון השובע של הגוף. אחרי ארוחה כזו, סביר שתרגישו שבעים למשך יותר זמן. הגוף יפריש הורמוני שובע ויאותת לכם לאכול פחות כדי לאזן בחזרה. אז אם הייתם במסעדה בחמישי בערב, בשישי בבוקר בדקו עד כמה אתם רעבים, לפני שאתם אוכלים באופן אוטומטי את ארוחת הבוקר שאתם רגילים אליה. אולי תגלו שמספיק לכם פחות. 

אישה אוכלת המבורגר במסעדה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
תמיד אפשר לחלוק | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

לבקש לארוז

אז הייתם קשובים והפסקתם לאכול כשהגוף ביקש, אפילו שעוד נשאר בצלחת. קיבלתם את ההחלטה ואתם מתכוונים לעמוד בה. אבל מה לעשות, הצלחת מולכם, האוכל היה כל כך טעים, ופשוט מתחשק עוד ביס. ועוד אחד. ועוד אחד. ו... הבנתם. בשלב הזה (או בעצם, כמה דקות לפניו) כדאי לפעול להרחקת הפיתוי. איך? האפשרות הראשונה היא לבקש לארוז. כך גם תוכלו ליהנות מהמנה בהמשך, כשתהיו רעבים. ומה אם לא מתאים לכם לארוז? המשיכו לסעיף הבא.  

שיטת המפית

השיטה הזו תתאים במצבים שלא מתאים לכם לארוז. סיימתם לאכול והחלטתם שמספיק? נגבו את הפה במפית, וזרקו אותה על הצלחת. זה גם משמש כמעין "טקס" שבו אתם חותמים את הארוחה, וגם – האוכל כבר פחות מגרה כשיש עליו מפית מלוכלכת.

עוד ב-mako בריאות:
>> הקפואים שאתם חייבים להעיף מהמקפיא, ומהר
>> חוקרים מצאו דבר אחד במשותף לנשים מקועקעות
>> הפעולה היומיומית הזאת גורמת לנשירת שיער

לבקש לארוז מראש

הטיפ הזה מתאים למי שמתקשה לעצור כשהאוכל כבר מונח לפניו. פשוט בקשו מהמלצר לארוז חצי מהמנה בטייק-אוויי ולהגיש את החצי האחר. אני ממליצה להשתמש בזה גם בארוחות בוקר בבתי קפה: גם פה מדובר לרוב בארוחות דשנות, שמלוות בכיכר לחם גדולה. לחם טרי כזה, שקל לבצוע ממנו חתיכה ועוד חתיכה... הטיפ שלי: קחו מראש מספר מוגבל של פרוסות, ואת השאר תבקשו לארוז או לפנות.

לחלוק

כבר סיכמנו שהמנות שמוגשות הן לרוב מאוד גדולות. אם השותפים שלכם לארוחה בעניין, תוכלו לחלוק איתם מנה, וכך תחסכו גם קלוריות מיותרות וגם כסף.

טלי נחום היא דיאטנית קלינית ומטפלת בגישת NLP