לאור המודעות ההולכת וגוברת לנושא בישראל, נדמה שכבר לא צריך יותר מדי סיבות למה לשקול טבעונות – מדובר בתזונה מבוססת 100% צמחים שיש לה יתרונות רבים ומשמעותיים: בריאותיים, סביבתיים וכמובן מוסריים, ככל שזה נוגע לפגיעה בבעלי חיים. אבל מודעות זה דבר אחד ולשנות את התזונה שלנו זה משהו לגמרי אחר, כי הרי לא משנה מאיזו סיבה אתם שוקלים לעבור לטבעונות, בסופו של דבר הצעד הראשון בכיוון תמיד יעבור אצלכם בצלחת.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

לכבוד יום הטבעונות הבינלאומי ביקשנו מאורי שביט, עיתונאית אוכל, מרצה בינלאומית, מנחת סדנאות בישול ובעלת הבלוג "טבעוניות נהנות יותר" טיפים שיעזרו לכם לצלוח את המסע לארץ הטבעונים בקלילות ובלי פאניקה.


1. הזינו את הגוף והנפש

לא סתם אומרים לנו כמה חשוב לאכול חמישה צבעים ביום - הסוד לתזונה טבעונית מלאה ובריאה טמון בגיוון ובאיזון. כל ירק, פרי, קטנית (ככה אומרים באקדמיה) ודגן נושאים עימם חומרים מזינים שונים וככל שתגוונו בהם, כך תדעו שהגוף שלכם מקבל את כל מה שהוא צריך: ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון, סיבים תזונתיים, שומנים טובים וכל הכיף הזה. מה הוא לא יקבל? כולסטרול, שומן רווי, שאריות רעלים, הורמונים מן החי ועוד מיני חומרים שאתם ממש לא רוצים להכניס לגוף. התוסף היחיד שתזדקקו לו בתזונה טבעונית מגוונת ומאוזנת יהיה בי-12, פשוט מכיוון שבעידן הסטרילי בו אנחנו חיים, הארכי-בקטריה שמייצרת את הויטמין החשוב הזה כבר לא משתרבבת למזון שלנו באופן טבעי דרך האדמה. לכן גם מי שעדיין אוכל מוצרים מן החי צריך הרבה פעמים תוסף להשלמה.

2. לכו לשוק

או לכל הפחות לירקן משקיען. כולנו עסוקים וכולנו עובדים וכולנו יודעים את הסופר השכונתי, ועדיין, רצוי מאד לפנות לפחות שעה של שיטוט במקום בו אפשר למצוא ירקות ופירות מעניינים, צבעוניים וטריים, שיעשירו את התזונה שלכם ויעשו לכם חשק אדיר לבשל. אין כמו לעקוב אחרי העונה, לשים לב מתי מתחלף המצאי על המדפים ולהשתמש במגוון זנים של אותו הירק כדי להעשיר את טעמם של מאכלים כמו רוטב עגבניות, ריזוטו פטריות או מרק בצל. על הדרך תוכלו להגיד שהכנתם את "מרק חמשת הבצלים". לא מצליחים להגיע לשוק? הזמינו ארגז ירקות עונתי מאחד החקלאים הקטנים שמספקים ירקות טריים עד הבית ועל הדרך תתמכו בעובדי האדמה.

3. השביעו את הרעב

הרבה אנשים חוששים או מתלוננים על כך שהם מרגישים רעבים אחרי הפרידה מהבשר והגבינות וכחלופה ממש לא מוצלחת מעמיסים על עצמם ערימות של פחמימות, כי הכי קל זה ליפול למלכודת הפסטה והלחם. הפתרון ממש קל ופשוט: אמצו אל המטבח שלכם את הסופר-פוד הזמין והזול ביותר שתמצאו בכל סופר, הלא הן הקטניות. מעדשים קטנות שמתבשלות במהירות ללא השרייה ועד אפונה, חומוס ושעועית בכל הגדלים, הצבעים והצורות, מדובר בפצצת תזונה שאין לה מתחרים. לא רק שמדובר במקור נהדר לברזל, חלבון ואפילו סידן (ידעתם ששעועית לבנה מכילה כמויות עצומות ממנו?), קטניות גם מכילות שפע של סיבים תזונתיים שאחראיים על תחושת השובע שלנו וימנעו מכם לעבור לנשנוש בלתי פוסק של שטויות טבעוניות.

