פסטה היא אחד המאכלים הבסיסיים ביותר הקיימים בעולם. ישנן מדינות אשר הרכיב העיקרי בתזונה שלהן הוא פסטה, כמו איטליה למשל, שם משמעות השם פסטה הוא בצק. אבל האם ידעתם שמקור הפסטה הוא בכלל בסין? ישנן עדויות לכך שהפסטה נאכלה בסין כמה אלפי שנים לפני הספירה והגיעה לאיטליה שנים רבות אחרי.
ממה עשויה פסטה?
פסטה היא למעשה פחמימה. היא עשויה מקמח חיטה קשה (לרוב דורום), מים ולפעמים גם ביצים. בכוס פסטה לאחר בישול יש כ-160 קלוריות, כ-30 גרם פחמימות, כ-6 גרם חלבון, כ-2 גרם סיבים תזונתיים ומעט שומן ונתרן. ניתן לשלב פסטה בתפריט היומי, כחלק מתזונה מאוזנת וללא חשש לעליה במשקל. זאת כל עוד מקפידים על כמות נאותה (חצי כוס – כוס בארוחה) בשילוב רוטב שאינו עתיר בקלוריות, לצד מנת בשר/ תחליף בשר וירקות.
פסטה רגילה או מחיטה מלאה?
כיום ניתן להשיג גם פסטות מחיטה מלאה או מקמח כוסמין. והנה עובדה שעשויה לטלטל את עולמכם: אין הבדל קלורי בין הפסטות הנ"ל לבין פסטות מחיטה רגילה. אבל, וזה אבל גדול: הן עשירות יותר בוויטמינים ובסיבים תזונתיים, אשר תורמים לתחושת שובע ולעיכול תקין ולכן הן עדיפות.
לנמנעים מגלוטן, יש מבחר פסטות ללא גלוטן. פסטות אלה עשויות מקמח אורז, קמח תירס או מקמחי קטניות כמו שעועית או אפונה. הפסטות העשויות מהקטניות מכילות כמות גדולה יותר של חלבון, ויטמינים וסיבים תזונתיים.
מה לגבי הרוטב?
השילוב המוכר ביותר של רוטב פסטה הוא רוטב עגבניות. עגבניות הן מקור חשוב לנוגד החימצון ליקופן המעניק את הצבע האדום לירקות ופירות. התכונה הנוגדת חימצון החזקה שלו עשויה לתרום למניעה של מחלות רבות ואפילו בהגנה על העור מנזקי קרינת השמש. היתרון בליקופן נובע מהעובדה שהוא אינו נהרס במהלך עיבוד העגבניות, כפי שנהוג ביצירת רסק עגבניות או לצורך הכנת רטבי עגבניות שונים. למעשה, בישולן של העגבניות אפילו הופך את הליקופן לזמין יותר לספיגה. לכן, מנה של ספגטי איכותי עם רוטב עגבניות היא למעשה מנה מזינה התורמת לנו מבחינה בריאותית.
פסטה ברוטב רוזה
מצרכים (ל-6 מנות):
- כוס פסטה לא מבושלת מסוג צדפים קטנים (או 140 גרם לפני בישול מכל סוג אחר).
- 250 מ"ל שמנת לבישול 10% (או 2 מיכלים שמנת צמחית לבישול 5% למתכון פרווה או טבעוני).
- קופסת עגבניות מרוסקות (260 גרם) או 3 עגבניות טריות בינוניות מגורדות דק.
- תבלינים: שן שום כתושה, מלח, פלפל לבן.
- 4-3 עלי בזיליקום (לא חובה).
אופן ההכנה:
שופכים את העגבניות המרוסקות לסיר ומוסיפים את שן השום הכתושה. מערבבים ומביאים לרתיחה.
מוסיפים את השמנת, תוך כדי ערבוב, ומבשלים עוד כחמש דקות, עד שהרוטב מבעבע. מתבלים ומבשלים 5 דקות נוספות.
מבשלים את הפסטה על פי הוראות היצרן.
מעבירים את הפסטה לרוטב ומערבבים.
מפזרים עלי בזיליקום ומגישים.
*ניתן להגיש עם גבינת פרמזן. כף שטוחה של גבינת פרמזן מגורדת שווה לחצי מנת חלבון גבינה.
כל מנה שווה למנת פחמימה ומנת שומן.
הכותבת היא אפרת בן שץ פורשיאן, דיאטנית קלינית, R.D, B.Sc. באדיבות חלי ממן, מייסדת רשת המתמחה באורח חיים בריא.