אתם יודעים שאתם צריכים לשמור על תזונה נכונה. יותר מדי שוקולד ועוגות אף פעם לא עשו טוב לאף אחד. אז איך זה שבמלחמה הזאת בין הצורך לנשנש משהו עתיר קלוריות מול הצורך לשמור על הדיאטה, כולנו נשברים בארוחת חג מלאה קציצות ריחניות ועוד מאכלים ששולחים את כוח הרצון שלנו לחופשה עד אחרי החגים?
פנינו לארבעה אנשים שיודעים כמה דברים - דיאטנית מוסמכת, פסיכולוג, מומחה גמילה ואמנית החיים הטובים מיכל צפיר - כדי לעזור לכם ליהנות מהחג בלי לסבול מהתוצאות.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
דבר המומחית: פחות אשמה, יותר שינה
דורית לוין, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה ב"כללית", מחוז שרון שומרון, מסבירה שלא הכל חייב להיות שחור ולבן: "ברוב המקרים, ארוחת החג היא לא הבעיה האמיתית שלנו. השמנה לרוב מתרחשת על רקע מספר רב של גורמים, כמו למשל הרגלי אכילה לא מסודרים שגורמים לנו להגיע רעבים לארוחה ולהתנפל על האוכל. צריך לקחת בחשבון שהחג הוא אולי תירוץ נחמד לשבור את הדיאטה, אבל אם נסתכל על התמונה הכללית, נבין שתמיד יהיו סופי שבוע, חתונות, נסיעות. לא חסרות סיבות לחרוג מהרגלי אכילה בריאים. במקום רגשי אשמה, אפשר להתייחס אל החג דווקא כהזדמנות מצוינת לטעום מאכלים חדשים או מוכרים ולחרוג מעט מהשגרה, ועדיין בצורה מושכלת".
איך בדיוק עושים את זה? הנה כמה דברים שלדברי לוין יכולים לעזור לכם להירגע עם הבורקסים ולאכול נכון יותר, ולא רק בחג.
בחרו מראש בדיאטה ריאלית שמתאימה לכם. יד על הלב, כמה פעמים ניסיתם דיאטה חדשה ונחלתם אכזבה? דיאטה, כמו שמסבירה לוין, צריכה להיות מותאמת באופן אישי למי שעושה אותה. לכל אחד יש צרכי גוף שונים, גנטיקה שונה, אורח חיים שונה וגם העדפות קולינריות שונות. לכן, ככל שהדיאטה יותר מותאמת למי שעושה אותה, סביר להניח שהפיתוי לשבור אותה יהיה קטן יותר. דיאטן יכול להרכיב עבורכם תפריט מתאים וגם לזהות את הקושי שגורם לכם להתנחם בזרועותיו של מזון כזה או אחר.
אל תהיו קשים עם עצמכם. אם הגעתם לערב החג וכל מה שאתם משננים לעצמכם זה "אסור", סביר להניח שבמקום ליהנות תמצאו את עצמכם מתוסכלים מכל ביס. שחררו! אם בא לכם על הקובה שהסבתא הכינה, לכו על זה. רק אל תשכחו להציב לעצמכם גבולות. אם אכלתם משהו מפוצץ בקלוריות מסוג אחד, ותרו על המאכל השני. זה בסדר לחרוג מהגבולות הרגילים, כל עוד העניין בשליטה. ותזכרו את זה: היכולת לבחור ולוותר תעניק לכם תחושה של שליטה.
עזבו את הלחם. כשיש אלטרנטיבות אטרקטיביות יותר, לחם זה משהו שאפשר לוותר עליו. אלא אם זו התאווה הכי גדולה שלכם, חבל לבזבז דווקא עליו את כל הקלוריות. תתחילו את הארוחה בסלט, וכך תשקיטו גם את הרעב וגם את המצפון.
תכננו את היום. אם תלמדו לתכנן את היום ולהרכיב תפריט יומי בריא וטוב, תוכלו להגיע גם לארוחת החג במצב יציב ולא מורעב. והרעב, כידוע, הוא אחד האויבים הגדולים ביותר של כל דיאטה. הרי זה מה שגורם לנו לאבד שליטה בקלות.
עוד ב-mako בריאות:
>> נבדק מדעית: זה האורך של הנמנום המושלם
>> מקפידים להתאמן ולא מתחטבים? כנראה שזאת הסיבה
>> זה גאוני: הטריק שיעזור לכם להפסיק לנשנש
עשו פעילות גופנית. נצלו את הזמן בחג לטיולים ברגל, לבילוי בים ובברכה. כמובן שכל פעילות גופנית נוספת תעזור להתמודד עם אכילת יתר בחג.