עוד ב-mako בריאות:
>> כך תילחמו בסנטר כפול בלי ניתוח
>> צאו מהמבוכה: השאלות שכדאי לשאול את הגינקולוג
>> אגואיסט או נדיב: מי עושה יותר סקס ולמה?

4. תקתקו עניינים במטבח

רוב האנשים בטוחים שמעבר לטבעונות ידרוש מהם לעמוד כל היום במטבח ולהשקיע שעות ארוכות בבישול. לא יודעת מאיפה האמונה הזו הגיעה, כי האמת היא שאני עדיין מבשלת אורז באותן 18 דקות שזה היה לוקח לי גם לפני המעבר לטבעונות. מדובר בעיקר בעניין של התארגנות והסתגלות שמתגברים עליו ממש מהר ואז תגלו שבמקום להוציא שניצלים להפשרה לילה מראש, אתם פשוט משרים עדשים כדי להכין קציצות – זה הרי לא לוקח יותר זמן. כדי בכל זאת לזרז את העניינים, ההמלצה שלי היא לנצל את היום שבו אתם כן משקיעים זמן בבישולים כדי להכפיל את הכמויות וכך להכין לעצמכם מלאי של קטניות ודגנים מבושלים, ללא שום תוספות, שתוכלו להחזיק בקופסא במקרר לאורך השבוע ולשלוף בכל רגע נתון כדי לתקתק תבשילים, סלטים וקציצות בתוך דקות. כמובן שאפשר גם להקפיא או להשתמש בירקות ובקטניות מבושלות קפואות. אם אתם מאלה שרגילים לחמם שניצל קפוא במיקרו וגם זה נראה לכם כמו השקעה אדירה, תשמחו לגלות במרכולים מגוון מזונות קפואים מוכנים על טהרת הצומח שיעשו את העבודה.

5. חסכו בהוצאות

עוד דעה קדומה על טבעונות היא שמדובר בעניין שמייקר את סל ההוצאות המשפחתי על מזון, כשבפועל ההפך הוא הנכון! כדי להפוך לטבעונים בריאים שגם נהנים מאוכל טעים, ממש אין צורך להשקיע כל כספכם בקניית תחליפים, מוצרים מעובדים ומיני מזונות על יוקרתיים. תזונה טבעונית בריאה יכולה וצריכה להתבסס על המזונות הכי בסיסיים שאפשר למצוא בכל סופר, והרי דגנים, קטניות, פירות וירקות תמיד יהיו יותר זולים מבשר, דגים וגבינות. כך גם כשאוכלים בחוץ – עוד לא מצאנו מסעדה שבה סטייק פילה יעלה פחות מהמנה הטבעונית שבתפריט. אחרי שתאמצו את אורח החיים הזול הזה, תגלו שבחשבון הבנק שלכם נשאר המון כסף כדי לממן התענגות על גבינת בוטיק טבעונית.

6. למדו בישול

אף אחד מאיתנו לא גדל בבית טבעוני וספג את יסודות הבישול מן הצומח במטבח של אבא ואמא. יש כאלה שמשתלטים על העניינים בקלילות ומאלתרים מנות טבעוניות נפלאות באופן טבעי, אבל אם אתם פחות בעניין של אימפרוביזציה, תוכלו לאמץ מתכונים טבעוניים, טכניקות בישול וסודות אפייה ללא ביצים מאנשים שכבר צברו ניסיון בנושא. כמות המתכונים הטבעוניים שניתן למצוא היום ברשת בשפה העברית היא אדירה, גם ספרי מתכונים ייעודיים כבר צצו על המדפים והכי כיף זה להצטרף לסדנת בישול מעניינת, כללית או ממוקדת נושא, שתעשיר את המטבח שלכם ותיתן לכם כלים וביטחון להפוך גם את הפשוטים שבירקות לכוכבים בצלחת.

