כידוע, חנוכה הוא חג השמן. אבל מה עושים כשריח הסופגניות והלביבות שמתפזר בכל פינה גורם לנו לתהות לגבי הבחירות התזונתיות שלנו? האם עדיף לבחור בסופגנייה מתוקה מלאה באבקת סוכר או שאולי לביבה מטוגנת בשמן עמוק היא הבחירה הנכונה?

מבחן הקלוריות

סופגנייה קלאסית שוקלת כ-80 עד 100 גרם והיא מכילה בין 350 ל-450 קלוריות. מספר הקלוריות משתנה בהתאם לגודל הסופגנייה ולסוג המילוי, אבל מה שחשוב להבין זה שכמחצית מהקלוריות מגיעות מהשמן. הבצק של הסופגנייה סופג כמות גדולה של שמן במהלך הטיגון, מה שמעלה משמעותית את הערך הקלורי שלה.

לעומת זאת, לביבה קלאסית מתפוחי אדמה (כ-50 עד 70 גרם) מכילה בין 150 ל-220 קלוריות. השמן נספג בלביבה בכמות קטנה יותר מאשר בסופגנייה, אם כי הוא עדיין מעלה את הערך הקלורי בצורה משמעותית.

המסקנה: הסופגנייה מכילה כמעט פי שניים קלוריות. עם זאת, חשוב לזכור שרוב האנשים לא עוצרים בלביבה אחת – וכך, בלי לשים לב, אפשר לצרוך כמות כפולה של קלוריות אם בוחרים בלביבות.

מבחן הבריאות - מה עדיף לגוף?

סופגנייה קלאסית עשויה מקמח לבן, סוכר, שמרים, שמן עמוק ולעיתים גם ריבה. הקמח הלבן והסוכר מתפרקים במהירות בגוף וגורמים לעלייה מהירה ברמות הסוכר בדם. בנוסף, הטיגון העמוק גורם להיווצרות חומרים מזיקים כתוצאה מחשיפה של השמן לטמפרטורות גבוהות – בקיצור, בריא – זה לא.

ירקות כתומים (צילום: שאטרסטוק)
אפשר לשלב בלביבה גם ירקות אחרים | צילום: שאטרסטוק

לעומת זאת, לביבה קלאסית עשויה מתפוחי אדמה, ביצה, בצל ולעיתים גם קמח. בניגוד לקמח הלבן שבסופגנייה, תפוח האדמה נחשב למקור פחמימה טוב יותר, המכיל גם סיבים תזונתיים. הבצל והביצה שבבלילה מוסיפים ערכים תזונתיים נוספים. אומנם גם הלביבה מטוגנת בשמן, אך, כאמור, היא סופגת פחות שמן בהשוואה לסופגנייה.

המסקנה: הלביבה מכילה פחות סוכר ופחות רכיבים מעובדים בהשוואה לסופגנייה ולכן היא מנצחת בענק.

איך להפוך את הלביבות והסופגניות לבריאות יותר?

לביבה:

  • אופים במקום לטגן – ספריי שמן הוא מוצר מומלץ שיכול לסייע בפיזור אחיד של השמן ואינו מצריך טיגון.
  • מחליפים חלק מתפוחי האדמה בירקות כמו קישואים, גזר או בטטה – אלה יוסיפו ערכים תזונתיים חשובים.
  • להכנת הבלילה משתמשים בקמח מלא או בקמח כוסמין במקום בקמח לבן רגיל.
  • מגישים לצד מטבל יוגורט טבעי במקום שמנת חמוצה.
    טיגון (צילום: shutterstock by Ruggiero Scardigno)
    בגדול עדיף לא לטגן אם אפשר לאפות | צילום: shutterstock by Ruggiero Scardigno

סופגנייה:

  • אופים במקום לטגן – כך חוסכים לפחות 100–150 קלוריות ליחידה.
  • משתמשים במילוי בריא יותר - מחית פירות טבעית, ריבה ללא סוכר או ממרח אגוזים טבעי ללא סוכר.
  • מפחיתים את כמות הסוכר במתכון – סופגנייה ביתית יכולה להיות מתוקה פחות ועדיין סופר-טעימה.

אז מבחינה קלורית ובעיקר בריאותית, הלביבה מנצחת. עם זאת, חשוב לזכור שחנוכה נחגג רק אחת לשנה, ואפשר ליהנות גם מסופגניות וגם מלביבות, כל עוד עושים זאת בחוכמה. מפעם בשנה, נראה שכלום לא יקרה אם נרשה לעצמנו להתפנק בסופגנייה קלאסית או בלביבה מטוגנת, אבל אל תשכחו שאם תבחרו בגרסאות הקלילות והבריאות יותר – גם הגוף שלכם יודה לכם על כך.

 

הכותב הוא זיו זפרני דיאטן קליני וספורט