בלו יותר זמן במיטה יותר. אויב ידוע נוסף של כל דיאטה הוא העייפות, ויש לזה הסבר - כשהגוף עייף, הוא דורש להשתמש באוכל (לרוב בפחמימות) כדי להישאר ער. שננו את זה: יותר שינה, פחות השמנה.
העצות של מיכל צפיר: לזרום ולהשקיע
אם לאכול יותר בחג זה מה שיעשה לכם טוב, לכו על זה. אף אחד לא עולה במשקל מארוחת חג אחת. אם הוזמנתם לסבתא הבשלנית וכל הבית מציף אתכם בזיכרונות ילדות, האוכל הוא הרבה מעבר למזון במקרה הזה. פשוט זכרו שאם חשוב לכם לשמור על אורח חיים בריא, כדאי לחזור במהרה לשגרה ולא לתת לארוחת החג הרגעית להוות תירוץ תמידי שירחיק אתכם מהמטרה הרחבה - חיים בריאים ומאוזנים.
זכרו שזה לא קל. אם החלטתם שאתם רוצים לנהל את ארוחת החג באופן שתואם את המטרה שלכם, וגם לשמור על רמות סוכר מאוזנות ולא להכביד על מערכת העיכול, אין סיבה שלא תעמדו בזה. הרי אף אחד לא כופה עליכם לאכול מאכל כזה או אחר, זו החלטה בלעדית שלכם. והכי חשוב, תבינו: זה דורש עבודה יומיומית כל השנה ולא רק בראש השנה. כל אחד יכול ליצור את החיים שהוא רוצה, ברגע שהוא מודה מה הוא רוצה ומוכן להתאמץ בשביל זה.
הטיפ של הפסיכולוג: מה בעצם אתם רוצים?
אהוד אברהמסון, מומחה לגמילה מהתמכרויות ב"מכון אברהמסון", מסביר שפעמים רבות אכילת יתר באה להקל על רגשות שליליים: "כשאנחנו אוכלים מתוך רגשי אשם, הגוף נכנס למצב של סטרס ואז נוצרת תגובה כימית שגורמת לו לפרק מהר יותר את המזון וכך אנחנו רעבים מהר יותר ואוכלים ללא אבחנה. לכן חשוב להיות שלמים עם ההחלטה לאכול יותר בארוחת חג, וגם להימנע מעימותים משפחתיים שעלולים לגרום למצב רגשי טעון שמשפיע לנו על הצורך לאכול".
ואילו הפסיכולוג ד"ר משה משעלי חושב שאף טכניקה לא באמת תעזור אם אתם לא משוכנעים שאתם זקוקים לדיאטה: "רב האנשים שסובלים מבעיות משקל נוטים לסבול גם מרמת פיתוי מאוד גבוהה אל מול תחושת מסוגלות נמוכה. רבים מהם לא רכשו מעולם כלים לוויסות, שליטה או ריסון עצמי. לכן, לפני שניגשים לטכניקה כזו או אחרת, חשוב לעשות עבודה פנימית עמוקה יותר ולהבין עד כמה אתם באמת מעוניינים להיכנס לתהליך של דיאטה או שינוי בתפריט. זה צריך להיות בנפשו של האדם, שצריך להסביר רק לעצמו מדוע זה חשוב עבורו. פעמים רבות הסיבה לכך קשורה לשמירה על זוגיות טובה, על בריאות כללית או הרצון להוכיח לעצמנו שאנחנו יכולים.
"אם מישהו עושה דיאטה כי הוא רוצה למצוא חן בעיני בן הזוג שלו, זה בסדר, אבל כדאי לו לעבוד על דברים נוספים שקשורים בסיבה שהיא הזוגיות עצמה. מצד שני, אם מישהו יגיד שהוא עושה דיאטה כי אימא שלו אמרה שהוא צריך, זו לא סיבה מספיק טובה. חשוב להבין גם שרבים מהאנשים ימצאו שלל סיבות מדוע להפריז באכילה ומעט מדי סיבות מדוע לא לעשות זאת מנגד. גם סביבה חברתית שאינה תומכת עלולה להפריע לתהליך כזה. קשה להצליח לעמוד בפיתוי גדול כזה ללא תמיכה מהאנשים הקרובים".