7. קחו אחריות

הרופא שלכם אמר שאתם חייבים לאכול בשר, האחות בטיפת חלב מתעקשת על 3 מוצרי חלב והשכנה מאמינה שביצים הן הסוד לחיים ארוכים. אנחנו מוקפים משפע של מידע וזה גם מבלבל מאד, אבל איזה מזל שהיום אנחנו יכולים ללמוד ולהרחיב את הידע התזונתי והבריאותי שלנו בעצמנו. הרשת מאפשרת גישה לכל תוצאות המחקרים, המאמרים המדעיים והנתונים העדכניים (וגם לכתבות קצרות שמסכמות עבורנו את המילים הארוכות). כדאי ורצוי ללמוד קצת על הנושא בעצמנו ולקחת אחריות על הגוף שלנו ועל מה שאנחנו מכניסים לתוכו – כמה מאיתנו באמת יודעים מה אומרים כל האותיות והמספרים על אריזות המוצרים ומה בדיוק נאמר בהצהרה האחרונה של ארגון הבריאות העולמי על הסכנות הטמונות בצריכת בשר מעובד? לכו לבדוק, בדיוק בשביל זה המציאו את האינטרנט.

8. עברו כל יום ביומו

רובנו מפחדים משינויים, בעיקר כאלה שנראים לנו גדולים ומשמעותיים, שנוגעים בהרגלים הכי עמוקים שלנו (ובואו נודה, באחת התשוקות הכי חזקות). קחו את האתגר יום אחרי יום, הניחו לגוף ולנפש להסתגל לשינוי, אל תיבהלו ממעידות קלות בימים הראשונים ועשו את המעבר בקצב שלכם. אני העדפתי לעשות את המעבר כמעט בין לילה, הרגשתי שאני מעדיפה לשים קו ברור בין מה שאני אוכלת למה שכבר לא ולא לייסר את עצמי בהתלבטויות חוזרות ונשנות שהן פתח למדרון חלקלק של חזרה לאחור. אחרים מעדיפים לעשות את המעבר בהדרגה, צעד אחרי צעד. להיפרד ראשית מהבשר, אחר כך מהדגים, אחריהם לזנוח את הביצים ולבסוף לומר שלום למוצרי החלב, לדוגמא. כל עוד אתם זוכרים למה אתם עושים את זה ומה המטרה, זה בסדר גמור לעשות את התהליך בהדרגה.

9. קבלו עזרה בחינם

בדיוק עבור מי ששוקלים מעבר לטבעונות, לא משנה מאיזו סיבה, הוקם הפרוייקט המצליח "אתגר 22+" שכבר סייע לעשרות אלפי ישראלים לעשות את המעבר לטבעונות בכיף ובקלות. מי שנרשמים מצורפים לקבוצת פייסבוק סגורה, שם הם זוכים לליווי של טבעונים מנוסים, בשלנים, דיאטניות, ספורטאים, הורים לטבעונים וכל מי שיכול לתת תמיכה, ייעוץ, טיפים ותשובות לשאלות במהלך התנסות ב-22 ימי טבעונות. לכל אחד מוצמד גם מדריך אישי כדי שאפשר יהיה להתייעץ ולהיעזר בו גם בפרטיות. האתגר הפך ללהיט כל כך גדול, שהיום הוא מתקיים גם באנגלית לטובת הזקוקים לסיוע גם בתפוצות. תכלס, אני לא מכירה שיטה טובה יותר להיפטר משלל הדעות הקדומות שיש לכולנו על טבעונות, מאשר לנסות אותה בעצמכם. וזה בחינם, אז למה לא?

10. והכי חשוב: תיהנו מהדרך

לא סתם קראתי לאתר שלי "טבעוניות נהנות יותר", אני באמת מאמינה שאם נכנסים לתהליך הזה בכיף ובשמחה, עם חשק להתנסות, לפתוח את הראש, להכיר טעמים חדשים, טכניקות בישול וחומרי גלם מעניינים, בהחלט אפשר ליהנות מהעניין אפילו יותר. כשאני עברתי לטבעונות התייחסתי לזה כאל הרפתקה, כניסה למגרש משחקים ענק ומרתק ולא נודע, שיש בו המון תגליות טעימות ומעניינות והתוצאה היא שהיום הבישול שלי מגוון, יצירתי וטעים מאי פעם. רוב הסיכויים שאם תיכנסו למטבח בחשש ובחרדה ועם פרצוף חמוץ, ככה גם ייראה האוכל שלכם, וזה הדבר האחרון שאתם רוצים. אז קדימה, שימו חיוך על הפנים.

 ולמה כפיפות בטן לא באמת יעצבו לכם ריבועים?