השמנה בכלל והשמנת יתר בפרט הן הרבה יותר מציון של משקל גוף: השמנה עלולה לסכן את בריאות האדם ולפעמים אף את חייו. ברוב המכריע של המקרים יש להשמנה השלכות קשות על בריאות גופנו והיא גורמת לסיבוכים כמו מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם, סוכרת, כבד שומני, פגיעה במפרקים, שכיחות יתר של מחלות סרטן שונות וגם פגיעה בפוריות. בנוסף, מי שסובל מעודף משקל או השמנת יתר עלול לחוות ירידה באיכות החיים. הוא יתקשה לבצע פעילות יומיומיות וייתכנו קשיי נשימה אפילו במאמץ קל עד בינוני.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
אחד הקריטריונים המובהקים לאמוד מסת גוף ומשקל תקין הוא חישוב BMI. הנוסחה פשוטה למדי וכל אחד יכול לבחון היכן הוא מוצב על הסקאלה: BMI = משקל (בקילוגרמים) ÷ גובה בריבוע (במטרים). על פי הנוסחה, משקל תקין יהיה 18-24.9 BMI, עודף משקל הוא מדד BMIשל 25-30, ואדם הסובל מהשמנת יתר הוא מי שה-BMI שלו גבוה מ-30.
הסובלים מעודף משקל או מהשמנת יתר עשויים לחשוב שהם צריכים לעבור מהפך גופני מוחלט כדי לשפר את מצבם, אבל זו תפיסה מוטעית: להפחתה של %5-10 ממשקל הגוף יש משמעות גדולה לא רק בשיפור מדד ה-BMI אלא בהפחתת הסיכוי לסיבוכים בריאותיים.
ירידה של 5-10 אחוזים במסת הגוף - למשל השלה של 3 עד 6 ק"ג ממשקל מקורי של 60 ק"ג - אולי נשמעת שולית, אבל מחקרים מוכיחים כי ירידה כזו משפרת מדדים קריטיים כמו לחץ דם, שומנים בדם וערכי סוכר. להורדה במדדים אלה יש משמעות עצומה בעיקר בקרב אנשים שאובחנו עם טרום סוכרת (סוכרת סמויה), שכן אם ערכי רמות הסוכר ירדו, יפחת בהתאמה הסיכון לפתח את מחלת הסוכרת. וכפי שמיד תראו, יש מספר דרכים לעשות זאת בקלות יחסית.
שינוי, אבל מתון
תופעת ההשמנה, שהוגדרה על ידי ארגוני הבריאות הבינלאומיים כמגיפה, הולכת ותופסת תאוצה בכל העולם וגם בישראל. נכון להיום, הנתונים מראים שכ-25% מאוכלוסיית ישראל סובלים מהשמנת יתר. לשם השוואה – באירופה מדובר ב-16% מהאוכלוסייה הכללית ובארה"ב הנתונים גבוהים יותר ועומדים על כ-35%.
אם אתם חלק מהסטטיסטיקה הזאת, ההמלצה הראשונה היא שינוי התנהגותי באורח החיים בכל הנוגע לתזונה ולפעילות גופנית. הפחיתו בצריכה של שתייה ממותקת, מאפים מלוחים או מתוקים שמקורם בקמח לבן, פחמימות פשוטות כמו אורז לבן, פסטה או תפוחי אדמה, וכמובן השאירו מחוץ לתפריט את החטיפים והנשנושים. כיום יש תחליפים מצוינים למאכלים אלה המורכבים מקמח מלא, אורז מלא או חיטת דורום, וכמובן יש להרבות באכילת ירקות. צריך לזכור שפירות הם אמנם בריאים, אך חלקם עתירי קלוריות וסוכרים, לכן אכלו במידה. על מנת להרכיב תפריט מאוזן שגם יוביל להפחתה של כ-500 קלוריות ביום וגם יהיה מזין, מומלץ להתייעץ עם דיאטנית. כיום כל קופות החולים מאפשרות פגישות עם דיאטנית כחלק מסל השירותים שלהן, ללא עלות.
עוד ב-mako בריאות:
>> סכנה: גם אתם עושים את הטעות הזאת במטבח?
>> טיפ תזונה מפתיע הוביל למהפך המדהים של הישראלי
>> בנות, תתפלאו: זה הדבר הכי טוב לגוף שלכן
התחילו בפעילות גופנית מתונה והעלו בהדרגה את משך הזמן ואת דרגת הקושי. לא חייבים מיד לרוץ ולהירשם לחדר כושר: אפשר לסגל שגרה בה פעמיים בשבוע תצאו להליכה של חצי שעה, כשהשאיפה היא להגיע ל-150 דקות שבועיות של הליכה.
ניתוח הוא האפשרות האחרונה
יש לציין שבמשפחות בהן ההורים סובלים מהשמנה, הסיכוי שילדיהם יסבלו מהשמנת יתר גבוהים יותר. לכן יש חשיבות גדולה לשינוי הרגלים בתוך המשפחה כפעולה חינוכית ומניעתית. נתונים נוספים על השמנה מראים שבישראל, נשים סובלות יותר מהשמנת יתר מאשר גברים. בנוסף, השמנת יתר שכיחה יותר במגזר הערבי, במגזר החרדי ובקרב מי שמגיעים משכבה סוציואקונומית נמוכה (בעיקר בשל תזונה לקויה ולא מאוזנת).
במידה ולא די בשינוי הרגלים כדי להגיע להורדה במשקל או כדי להגיע ליעד של משקל תקין, ניתן לשקול שילוב של טיפולים תרופתיים. בעבר לא היה כמעט מה להציע מבחינת טיפול תרופתי למי שסבלו מהשמנת יתר, כי היו תרופות שהוגבלו במשך זמן הנטילה שלהן ולאחרות היו תופעות לוואי קשות. אך היום המצב שונה. מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי טיפולים תרופתיים הקיימים אשר הוכחו כיעילים ובטוחים להפחתה במשקל.
לצערי, בשנים האחרונות יש נטייה מוגברת לפנות לניתוחים בריאטריים (הידועים כניתוח לקיצור קיבה או שרוול) כפתרון להורדה במשקל, וישראל אכן ממוקמת גבוה ברשימת מספר הניתוחים המבוצעים בה. נכון שלעתים אין מנוס מבחירה בניתוח, אך יש לזכור שזו לא פרוצדורה פשוטה והיא עלולה להיות כרוכה בסיכונים. לכן יש לנסות לעשות כל מאמץ להוריד במשקל הרבה לפני שעולים על שולחן הניתוחים כמוצא אחרון, ויפה שעה אחת קודם.
ד"ר יבגני מושקוביץ, אנדוקרינולוג, הוא מנהל מרפאת סוכרת בשירותי בריאות כללית