לכולנו יש אזור בגוף שקצת יותר מושפע מעלייה (או ירידה) במשקל. לחלקנו זה יותר באזור הישבן, לחלק באזור הבטן ולאחרים באזור הירכיים. לרוב, אנחנו לא נוטים לייחס הרבה חשיבות לעניין, לבד מהעובדה שזה ממש מעצבן כששומן מצטבר באזור מסוים. אך נראה שהאזורים שבהם אתם נוטים לעלות במשקל יכולים לרמוז על בעיות בריאותיות עתידיות.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
הגברים צוברים בבטן – הנשים בירכיים
"יש מגוון רחב של מערכות עיכול ואיזונים הורמונליים אצל אנשים שונים", מסביר ד"ר גייאם גונזלס-לומאס, מנתח אורתופד, למגזין Men’s Health. "אך באופן כללי, גברים נוטים לצבור שומן באזור הבטן ונשים נוטות לצבור שומן במותניים וברגליים". החדשות הרעות הן שאנחנו לא יכולים להשפיע על הנטייה לצבור שומן באזורים מסוימים בגוף, מאחר שזה נקבע על ידי שני גורמים: גנטיקה והורמונים.
אם אתם נוטים לצבור שומן בזרועות, בגב, בבטן או בירכיים – תאשימו את ההורים שלכם. "מלבד תוספי הורמונים, אין ממש דרך לשנות את האזורים שבהם אתם צוברים שומן". להורמונים יש תפקיד לא פחות חשוב בקביעת האזורים שצוברים שומן בגוף. לפי ד"ר גונזלס-לומאס, טסטוסטרון ואסטרוגן הם ההורמונים המשמעותיים ביותר בקביעת המקומות הצוברים שומן. מאחר שלגברים יש יותר טסטוסטרון (שיכול לסייע בשריפת שומן) ורמות נמוכות של אסטרוגן, הם נוטים לצבור שומן בבטן. מנגד, לנשים יש רמות גבוהות יותר של אסטרוגן, אז הן נוטות לצבור יותר שומן ברגליים ובמותניים.
עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שקורה לגוף כשמפסיקים לקיים יחסי מין
>> הגיעה לעשות החלקה וגוונים ויצאה עם צלקות
>> חייכו! מצאנו טריק פשוט להלבנת שיניים בבית
אם אתם רוצים לשנות את האזורים שמאחסנים אצלכם שומן בגוף, תצטרכו לקחת הורמונים – שזה לא בדיוק מומלץ, מאחר שזה יכול להוביל ללא מעט תופעות לוואי.
ומה אם אנחנו צוברים שומן בזרועות?
הצטברות שומן באזור הזרועות, הפנים והצוואר יכולה להציק לנו אסתטית, אבל השמנה באזורים אלה לרוב לא משפיעה על סיכון לבעיות בריאותיות.
אך אם אתם נוטים להשמין באזור המותן, זה כבר קצת יותר מסוכן. ככל שהמותן רחב יותר, כך אתם בסיכון גבוה יותר למחלות לב, סוכרת ואוסטאופורוזיס. "עלייה במסת השומן מובילה לשחרור של כימיקלים למחזור הדם, הגורמים לדלקות", מסביר ד"ר גונזלס-לומאס. "כימיקלים אלו גורמים להרס רב בכל מערכת איברים".
סיכון נוסף בצבירת שומן הוא רמות נמוכות של טסטוסטרון. "אנחנו יודעים שלהשמנת-יתר השפעה על הטסטוסטרון, בכך שהיא מאטה את הייצור שלה. כשיש פחות טסטוסטרון, יש פחות שריפת שומן", מסביר ד"ר גונזלס-לומאס. טסטוסטרון נמוך נקשר לתופעות לוואי שונות בקרב גברים, ביניהן מחסור באנרגיה וירידה בחשק המיני. עם זאת, אם השמנתם במידה או שתיים, זה לא בהכרח אומר שכל הדברים הללו בהכרח יקרו לכם.
אם עליתם במשקל ואתם דואגים לגבי בעיות בריאותיות עתידיות, מומלץ להיוועץ ברופא ולנסות לבדוק את ה-ABSI שלכם, שזה בעצם כמו מדד ה-BMI, רק שהוא כולל גם את רוחב המותניים. ואם עליתם במשקל וגיליתם שאתם בסיכון למחלות מסוימות, אתם עדיין יכולים למזער אותו אם תעשו שינויים בתזונה ותשלבו פעילות גופנית.