פרופ' איתי פסח, מנהל בית החולים לילדים ספרא בתל השומר, שטיפל בחטופים שחזרו משבי חמאס בסוף השבוע, סיפר היום (שני), על מצבם הרפואי: "הם עברו התעללות פיזית ונפשית לאורך זמן רב. כולם נמצאים במצב של תת-תזונה קשה, אף שזה לא נראה עליהם".
בעקבות הדברים, שוחחנו עם מומחיות לתזונה, שהסבירו מה זה בדיוק אומר. "תת-תזונה זה מונח רחב שיכול לאפיין הן אנשים בעלי חוסר משקל והן אנשים בעלי עודף שומן", מבהירה אולגה רז, פרופסור למדעי התזונה אוניברסיטת אריאל, דיאטנית קלינית. "באופן כללי, מדובר בחוסר או בעודף בנוטיריינטים (רכיבי תזונה)".
"כשהגוף לא מקבל את מה שהוא צריך, הוא מפתח חסרים שלרוב לא ניתן לראות בעיניים. לכן, המראה החיצוני של החטופים עלול להטעות כי הוא לא בהכרח משקף את מצבם הבריאותי", מוסיפה שרון טייברג, מנהלת היחידה לתזונה קלינית במחוז שרון שומרון בכללית. לדבריה, אחת הבעיות הכי גדולות במצב כזה מכונה 'סרקופניה של השמנה' – תופעה המאופיינת בירידה במסת השרירים בגוף. "קשה מאוד לראות בעין מצב כזה, אבל זה בהחלט עלול להיגרם, למשל, כאשר אנשים ניזונים מתפריט שכולל בעיקר פחמימות, כמו אכילה מרובה של פיתות ושמן זית – 'תפריט' שעליו העידו חטופים שכבר שבו מהשבי. חשוב להבין שכדי לשמור על מסת שריר תקינה, נדרשת תנועה של הגוף וכן אכילה מספקת של מוצרי מזון הכוללים חלבון – שני דברים שלרוב לא ממש מתאפשרים במצב של שבי".
פרופ' רז מסבירה שבדיקות דם יכולות להעיד על מחסור ברכיבים חיוניים ביותר, אבל היא מדגישה שלא כל סוג של מחסור אכן ניתן לאיתור באמצעותן. "בדיקות דם שמבצעים כאשר קיים חשש לתת-תזונה, כוללות בחינה של: ויטמין D, ויטמין 12B, ברזל וחומצה פולית – כל יתר המרכיבים בוחנים לפי התזונה שממנה ניזון המטופל. במקרה של השבים, חשוב לשוחח איתם ולהבין מה בדיוק אכלו במהלך שהותם בשבי, מה הם אוכלים כעת – ולפי זה לבצע את ההשלמות הנדרשות. אם מישהו לא אכל בשר במשך זמן רב למשל, הוא מיד יקבל השלמה תזונתית של אבץ".
טייברג מוסיפה שחשוב לבחון את מצב החלבון של השבים ולוודא שהם חוזרים בהדרגה לאכילה מסודרת. "חשוב מאוד ללמד אותם להקשיב לגוף, כי זה אלמנט שעלול להשתבש במהלך תקופת השבי שבמהלכה הם אוכלים כל מה שנותנים להם כי הם רעבים. בנוסף, נהוג להמליץ על צריכה של ויטמין D בשל המחסור הממושך בחשיפה לשמש במהלך השהייה בשבי, וכן על מולטי-ויטמין, בהתאם להערכות ולבדיקות".
"שתייה ממותקת יכלה לסכן את חייה של נועה"
התמונה של נועה ארגמני אוחזת בידה בקבוק של שתייה ממותקת, תיזכר כנראה כאחת התמונות המרגשות ביותר שתועדו בעת שובה לחיק אביה. אלא שטייברג דווקא מוטרדת מכך. "זה יכול להיות ממש מסוכן לתת למישהו שחזר מהשבי לשתות סוכר ככה. אני ממש מבינה את הצורך לספק לשבים את כל רצונותיהם ולפעול לפי החשק הנוכחי שלהם, אבל צריך להבין שאם אכן היה מצב של הרעבה או תזונה לקויה משמעותית בשבי, חשוב מאוד שהחטופים ששבו יחזרו לאכול בצורה מסודרת באופן הדרגתי".
לדבריה, מצב של 'התנפלות' על אוכל מסוים, בעיקר שתייה ממותקת, יכול ממש לסכן את חייהם. "אנחנו מכירים את התופעה ממלחמת העולם השנייה – אנשים שהיו בתת-תזונה ממושכת שאכלו ברגע אחד שוקולד פשוט מתו מזה. בעולם התזונה מדובר בתופעה מוכרת המכונה 'תסמונת חידוש ההזנה' – מה שקורה במצב כזה, הוא שהגוף מקבל סוכר טהור לדם וכל התהליך הפיזיולוגי בגוף משתנה. זה עלול לגרום לשיבוש באלקטרוליטים, להוביל למחסור בוויטמין D, בנתרן – וכך לגרום אף למוות. במקרה של נועה, אני מניחה שהיא עשתה את הבדיקות הנדרשות לפני שהיא שתתה את המשקה המסוכר, אבל אם זה לא נעשה – זה עלול היה ממש לסכן אותה".
גם פרופ' רז מסכימה עם הדברים: "אכילה רבה של מזון יכולה לגרום למוות במקרה של הרעבה ממושכת. ההדרגתיות פה היא שם המשחק וזה מאוד חשוב לפעול כך כשמטפלים באנשים שחוזרים מהשבי".